Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Protecția Consumatorului a câștigat definitiv procesul cu OTP

Ziarul de Vrancea
13 mai 2023 546 vizualizări

Instituția financiară a contestat o sancțiune din 2021 pentru practici comerciale incorecte

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a câștigat definitiv, în instanță, în fața OTP Bank România SA, în procesul de contestare a actului de control prin care instituția sancționa banca din cauza unei practici comerciale incorecte, conform unui comunicat al ANPC. În cadrul unei acțiuni de control tematic, desfășurate în anul 2021 la OTP Bank România SA, echipa de comisari ANPC a constatat că banca prezenta o ofertă pentru persoane fizice cu privire la pachetul LeZero sub sloganul "Ia-ți pachetul Le zero/Zero cuvinte în plus. Le zero. Lejer zero", acesta fiind un produs combinat, iar produsul inducea ideea consumatorilor că pot obține un beneficiu potențial - o scutire de preț până la zero. "Aceasta constituie o practică comercială incorectă, deoarece nu asigură, în context, diligența profesională, respectiv "componenta și grija așteptată, în mod rezonabil, de un consumator din partea comercianților, în conformitate cu practicile incorecte de piață și principiul general al bunei credințe", se menționează în comunicat. Astfel, comisarii ANPC au propus, la momentul respectiv, încetarea practicii comerciale incorecte, prin eliminarea sintagmei LeZero, de natură să inducă în eroare consumatorii. În acest sens, în data de 24 august 2021, a fost emis Ordinul ANPC împotriva operatorului economic financiar bancar, care prevedea măsura dispusă prin actul administrativ, aceea de eliminare a sintagmei LeZero din pachetul LeZero. OTP Bank România SA a contestat în instanță acest Ordin, care a fost, însă, menținut definitiv de către Curtea de Apel București prin Hotărârea 428/2022, în urma emiterii motivării, banca fiind nevoită să-i dea curs.

Captură impresionantă de țigări de contrabandă

u valoarea produselor de contrabandă este de peste 3 milioane de lei u marfa a fost descoperită într-un camion cu varză la Giurgiu

Polițiștii de Frontieră din Giurgiu au descoperit, într-un camion cu varză, aproape trei miliane de țigarete de contrabandă, estimate la o valoare care depășește 3 milioane de lei. Șoferul a fost reținut pentru 24 de ore. Poliția de Frontieră anunță, sâmbătă, că, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autocamion, un cetățean ucrainean, în vârstă de 43 de ani. Șoferul transporta, conform documentelor prezentate, varză din Macedonia în Ucraina. ”În compartimentul pentru marfă, au fost descoperite ascunse, în spatele mărfii declarate în documente (metoda capac), 297 de baxuri ce conțineau 2.970.000 de țigarete (148.500 de pachete). Țigările, în valoare totală de aproximativ 3.267.000 de lei, au fost indisponibilizate, iar în continuare polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu”, a transmis Poliția de Frongtieră. Sursa citată a precizat că șoferul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Bursa de la București a pierdut, în această săptămână, 3,94 miliarde de lei

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 3,94 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,87%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 109,96%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 205,884 miliarde de lei, în perioada 8 - 12 mai 2023, în scădere de la 209,824 miliarde de lei, în perioada 1 - 5 mai 2023. Tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 209,835 milioane de lei, în creștere față de 99,937 milioane de lei, în săptămâna anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost luni, 8 mai, când s-a înregistrat un rulaj de 72,604 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 12 mai, cu o valoare a tranzacțiilor de 24,957 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori București - BET - a închis săptămâna la 12.039,62 puncte. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacții de 64,785 milioane de lei și o creștere a prețului cu 1,90%. În topul tranzacțiilor se mai află titlurile COMCM, cu tranzacții de 46,729 milioane de lei (0,00%) și Fondul Proprietatea cu 25,672 milioane de lei (-2,86%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile UCM Reșița (plus 15,58%), UAMT (plus 5,98%) și Antibiotice (plus 5%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile Condmag, cu un declin de 10%, urmate de cele ale Rompetrol Well Services (-5,54%) și ale societății SOCEP (-5,17%).

1.809 societăți cu capital străin au fost înființate în primul trimestru din 2023

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele trei luni din 2023, cu 10,3%, comparativ cu perioada similară din 2022, la 1.809 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 1.809 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 6,89 milioane de dolari, cu 31,2% mai mic față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-martie 2022, de 10,02 milioane de dolari. În martie 2023 au fost înmatriculate 627 societăți noi cu participare străină la capitalul social. În funcție de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna martie în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (28,07% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (19,4%), și transport, depozitare și comunicații (16,9%). La finele lunii martie 2023, în România existau 246.024 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 68,149 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.065 (capital subscris de 4,046 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,649 miliarde de dolari, în 5.915 de firme. 

SUA pot evita defaultul datoriilor dacă Trezoreria va depăși criza de numerar din iunie

Biroul pentru buget al Congresului american a declarat vineri că veniturile fiscale și măsurile de urgență după 15 iunie ”vor permite, probabil, guvernului să continue operațiunile de finanțare până la sfârșitul lunii iulie”, transmite CNBC. Îndrumările actualizate au reiterat, de altfel, incertitudinea anterioară a CBO cu privire la plafonul datoriei în primele câteva săptămâni din iunie. Chiar dacă veniturile fiscale de la jumătatea lunii iunie ar putea reduce presiunea asupra Trezoreriei până în iulie, există încă riscul de neplată în primele câteva săptămâni din iunie. ”Dacă limita datoriei rămâne neschimbată, există un risc semnificativ ca, la un moment dat, în primele două săptămâni din iunie, guvernul să nu-și mai poată plăti toate obligațiile”, se arată în raportul CBO. Noul raport a venit în momentul în care Casa Albă și liderii Congresului au amânat o întâlnire programată vineri pentru a continua negocierile, invocând puține progrese până acum în privința oricărui acord de reducere a cheltuielilor și de a le asocia cu o creștere a limitei datoriilor. Această incertitudine există deoarece momentul și cantitatea colectării veniturilor și a cheltuielilor în săptămânile intermediare ar putea diferi de proiecțiile CBO”, se arată în ultimul raport. CBO a emis, de asemenea, o proiecție actualizată a deficitului bugetar federal pentru 2023, ridicându-l la 1.5 miliarde de dolari. Biroul a avertizat că există încă ”o mare incertitudine” în jurul cifrei deficitului, în parte din cauza unei hotărâri așteptate a Curții Supreme cu privire la planul de iertare a împrumuturilor pentru studenți al președintelui Joe Biden. Experții juridici au declarat pentru CNBC că cea mai înaltă instanță a națiunii este probabil să anuleze planul de ștergere a datoriilor, de 400 de miliarde de dolari, având în vedere majoritatea conservatoare a instanței. CBO este o agenție federală nepartizană care furnizează Congresului date bugetare și economice obiective, de obicei pentru a informa legislativul.

Doi producători de baterii pregătesc investiții de 10 miliarde de euro în Europa

Doi producători de baterii pentru vehicule electrice plănuiesc să cheltuie aproximativ 10 miliarde de euro pentru fabrici din Europa, după ce Europa a relaxat regulile privind ajutorul de stat pentru proiectele din industria ecologică în încercarea de a câștiga cursa de subvenții cu SUA, transmite Reuters. Ambele fabrici vor începe producția în 2026, vor angaja mii de oameni și vor furniza baterii producătorilor auto europeni. După luni de îngrijorare că ar opta pentru o investiție în America de Nord în detrimentul Europei, compania suedeză Northvolt a declarat că urmează să aleagă Heide, din nordul Germaniei, pentru fabrica sa, atâta timp cât se aprobă subvențiile, estimată de o sursă apropiată subiectului la 600 de milioane de euro. Între timp, compania taiwanează ProLogium a anunțat o nouă fabrică în orașul francez Dunkirk, după ce Franța a oferit facilități și prețuri competitive la energie, au declarat directori ai companiei. Având în vedere că Taiwanul este un punct focal în tensiunile dintre Washington și Beijing, compania dorea, de asemenea, să își asigure o bază în străinătate.

Netflix intenționează să-și reducă cheltuielile cu 300 de milioane de dolari

Netflix intenționează să-și reducă cheltuielile cu 300 de milioane de dolari în acest an, potrivit publicației Wall Street Journal, care citează persoane care cunosc această problemă, transmite Reuters. Liderii companiei i-au îndemnat pe angajați să fie judicioși cu cheltuielile lor, inclusiv în ceea ce privește angajările, dar au spus că nu va exista nicio înghețare a angajărilor sau concedieri suplimentare, potrivit articolului. Netflix a refuzat să comenteze. Acțiunile companiei au scăzut cu aproape 2% în urma informațiilor. Luna trecută, Netflix a depășit estimările pentru primul trimestru, dar a oferit o prognoză sub așteptările analiștilor, demonstrând provocările cu care se confruntă în căutarea creșterii. Compania a declarat că a amânat o lansare mai largă a unui plan de combatere a partajării neautorizate a parolelor în trimestrul al doilea, pentru a aduce îmbunătățiri. Pe măsură ce pionierul streamingului video se confruntă cu semne de saturație a pieței, explorează noi modalități de a câștiga bani, cum ar fi reprimarea partajării parolelor și un nou serviciu susținut de reclame.

G7 discută despre impunerea de sancțiuni asupra exporturilor rusești de diamante

Cele mai avansate șapte economii din lume, G-7, discută despre impunerea de sancțiuni asupra exporturilor rusești de diamante, o măsură complicată care ar putea crește prețurile pentru mărfurile de lux, transmite Reuters. Exporturile de diamante ale Rusiei au fost în mare parte ferite de sancțiunile internaționale după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie anul trecut. Asta în ciuda apelurilor contrare din partea Ucrainei și a unor țări europene, precum și a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie ale Kremlinului, băncile și oligarhii. În 2021, Rusia a încasat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante, potrivit datelor de la Observatorul Complexității Economice. Asta a făcut din Rusia al optulea exportator de diamante din lume. Diamantele nu sunt comercializate în mod obișnuit precum petrolul sau aurul, dar reprezintă o piață mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite și pentru operațiuni de găurire, stomatologie, calculatoare, printre altele. Unele țări, precum Belgia, care cumpără o cantitate semnificativă de diamante rusești, doresc ”o abordare globală” a exporturilor rusești, spre deosebire de o măsură specifică UE, pentru a se asigura că sancțiunile nu le afectează în mod disproporționat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.