Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Oamenii își amintesc de obicei în jur de cinci parole la diferite conturi online

Ziarul de Vrancea
4 iun 2023 763 vizualizări

Giganții tehnologici precum Microsoft și Google încurajează pe toată lumea să renunțe la parole și să folosească alte metode de autentificare mai sigure

O persoană obișnuită are, teoretic, de reținut până la o sută de parole, dar studiile au descoperit că oamenii își amintesc de obicei până la cinci parole și își creează parole ușor de ghicit, după care le "reciclează" în diferite conturi online, arată un articol de specialitate, publicat recent pe blogul producătorului de securitate antivirus, Eset. "În 2003, atunci când inginerul Bill Burr de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA a sfătuit oamenii și organizațiile să-și protejeze conturile prin folosirea de date de acces cu șiruri lungi, incluzând cifre și caractere speciale și să le schimbe în mod regulat, acesta a formulat ceea ce avea să devină în curând standardul de aur pentru securitatea parolelor la nivel mondial. 14 ani mai târziu, Burr a recunoscut că a ajuns să regrete declarațiile sale din trecut, justificând că "indiferent ce sfaturi primesc, oamenii nu aleg parole bune, indiferent ce faci", a declarat el pentru Wall Street Journal (...) În zilele noastre, o persoană obișnuită are în teorie de reținut până la 100 de parole, numărul crescând rapid în ultima perioadă. Studiile au descoperit însă că oamenii își amintesc de obicei până la cinci parole, folosesc metode simpliste, creând parole ușor de ghicit și apoi le reciclează în diferite conturi online. Unii pot înlocui literele cu numere și caractere speciale (de exemplu, "parolă" se transformă în "P4??WĂrd"), dar aceasta rezultă totuși într-o parolă ușor de spart", explică specialistul Eset, Roman Cuprik. Acesta subliniază faptul că, în același timp, giganții tehnologici precum Microsoft și Google încurajează pe toată lumea să renunțe la parole și să folosească alte metode de autentificare mai sigure. Expertul Eset susține, însă, că în cazul în care afacerea mică sau mijlocie nu este încă pregătită să renunțe la conectarea prin parole, este nevoie de câteva sfaturi care se adresează atât companiei, cât și angajaților. Un prim punct se referă la compunerea unor parole foarte complexe. "Orice reguli de compunere extrem de complexe, cum ar fi solicitarea utilizatorilor să includă atât caractere majuscule, cât și litere mici, cel puțin o cifră și un caracter special, nu mai sunt obligatorii. Acest lucru se datorează faptului că astfel de reguli rareori încurajează utilizatorii să stabilească parole mai puternice, determinându-i, în schimb, să acționeze previzibil și să creeze parole care sunt, în realitate, atât slabe la atacuri automate, cât și greu de reținut", notează sursa citată. În viziunea lui Cuprik, în loc de parole relativ scurte, dar dificile, este indicată alegerea de fraze de acces, care deși "sunt mai lungi și mai complexe", pot fi "ușor de reținut". De asemenea, o parolă de minimum 12 caractere ar însemna un început bun. Aceasta poate ajunge până la maximum 64 de caractere după combinarea mai multor elemente.

Orașul în care smartphone-urile au fost interzise copiilor mai mici de 13 ani

u este vorba despre localitatea Greystones din Irlanda

Îngrijorați de efectele lumii digitale asupra dezvoltării celor mici, asociațiile parentale ale școlilor din Greystones, Irlanda au votat pentru interzicerea în mod voluntar a utilizării smartphone-urilor în cazul copiilor care nu au împlinit 13 ani. Interzicerea, care are caracter voluntar, se aplică atât la școală, cât și acasă. Pentru că este o interzicere voluntară, nu toți părinții sunt obligați să le interzică smartphone-urile celor mici. Însă, datorită faptului că majoritatea părinților au căzut de acord, aceștia cred că odraslele nu se vor simți marginalizate atâta vreme cât interzicerea se aplică majorității copiilor. Printre cei care au fost de acord cu interzicerea smartphone-urilor celor mici se numără și ministrul sănătății, Stephen Donnelly, care dă astfel și mai multă greutate deciziei luate de majoritatea părinților. Acesta are trei copii care învață în zonă. Mai multe studii au arătat că expunerea celor mici la smartphone-uri afectează dezvoltarea creierului, gândirea și abilitățile lingvistice ale acestora. Greystones nu este, însă, prima localitate din lume în care s-a decis interzicerea smartphone-urilor în cazul copiilor. Un sat indian din Maharashtra a interzis smartphone-urile în cazul tuturor celor care nu au împlinit 18 ani.

Majoritatea țărilor UE resping o taxă pentru finanțarea rețelelor de telecomunicații

Majoritatea țărilor UE au respins eforturile operatorilor de telecomunicații europeni de a forța marile companii tehnologice, cum ar fi Google, să ajute la finanțarea lansării rețelei 5G și a internetului în bandă largă în regiune, au spus persoane familiare cu chestiunea, citate de Reuters. La o întâlnire cu comisarul industriei UE, Thierry Breton, care a avut loc joi, la Luxemburg, miniștrii telecomunicațiilor din 18 țări fie au respins taxa pentru rețea propusă pentru firmele de tehnologie, fie au cerut un studiu asupra necesității și impactului unei astfel de măsuri, au spus sursele. Acest lucru a reflectat comentariile făcute luna trecută de grupul de reglementare din UE în domeniul telecomunicațiilor BEREC. Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia doresc ca Big Tech să suporte o parte din costurile rețelei, pe motiv că datele și conținutul lor reprezintă o mare parte a traficului de rețea. Aceste companii au găsit receptivitate la comisarul pentru industrie al Comisiei Europene, Breton, un fost director general al France Telecom și firma franceză de consultanță IT Atos. Cu toate acestea, Google, parte a grupului Alphabet, Apple, Meta Platforms, compania mamă a Facebook, Netflix, Amazon.comși Microsoft au respins ideea unei taxe, spunând că investesc deja în ecosistemul digital. Miniștrii europeni de telecomunicații au citat lipsa unei analize privind efectele unei taxe pentru rețea, absența unui deficit de investiții și riscul ca Big Tech să transfere costul suplimentar către consumatori, au spus sursele. Ei au avertizat, de asemenea, cu privire la potențiala încălcare a regulilor UE de ”neutralitate a rețelei”, care impun ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal, precum și posibilele bariere în calea inovației și o calitate mai scăzută a produselor. Criticii unei taxe pentru rețea au inclus Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta și Țările de Jos, au spus persoanele. Dar Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Spania și Cipru s-au numărat printre cele 10 țări care au susținut ideea, a spus una dintre surse.

Pierderi de 630 de milioane de lei la Bursa de la București

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 629,79 milioane de lei la capitalizare, respectiv 0,30%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 52,3%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 208,426 miliarde de lei, în perioada 29 mai - 2 iunie 2023, în scădere de la 209,056 miliarde de lei, în perioada 22 - 26 mai 2023. Tranzacțiile cu acțiuni au generat un rulaj de 167,835 milioane de lei, în creștere față de 110,199 milioane de lei, în săptămâna anterioară. Cea mai bună zi de tranzacționare la BVB a fost miercuri, 31 mai, când s-a înregistrat un rulaj de 74,821 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, luni, 29 mai, cu o valoare a tranzacțiilor de 24,04 milioane de lei. Indicele principal al Bursei de Valori București - BET - a închis săptămâna la 12.133,87 puncte. Acțiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, cu tranzacții de 43,925 milioane de lei și o scădere a prețului cu 3,30%. În topul tranzacțiilor se mai află titlurile Nuclearelectrica, cu tranzacții de 25,751 milioane de lei (-1,93%) și OMV Petrom cu 16.095 milioane de lei (0,41%). Cele mai importante creșteri ale cotațiilor au fost înregistrate de acțiunile Socep (Â14,12%), SSIF BRK Financial Group (Â11,34) și Prebet (Â4,76%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acțiunile Transgaz, cu un declin de 8,22%, urmate de cele ale Electrica (-6,59%) și ale societății Transilvania Investments Alliance(-5,92%).

Compania germană de bunuri de larg consum Henkel își va menține politica de achiziții

Compania germană de bunuri de larg consum Henkel își va menține obiectivul în materie de achiziții, în pofida creșterii ratelor dobânzilor, a declarat directorul general al companiei, Carsten Knobel, pentru ziarul german Rheinische Post. ”Avem un bilanț puternic, intenționăm să facem noi achiziții”, a spus el, adăugând că achizițiile se vor face în business-ul cu adezivi și în zona bunurilor de larg consum. Knobel nu vede creșterea ratelor dobânzilor ca fiind o problemă. ”Revenirea la creștere a ratelor dobânzilor mai degrabă ne avantajează atunci când concurăm pentru obiectivele de achiziție, deoarece avem cele mai bune ratinguri de credit datorită poziției noastre financiare foarte solide”, a explicat acesta. CEO-ul Henkel a confirmat că grupul își poate răscumpăra în viitor operațiunile din Rusia, care au fost vândute cu 600 de milioane de euro unui consorțiu de investitori financiari locali. ”Am convenit asupra opțiunii de a răscumpăra afacerea în următorii zece ani, ca parte a vânzării”, a spus el, deși a adăugat că o încetare a războiului nu ar fi suficientă pentru o revenire în Rusia. Â ”Pentru ca noi să ne răscumpărăm afacerile din Rusia, condițiile-cadru și relațiile cu Rusia ar trebui să se schimbe fundamental”, a spus Knobel.

Un fost director al NBCUniversal, Joe Benarroch, se va alătura conducerii Twitter

Un fost director la NBCUniversal, Joe Benarroch, se va alătura luni conducerii Twitter, într-un rol concentrat pe operațiunile de afaceri, a declarat acesta pentru Reuters. Benarroch a spus într-un e-mail că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu echipa companiei pentru a ”construi împreună Twitter 2.0”. ”Bine ați venit în echipă, @benarroch_joe! De la o pasăre la alta”, a scris pe Twitter Linda Yaccarino, care a fost numită în mai. Ea nu a menționat poziția pe care o va prelua Benarroch. La NBCUniversal, parte a grupului Comcast, Benarroch a supravegheat strategia de comunicare pentru divizia de publicitate și parteneriate, fiind subordonat lui Yaccarino, care era director de publicitate acolo înainte de a se alătura Twitter. Benarroch este numit în urma plecării unui număr de directori, amplificând problemele pe care trebuie să le gestioneze Yaccarino. Șefa Twitter pentru încredere și siguranță, Ella Irwin, a declarat joi că și-a dat demisia din compania de social media. Vineri, Reuters a relatat că șeful pentru siguranța mărcii și calitatea reclamelor, A.J. Brown, a decis să plece.

Arabia Saudită plănuiește noi reduceri ale producției de petrol

Arabia Saudită va efectua noi reduceri voluntare ale producției de petrol, ca parte a unui acord mai amplu al OPECÂ pentru a reduce producția, au declarat surse pentru Reuters, în timp ce grupul se confruntă cu o scădere a prețurilor petrolului și un surplus al ofertei, transmite Reuters. Grupul, cunoscut sub numele de OPECÂ, a ajuns la un acord privind politica de producție după șapte ore de discuții, au spus sursele. Două surse din OPECÂ au spus că grupul ar putea menține un acord de producție existent pentru 2023 și va face reduceri suplimentare în 2024, dacă se convin noi plafoane de bază de producție pentru membri, de la care se aplică reducerile. Nu a fost clar când va începe Arabia Saudită să facă reduceri voluntare ale producției de petrol sau cât de mult vor reduce Riadul și OPECÂ în ansamblu. OPECÂ, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului. Surse au declarat pentru Reuters că că reducerile suplimentare de producție ale OPECÂ s-ar putea ridica la 1 milion de barili pe zi, pe lângă reducerile existente de 2 milioane bpd și reduceri voluntare de 1,6 milioane bpd, anunțate într-o mișcare surpriză în aprilie și care au intrat în vigoare în mai.

UBS are în vedere să-și amâne publicarea rezultatelor trimestriale

UBS are în vedere să-și amâne publicarea rezultatelor trimestriale cel puțin până la sfârșitul lunii august, deoarece gigantul bancar elvețian se confruntă cu complexitatea preluării Credit Suisse, a informat duminică Financial Times, citată de Reuters. Banca urma să-și raporteze rezultatele aferente perioadei aprilie-iunie pe 25 iulie. Un anunț de pe site-ul băncii spune că data anticipată se poate schimba. ”Data publicării se poate modifica în funcție de momentul încheierii achiziției anticipate a Credit Suisse”, se arată în anunț. UBS nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Directorii de la cea mai mare bancă din Elveția cântăresc amânarea publicării rezultatelor, împreună cu o actualizare a planurilor pentru afacerile interne ale Credit Suisse, se arată în articol, citând persoane familiare cu problema pe care ziarul nu le-a numit. UBS, care a acceptat în martie să preia Credit Suisse, ca parte a unei salvari orchestrate de autoritățile elvețiene, a declarat că intenționează să încheie rapid preluarea.

 

SE PUNE CURSUL CU DATA DE VINERI

02 IUNIE 2023

1 EURO…………………………… 4.9633 (scadere)

1 DOLAR………………………….. 4.6099 (scadere)

 

 

 

Aproape 60% dintre români nu știu ce responsabilități au la locul de muncă

u doar 8% dintre bonusuri sunt atribuite pentru îndeplinirea unor obiective măsurabile

Șase din zece angajați (58%) români nu își cunosc responsabilitățile la locul de muncă, iar peste două treimi (67%) sunt rar evaluați de către angajator, uneori chiar deloc, arată rezultatele unui studiu de specialitate, prezentat recent într-un eveniment dedicat antreprenorilor. Conform datelor centralizate de MKOR, din cele 9.000 de responsabilități exprimate în studiu, 88% sunt nemăsurabile, "asta înseamnă că angajații nu știu cu adevărat ce au de făcut, când și cât pentru a performa". De asemenea, 67% dintre angajați sunt evaluați mai rar decât lunar, majoritatea nefiind evaluați deloc, iar o mare parte având evaluări doar anuale. În același timp, 71% dintre indicatorii față de care angajații au spus că le este evaluată performanța sunt nemăsurabili. În ceea ce privește bonusurile, studiul arată că doar 8% dintre acestea sunt atribuite pentru îndeplinirea unor obiective măsurabile, în timp ce 23% sunt bonusuri primite de sărbători, iar peste 30% sunt acordate pentru ca angajații să își facă treaba pentru care primesc salariu (de exemplu: respectarea procedurilor, îndeplinirea responsabilităților sau încadrarea în termene). Studiul de piață "Realitatea Managementului Românesc" a fost realizat de MKOR, la comanda TBF, pe un eșantion de 1.992 de persoane, cu nivel de încredere de 95% și o rată de eroare de Â/-2,4%. Cercetarea a fost prezentată în cadrul unui eveniment dedicat antreprenorilor, organizat de către antreprenorul Răzvan Căzănescu, creatorul softului TBF de management. Căzănescu a organizat de două ori (în 2021 și 2022) programul gratuit "30 days MBA", accesat de peste 10.000 de persoane. The Basic Fundamentals (TBF) a înregistrat o cifră de afaceri de peste două milioane de euro, în ultimii doi ani, iar peste 3.000 de companii au implementat total sau parțial sistemul de management TBF Digital. 

 

POZA:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Compania aeriană HiSky anunță că e tot mai aproape de zborurile din România către SUA

u ”Dacă totul va decurge așa cum ne așteptăm, până la finalul verii vom deschide deja primele rute către SUA”, arată oficialii companiei

Compania aeriană HiSky, înființată în Republica Moldova de Iulian Scorpan, fost director general al Air Moldova, a anunțat, sâmbătă, că a parcurs cu succes prima dintre cele trei etape impuse de procedura de autorizare pentru operarea de zboruri din România în Statele Unite ale Americii. Ultimele zboruri directe între România și SUA au avut loc acum 20 de ani. Cel mai probabil, ar fi necesară o singură oprire pentru realimentare, în vestul sau nordul Europei, iar în total zborul ar putea dura circa 10 ore. În noiembrie 2003, sub guvernul Adrian Năstase, compania aeriană de stat Tarom a renunțat la aceste rute transoceanice. ”Compania aeriană HiSky a parcurs cu succes prima dintre cele trei etape impuse de procedura de autorizare, pentru operarea de zboruri în Statele Unite ale Americii. Odată cu finalizarea procesului și obținerea Permisului de Operator Străin de Transport Aerian, emis de Departamentul Transporturilor din SUA, HiSky va putea opera zboruri regulate și charter peste ocean, cu plecare de pe orice aeroport din Europa. Având în vedere rezultatele demersurilor efectuate până în prezent, este posibil ca aprobarea să fie acordată mai devreme decât a fost inițial comunicat, compania aeriană estimând, în acest moment, un termen de aproximativ două luni până la anunțarea primelor zboruri transatlantice”, anunță compania. Compania aeriană HiSky, înființată acum trei ani în Republica Moldova de Iulian Scorpan, fost director general al Air Moldova, a început în mai 2022 operarea primelor zboruri din noua bază operațională a companiei, Aeroportul "Henri Coandă" din București. ”Suntem foarte aproape să atingem această nouă țintă în dezvoltarea noastră, după primul milion de pasageri, primele aeronave A321 neo înregistrate în România, obținerea statutul de principal operator charter și nu mai puțin de 22 de rute operate cu succes, din România și Republica Moldova. Dacă totul va decurge așa cum ne așteptăm, până la finalul verii vom deschide deja primele rute către SUA. Câștigarea încrederii pasagerilor nu este un lucru ușor de realizat pentru o companie aeriană nou înființată. Cu toate acestea, cred că în ultimii doi ani am făcut lucrurile așa cum trebuie, astfel încât am reușit să avem azi o cotă de piață semnificativă pe destinațiile pe care le operăm. În acest context, suntem siguri că obținerea permisului pentru zboruri transatlantice este o etapă importantă în consolidarea legitimității noastre pe piața regională”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky. Operarea de zboruri cu destinație SUA a devenit parte din integrată a strategiei HiSky odată cu introducerea în flotă, la începutul acestui an, a celor două aeronave Airbus A321neo. Acest tip de aeronavă oferă cea mai mare autonomie de zbor din clasa sa, de până la 7.400 de kilometri. Noua capabilitate permite companiei aeriene să opereze zboruri peste ocean, cu o singură oprire de alimentare, în vestul Europei. HiSky va deveni, astfel, prima companie aeriană privată care introduce zboruri directe din România către SUA.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Fitch a confirmat ratingul Transgaz "BBB minus", cu perspectivă stabilă

 

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit Societății Naționale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la "BBB minus", cu perspectiva stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. "Confirmarea ratingului reflectă profilul solid al activității Transgaz în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze din România, rezultatele sale solide din 2022 și estimările Fitch privind o continuitate a cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare care începe în octombrie 2024", se menționează în comunicat. Profilul de afaceri al Transgaz se îndreaptă progresiv spre un operator al sistemului de transport a gazelor complet reglementat, permițând o mai bună predictibilitate a fluxului de numerar. Aceste evoluții se datorează, în principal, recunoașterii de către ANRE a proiectelor istorice de interconectare ale companiei. Dependența Transgaz de tranzitul gazului a fost redusă și mai mult în noiembrie 2022, după ce Gazprom nu și-a achitat obligațiile. Procesul de consultare pentru a cincea perioadă de reglementare (RP5) este așteptat în 2024. Fitch va monitoriza evoluția sistemului tarifar, care permite ca discrepanțele mari între veniturile actuale și cele permise să fie compensate doar în următorii ani prin ajustări ale tarifelor. Această abordare, alături de intervențiile politice, cum ar fi înghețarea tarifelor introdusă din aprilie April 2022 până în martie 2023 (care a generat creanțe de 600 milioane de lei pentru Transgaz), a avut ca rezultat o volatilitate semnificativă a câștigurilor și fluxului de numerar. După amendamentele din 2022 aduse legii offshore, precum și în contextul nevoilor Europei de surse alternative de gaze, există o mai mare certitudine că va fi demarată interconectarea Podișor (cu o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei, construită de Transgaz), care va lega rezervele mari de gaze din Marea Neagră de conducta BRUA. Transgaz negociază un acord pentru o societate mixtă (51%-49%) cu investitorul financiar Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF), care prevede printre altele construcția interconexiunii Marea Neagră-Podișor. Fitch continuă să evalueze profilul individual de creditare (SCP) al Transgaz la "bbb minus", care plasează ratingul pe termen lung al companiei la același nivel cu ratingul suveran al României ("BBB minus"/perspectivă stabilă).


 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Negrescu: România este mult mai afectată de inflație decât alte state din Europa

 

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a afirmat că România este mai afectată de inflație decât alte state din Europa și a arătat că salariile din țara noastră trebuie reglementate printr-o nouă lege a salarizării. ”România este mult mai afectată de inflație decât alte state din Europa ca urmare a creșterii prețurilor și proximitatea față de războiul din Ucraina a generat această situație și am văzut o creștere a tot ce înseamnă costurile de zi cu zi ale românilor. Am văzut și o creștere a tot ce înseamnă dobânzile pe care românii au să le plătească, dacă au rate la bănci. Deci este o situație dificilă”, a declarat Victor Negrescu, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV. Negrescu a subliniat că salariile din România trebuie reglementate și că sunt necesare soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget. ”Trebuie să intrăm în această negociere foarte clară care reglementează salariile din România, din sistemul public. Trebuie în același timp să găsim soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget. PSD a susținut nevoia unei schimbări a modului în care gândim filosofia financiară din România, am propus acea taxă de solidaritate, acele venituri pe care le-am fi obținut suplimentar s-ar fi dus către educație și sănătate. Cei de dreapta din România au spus că nu e nevoie de așa ceva și acum vedem că, de fapt, este nevoie de un plus bugetar pentru a finanța toate aceste salarii și aceste nevoi pe care le avem imediate”, a spus europarlamentarul. Comisia Europeană va trebui să își dea acordul pe viitoare creșteri salariale în România, a adăugat Victor Negrescu.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Volkswagen readuce emblematicul microbuz VW pe piața americană

 

Volkswagen va începe să vândă versiuni electrice, alimentate de baterii, ale microbuzului său VW în America de Nord, începând cu 2024, ceea ce marchează reintroducerea pe această piață a modelului său emblematic, după o pauză de două decenii, transmite Reuters. Introducerea pe piață a vehiculului complet electric ID. Buzz va include, de asemenea, o versiune foarte lungă, care poate găzdui până la șapte pasageri și dispune de o baterie mai mare, de 85 de kilowați-oră (kWh), pentru a crește autonomia. ”Odată cu generația T4, microbuzul VW a părăsit SUA și Canada în urmă cu 20 de ani. Dar microbuzul și-a păstrat statutul de cult până în prezent”, a spus Volkswagen, într-o declarație. Toate vehiculele ID Buzz pentru piața nord-americană vor fi construite la fabrica Volkswagen din Hanovra, Germania, a spus compania, adăugând că bateriile ar putea fi încărcate de la 10% la 80% în 25 de minute la stațiile de încărcare rapidă disponibile.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Ucraina are un "plan B" pentru a continua exporturile

 

Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui "plan B", fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înțelegerea cade, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, citat de Reuters. În iulie anul trecut, Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat între Moscova și Kiev încheierea Inițiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale. Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenței acordului, și permite ca doar o navă pe zi să plece și să livreze alimente ucrainene către anumite țări. La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave, dacă toate părțile implicate în acordul privind cerealele sunt de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc pentru export printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.


 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Un important director de la Twitter vrea să părăsescă compania

 

Directorul Twitter pentru siguranța mărcii și calitatea reclamelor, A.J. Brown, a decis să părăsească compania, potrivit unei surse familiarizate cu problema, acesta fiind al doilea director pentru siguranță care pleacă în câteva zile, transmite Reuters. Cea mai recentă plecare se adaugă la o provocare din ce în ce mai mare pentru noul CEO al Twitter, Linda Yaccarino, chiar înainte de a intra în acest rol. Joi, Ella Irwin a declarat pentru Reuters că a demisionat din funcția de vicepreședinte al produsului pentru încredere și siguranță la compania de social media, unde a supravegheat eforturile de moderare a conținutului și a răspuns adesea utilizatorilor cu întrebări despre conturile suspendate. Brown a lucrat la eforturile de a preveni apariția reclamelor lângă conținut neadecvat. Platformer și Wall Street Journal au raportat anterior despre plecarea lui Brown. De când CEO-ul Tesla, Elon Musk, a achiziționat Twitter în octombrie, platforma s-a străduit să rețină agenții de publicitate, care au fost precauți cu privire la plasarea reclamelor după ce compania a concediat mii de angajați.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Amazon.com vrea să ofere servicii de telefonie mobile gratuite

 

Amazon.com discută cu mai mulți furnizori de telecomunicații pentru a oferi servicii de telefonie mobile la preț redus sau, eventual, gratuit abonaților Prime din SUA, a informat vineri Bloomberg News, citând persoane familiare cu problema. Cea mai mare companie de comerț electronic din lume discută cu Verizon Communications, T-Mobile US și Dish Network și dorește să ofere abonamente wireless pentru 10 dolari pe lună sau mai puțin membrilor Prime. Amazon a purtat discuții anterior cu AT&T. Acțiunile Verizon, AT&T și T-Mobile au scăzut cu aproximativ 4% până la 7%, în timp ce titlurile Amazon au crescut cu 2%. Acțiunile Dish Network a crescut cu 17%. Discuțiile între Amazon și Dish au fost raportate săptămâna trecută. Firmele de telecomunicații menționate mai sus nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. ”Explorăm mereu să adăugăm și mai multe beneficii pentru membrii Prime, dar nu avem planuri de a adăuga wireless în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al Amazon, ca răspuns la o întrebare Reuters.

Producem de trei ori mai mult lemn decât consumăm

u așa arată datele Asociației Industriei Lemnului - Prolemn

Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României, este de 2,3 miliarde metri cubi, iar paradoxul românesc este că, deși producem de trei ori mai mult decât consumăm, ne confruntăm în continuare cu sărăcia energetică, arată o analiză a Asociației Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn. În luna aprilie a acestui an, Prolemn a invitat reprezentanții sectorului să răspundă la un chestionar privind situația actuală. La sondaj au răspuns 146 de persoane, reprezentând agenți economici care activează în silvicultură, prelucrarea primară a lemnului, fabricarea mobilei, dar și din instituții și autorități publice sau ONG-uri. Potrivit cercetării, 88% dintre respondenți sunt de părere că sectorul lemnului din România traversează o perioadă de criză, generată de o combinație de factori: prețurile prea mari pentru sortimentele industriale de lemn și volumul redus al ofertei; costurile de producție din ce în ce mai ridicate, ca urmare a creșterii prețurilor tuturor inputurilor (utilități, forță de muncă, materie primă); reducerea cererii agregate pe piața internă și internațională. "Acest cumul de factori a generat o furtună perfectă, care a oprit deja o treime din producția industrială și a ridicat prețurile cu aproape 70% în ultimii doi ani. Poate cel mai clar indicator a fost criza lemnului de foc din sezonul rece 2022-2023. În contextul lipsei de resursă și a prețurilor necompetitive pe piața internă, OUG 134/2022 prin care prețurile lemnului de foc au fost plafonate a generat imediat penurie în piață, a creat condiții pentru comerț ilicit într-un domeniu vulnerabil, a dus la o recrudescență a tăierilor ilegale pentru asigurarea confortului termic al populației - peste 3,5 milioane de gospodării depind de lemn pentru încălzire în România. Paradoxul românesc: producem de trei ori cât consumăm, dar ne confruntăm cu sărăcie energetică. Jumătate din gospodării depind de lemnul de foc și nu au alternative - de 30 de ani se vehiculează soluții bazate pe gaze naturale sau, mai nou, alte surse regenerabile, dar investițiile în comunitățile rurale lipsesc aproape cu desăvârșire", este de părere președintele Prolemn, Cătălin Tobescu. În viziunea specialistului, piața lemnului din România este extrem de distorsionată, în condițiile în care pe plan local se produc 600.000 de tone de peleți anual, iar consumul intern este de aproximativ 200.000 de tone. "Posibilitatea la nivel național este de cel puțin 25-26 de milioane de metri cubi anual, dar recolta se plasează în jurul cifrei de 19 milioane de metri cubi. Sunt blocaje administrative care îngreunează accesul proprietarilor de păduri la uzufructul proprietății lor, sunt decizii ale executivului care afectează activitatea, avem tranziția la lemn fasonat care se desfășoară cu mare încetineală. Principalul administrator de păduri, RNP - Romsilva, a redus volumul de masă lemnoasă pus pe piață față de posibilitatea stabilită de amenajamentele silvice, iar prețurile de pornire la licitațiile RNP nu respectă prețurile de referință - au ajuns la un maxim istoric, cu o creștere de 150% față de 2022 și de aproape 280% față de 2021. De aceea, prețurile din România sunt extrem de necompetitive raportat la piața europeană: bușteanul de gater de fag în Franța, sortat și livrat în fabrică, are un preț de 80 - 85 de euro/mc, același preț cu cel achiziționat pe picior în România, volum brut, înainte de a fi exploatat și sortat. Bușteanul de gater de fag sortat are prețuri de peste 120 de euro/mc. Aceste prețuri enorme și lipsa lemnului acolo unde este mare nevoie de el nu doar fac industria românească mai puțin competitivă, ci anulează eforturile de combatere a tăierilor ilegale prin susținerea unei piețe pentru comerțul ilicit cu lemn", subliniază Tobescu.

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate de la jumătatea lui iunie

u anunțul a fost făcut de către Marcel Boloș,ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată, de la 15 iunie, pe cardurile pentru alimente și mese calde, astfel că se vor transfera 600 milioane de lei către toți cei 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a anunțat vineri ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. "Am primit zilele acestea zeci de mesaje din partea dumneavoastră despre măsurile sociale pe care Guvernul României le implementează din #banieuropeni. Poate cel mai important anunț este legat de data la care încărcăm o nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile pentru alimente și mese calde: de la 15 iunie vom transfera 600 milioane de lei către toți cei 2,4 milioane de beneficiari eligibili.", a scris pe Facebook ministrul citat. În ceea ce privește cardurile educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș a afirmat că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri unde erau restanți, astfel că peste 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. "Atenție, cardurile se încarcă o singură dată pe an. Am primit și mesaje de la beneficiari pentru care virasem deja ajutorul încă din toamnă. Aici aș mai puncta că vrem ca de anul viitor ajutorul să fie 750 lei", a punctat ministrul. Totodată, el a menționat că valoarea sprijinului pentru mame poate crește în următorii ani la 3.000 lei, astfel că va propune această măsură în Guvern. "Ultimul aspect, referitor la tipurile de cheltuieli care sunt eligibile cu voucherul de 2.000 lei pe care l-am oferit prin programul 'Sprijin pentru nou-născuți': pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf. Nu pot fi achiziționate alimente. Închei cu o veste bună: din analizele noastre reiese că în următorii ani putem crește valoarea sprijinului pentru mame la 3.000 lei, așa că voi propune această măsură în Guvern", a adăugat Marcel Boloș.

Tarom estimează pierderi de 62,4 milioane lei în acest an

Transportatorul aerian național estimează pierderi de 62,4 milioane lei în acest an și venituri totale de 2 miliarde lei. Potrivit celui mai realist scenariu, anul 2024 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, iar scenariul pesimist arată că anul 2027 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, arată proiectul de Ordin al viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Tarom, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007. ”În proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, s-a estimat un rezultat brut negativ – pierdere, în valoare de 62.415.950 lei, în scădere cu 28,79%, respectiv cu suma de 154.348.660 lei față de rezultatul brut – pierdere, aprobat în bugetul de venituri și cheltuiei aferent anului 2022, prin Ordinul MTI nr.470/2022 și în scădere cu 20,53%, respectiv cu suma de 241.640.640 lei față de rezultatul brut – pierdere, preliminat/realizat la data de 31.12.2022”, arată proiectul de act normativ. Veniturile totale pentru acest an au fost estimate în valoare de 2.008.454.090 lei, mai mari decât preliminatul/realizatul anului 2022 cu 33,93%, respectiv cu suma de 508.835.630 lei. Veniturile din producția vândută, programate pentru anul 2023 în valoare de 1.554.097.890 lei, vor fi obținute din prestarea serviciilor de transport aerian, mentenanță, chirii și din alte activități și reprezintă 77,38% din totalul veniturilor în valoare de 2.008.454.090 lei. În categoria veniturilor din producția vândută, în valoare de 1.554.097.890 lei, veniturile din transportul pasagerilor și cargo pe curse regulate (inclusiv operările blocked space agreements) în valoare de 1.340.458.830 lei, au fost programate în creștere cu 43,67%, respectiv cu suma de 407.463.190 lei față de preliminatul/realizatul anului 2022. De asemenea, veniturile din transportul curselor de pasageri charter, au fost programate în creștere cu 14,08%, respectiv cu suma de 24.819.210 lei. ”În planul de restructurare, profitabilitatea viitoare a Societății Comerciale Compania Națională de Transporturi Aeriene Române -TAROM, a fost analizată în diferite scenarii, reflectând potențiale schimbări în condițiile interne și de piață, respectiv în „scenariul de bază”- scenariul standard, considerat cel mai realist, potrivit căruia anul 2024 - ar fi anul în care rutele ajung profitabile iar anul 2023 - ar fi anul în care fluxurile de numerar devin pozitive și „scenariul pesimist”- scenariu construit pornind de la scenariul de bază, cu anumite ajustări potrivit căruia anul 2027 - ar fi anul în care rutele ajung profitabile iar după anul 2029 - fluxurile de numerar ar deveni pozitive”, se arată în document.  

Inflația din zona euro a încetinit peste așteptări în luna mai

Inflația din zona euro a încetinit peste așteptări în luna mai, cifrele semnal publicate de serviciul european de statistică Eurostat arătând că rata anuală a inflației globale la nivelul regiunii a scăzut la 6,1%, de la 7% în aprilie, relatează CNBC. Acesta este cel mai redus nivel atins de inflație din februarie 2022. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o valoare de 6,3%. Inflația de bază, excluzând energia și alimentele, a coborât, de asemenea, peste așteptări, la 5,3%, de la 5,6%. Inflația anuală din Germania și Franța a încetinit în mai mai mult decât era prognozat, potrivit datelor publicate miercuri, deoarece prețurile au scăzut față de luna precedentă. Creșterile de prețuri în cele mai mari economii din zona euro sunt acum la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. Datele naționale au arătat și o încetinire a inflației în Spania și Italia. Acțiunile europene au crescut, ca și euro, față de dolarul american și lira sterlină. Într-un discurs susținut la Hanovra, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a spus că inflația este încă ”prea mare” și ”va rămâne așa prea mult timp”. BCE se întrunește pe 15 iunie pentru a lua o decizie de politică monetară, după ce a crescut treptat dobânda de referință de la -0,5% în urmă cu un an la 3,25% în luna mai, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008. BCE nu a oferit orientări referitoare la viitor, după reuniunea sa din mai, dar a subliniat că presiunile subiacente ale prețurilor au rămas puternice. ”Trebuie să ne continuăm ciclul de creșteri ale dobânzilor până când suntem suficient de încrezători că inflația este pe cale să revină la ținta noastră în timp util. În același timp, trebuie să evaluăm cu atenție puterea transmiterii politicii monetare la condițiile de finanțare, economie și inflație”, a spus Lagarde joi. Piețele monetare anticipează încă două creșteri de 0,25 de puncte procentuale de către BCE, una în iunie și alta în iulie sau septembrie, potrivit Reuters.

Nvidia se simte ”perfect în siguranță” să se bazeze pe cipurile din Taiwan

Nvidia, un furnizor major de cipuri și sisteme informatice pentru inteligența artificială (AI), se simte ”perfect în siguranță” că se bazează foarte mult pe producția de cipuri în Taiwan, a declarat joi directorul său general Jensen Huang, transmite Reuters. Unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile potențiale pentru afaceri, având în vedere amenințările militare sporite ale Chinei împotriva insulei democratice Taiwan, pe care Beijingul o pretinde a fi a ei, față de obiecțiile puternice ale Taipei. Producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) produce cipuri proiectate de Nvidia și Huang a spus că următoarea generație de produse a companiei sale va fi fabricată și de TSMC, adăugând că Nvidia va continua să se diversifice. ”Când am fost aici, în toate discuțiile noastre despre lanțul de aprovizionare, ne simțim perfect în siguranță”, a spus Huang reporterilor în marginea unui eveniment tehnologic din Taipei, când a fost întrebat despre riscul politic ca lumea să se bazeze atât de mult pe Taiwan pentru cipurile de date, având în vedere tensiunile cu China. Nvidia s-a diversificat prin mai multe fabrici ale TSMC, iar Huang a confirmat că intenționează să se aprovizioneze de la fabrica TSMC din Arizona, ”deci avem multă diversitate și rezistență proiectate în lanțul nostru de aprovizionare”. Huang a spus că plănuiește să se întâlnească vineri cu directori ai TSMC și furnizorul Apple Foxconn, care produce iPhone-uri și alte dispozitive electronice care folosesc cipuri AI. El nu a decis încă dacă va vizita China după călătoria sa în Taiwan, a adăugat el. Cipurile Nvidia s-au aflat în centrul tendințelor tehnologice majore, de la jocuri video și mașini cu conducere autonomă până la cloud computing și acum AI. Huang a spus că TSMC, cu al cărui fondator Morris Chang a luat cina în timp ce se afla în Taiwan, este o companie de talie mondială cu ”capacitate imensă și agilitate incredibilă”.

Motorola a prezentat smartphone-urile pliabile Razr 40 și Razr 40 Ultra

Noua serie de smartphone-uri pliabile Razr este compusă din două modele, unul cu dotări de top și un ecran extern neobișnuit de mare, iar al doilea va fi ceva mai accesibil la preț. Razr 40 Ultra are ca punct principal de atracție un ecran extern care măsoară 3,6 inch - cel mai mare montat vreodată pe un pliabil de tip clamshell. Acesta este de tip AMOLED, cu 1066x1056 rezoluție și 144Hz rată de împrospătare a imaginii. Ecranul extern, printre altele, poate afișa notificările, butoanele pentru redarea muzicii sau indicațiile de navigare cu Google Maps și permite inclusiv răspunderea rapidă la un e-mail, fără deschiderea telefonului. Ecranul principal are 6,69 inch, tot AMOLED, cu 165Hz, support HDR10Â și o luminozitate maximă de 1400 nits. Sistemul foto al smartphone-ului cu chipset Snapdragon 8Â Gen 1 este compus dintr-o cameră principală de 12 MP și una ultrawide de 13MP. De cealaltă parte, Razr 40 are un ecran principal AMOLED de 6,9 inch FHDÂ și 144 rată de împrospătare. Ecranul secundar are 1,5 inch. Alături de camera principală de 64MP mai există o cameră ultrawide de 13MP, în vreme ce camera foto frontală are 32MP. Alături de chipset-ul Snapdragon 7 Gen 1 există 8 sau 12GB RAM și 128 sau 256 GB spațiu de stocare. Bateria de 4.200 mAh se încarcă cu 30W în cazul ambelor modele. Razr 40 va costa de la 800 de euro, în vreme ce modelul de top Razr 40 Ultra se va vinde cu cel puțin 1.200 de euro.

Prețurile petrolului au urcat cu peste 3%

Prețurile petrolului au urcat joi cu peste 2 dolari pe baril, respectiv cu peste 3%, în speranța unei pauze în majorarea dobânzilor din SUA și a adoptării acordului referitor la creșterea plafonului datoriilor Statelor Unite în Camera Reprezentanților, care au ajutat la compensarea datelor care arată stocurile mari de țiței în această țară, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,25 dolari, sau cu 3,1%, la 74,85 dolari pe baril. Cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,49 dolari, sau cu 3,7%, la 68,16 dolari pe baril. Prețurile au scăzut marți și miercuri. Oficialii Rezervei Federale din SUA au sugerat miercuri că ratele dobânzilor ar putea rămâne nemodificate în această lună, iar Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care suspendă plafonul datoriei guvernamentale, îmbunătățind șansele de a evita un default dezastruos al guvernului. ”Negocierile de succes privind plafonul datoriilor eliberează câmpul minat, dar perspectiva generală a cererii este încă neclară, spațiul de transport de camioane merge prost, de exemplu”, a spus analistul CFRA Research Stewart Glickman.

Meta a anunțat casca de realitate mixtă Quest 3

Mark Zuckerberg a prezentat o nouă cască de VR, ce va fi disponibilă peste câteva luni sub numele Quest 3. Cu doar câteva zile înainte ca Apple să-și prezinte prima cască de realitate mixtă, Mark Zuckerberg a considerat că este momentul potrivit pentru a prezenta o nouă cască Meta. Meta Quest 3 este „prima cască mainstream cu realitate mixtă de mare rezoluție în culori”, spune șeful companiei, care a ținut să menționeze că aceasta va fi mai subțire și mai performantă decât Quest 2. Cu ajutorul celui mai nou chipset Qualcomm, Quest 3 va beneficia de o performanță video de două ori mai bună decât generația anterioară, spune Zuckerberg. În același timp, noua cască va fi mai ergonomică și cu 40% mai subțire. Quest 3 va fi disponibilă din toamnă și va costa de la 500 de dolari. Între timp, Meta ieftinește, din nou, modelul Quest 2. Versiunea cu 128GB a acesteia va costa 300 de dolari începând din 4 iunie, cu o zi înainte ca Apple să-și lanseze prima cască de realitate mixtă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.