Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: 19 APRILIE 2022 1 EURO…………………………… 4.9415 (scadere) 1 DOLAR………………………….. 4.5750 (scadere) Economia Rom=niei va fr=na puternic anul acesta u anali[tii CFA România au redus la 3% anticipa]iile privind cre[terea economiei în acest an u

Corneliu Condurache
18 apr 2022 975 vizualizări

Economia României va frâna puternic anul acesta

Analiștii CFA România au redus la 3% anticipațiile privind creșterea economiei în acest an u de asemenea, FMI și-a revizuit semnificativ în scădere, la 2,2%, estimările privind creșterea economiei românești în 2022

Analiștii CFA România estimează o creștere economică de 3% pentru acest an, în scădere cu o jumătate de punct procentual față de anticipațiile anterioare, în timp ce anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al organizației transmis marți AGERPRES. Previziunile analiștilor indică o rată medie a inflației de 8,03% pentru acest an, un maxim istoric de la inițierea sondajului CFA România, și un deficit bugetar de 6,7%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, toți participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio alta opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro. "Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna martie. O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică care s-au redus cu încă o jumătate de punct procentual față de exercițiul anterior (martie 2022, n.r.). Totodată și anticipațiile inflaționiste au continuat să crească. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni", a declarat Adrian Codîrlașu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România. Ponderea respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni s-a redus la 13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020, concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020), se precizează în comunicatul citat. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut la valoarea de 40,9 puncte din cauza evoluției componentei de anticipații a indicatorului.

Ce spun instituțiile internaționale

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit semnificativ estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 4,8% cât estima în toamnă până la 2,2%, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională. Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%. Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creștere economică de 4,6%. Comparativ, Bulgaria ar urma să înregistreze o creștere economică de 3,2%, în timp ce economia Ungariei și cea a Poloniei vor înregistra un avans de 3,7% în acest an. Pentru România, noile cifre revizuite ale FMI sunt ușor mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii aprilie estima că economia va înregistra un avans modest, de 1,9%, în acest an, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate. De asemenea, Comisia Europeană estima în previziunile publicate pe 10 februarie 2022 că economia României va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze ușor la 4,5%.

Alimentele de pe masa de Paște pot conține până la 152 de E-uri

u așa arată o analiză a Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons

Masa de Paște, care începe adesea cu un aperitiv format din pâine, sosuri de ketchup, muștar, maioneză, dar și cozonac, bomboane de ciocolată și suc, poate conține până la 152 de E-uri, potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons. "Masa de Paște începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurști de pui, crenvurști de porc, parizer, șuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muștar și maioneză. Dar acest aperitiv ajunge până la 83 de E-uri, 31,6 grame de sare și 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare! Dacă vă îndreptați către nelipsitul cozonac, înghețată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeți să consumați până la 29 de E-uri și 116,1 grame de zahăr doar pentru desert. Pe lângă acestea, veți consuma și un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 de E-uri și 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumați 58 de E-uri și 138,8 grame de zahăr! După masa de Paște, consumați o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri", susțin reprezentanții InfoCons. Conform sursei citate, cu ajutorul aplicației gratuite InfoCons, consumatorii își pot seta preferințele de consum, urmând ca aplicația InfoCons să le semnaleze prin butonul verde (potrivit) sau roșu (nepotrivit), pe baza preferințelor deja stabilite, dacă produsele scanate sunt "pe gustul lor" sau nu. Mai departe, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru masa de Paște pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri și de câte ori se repetă acestea în masa de Paște. De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicația InfoCons, consumatorii își pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicația InfoCons le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

O companie de curierat din București, prinsă cu 54 de persoane fără contract

O societate din București ce desfășura activități de curierat a fost sancționată cu amendă în valoare de 408.000 de lei, după ce s-a descoperit că un număr de 54 de persoane munceau fără forme legale, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. "În data de 18.04.2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă București, sub conducerea și coordonarea dl. inspector șef Constantin Bujor, în urma unei acțiuni de de control, au identificat la o singură societate ce desfășura activități de curierat, 54 de persoane care desfășurau activități, fără a avea încheiate în forma scrisă contracte individuale de muncă, conform art. 16 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, modificată și completată. Amenda contravențională aplicată a fost de 408.000 lei", menționează sursa citată. Obiectivele acțiunii de control, derulată pe raza Municipiului București, au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate, respectiv verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

Ciucă: Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim

“crearea de noi locuri de muncă reprezintă un element central al agendei Guvernului”, arată premierul

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că pe agenda Guvernului se află o serie de măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă. „Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. E o măsură pe care am asumat-o la nivelul coaliției, cât și prin măsurile pe care noi le luăm în Guvern”, a mai spus prim-ministrul, care a adăugat că un obiectiv este și motivarea românilor care lucrează în străinătate să se întoarcă în țară. „Crearea de noi locuri de muncă reprezintă un element central al agendei Guvernului, temă despre care am discutat în toate consultările noastre, și avem nevoie ca salariații români să depășească acel prag deja foarte obișnuit de salariu minim. Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. E o măsură pe care am asumat-o la nivelul coaliției, cât și prin măsurile pe care noi le luăm în Guvern. Avem ca obiectiv să determinăm românii care lucrează în alte țări să fie atrași de mediul economic din România și să se întoarcă acasă, ca să își ducă o viață normală alături de familii. În acest sens locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, cu obiectivul de a micșora cât mai mult posibil și, de ce nu, de a ajunge la același nivel de salarizare precum țările din vest”, a declarat Nicolae Ciucă, în intervenția de marți de la Forumul privind investițiile, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Acesta a adăugat că Executivul a luat în calcul și „un pachet de măsuri prin care să asigurăm continuarea programului Kurzarbeit și acordarea unui procent de 75% din salariu angajaților aflați în șomaj tehnic”.

Florin Cîțu spune că oamenii vorbesc despre creșterea impozitelor

Președintele Senatului, Florin Cîțu a declarat, marți, că oamenii înclină să spună că vor fi introduse taxe în perioada următoare, impozitarea progresivă pentru populație și suprataxarea companiilor. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o replică la afirmațiile acestuia, arătând că fiecare om politic, la un moment dat, mai primește câte un șoc, iar unii își revin și înțeleg ceva, alții nu-și revin. ”Eu sunt ferm convins că domnul Florin Cîțu are capacitatea să-și revină”, a mai spus Ciolacu, arătând că anul acesta nu vor fi introduse taxe noi. ”Din ce văd oamenii, înclină să spună că da, vor fi introduse taxe în perioada următoare. Impozitarea progresivă pentru populație și suprataxarea companiilor, pe care va trebui să o facă o singură dată”, a spus el. Despre faptul că premierul a spus că nu vor fi introduse taxe noi în 2022, Cîțu a precizat că și în programul de guvernare sunt prevăzuți 7% pentru investiții și nu sunt în buget. ”Trebuie să ne ținem de cuvânt dacă spunem lucruri, eu speră să nu se ajungă acolo, pentru că e clar că am îngropat cu totul economia, și așa suntem într-o direcție, în nujmai 4 luni de zile, o direcție greu de imaginat, să ai o creștere economică, anul trecut, peste așteptări, de șase la sută și în doar în patru luni de zile, să te duci deja în 2%. Vă dați seama că poate să urmeze și mai rău”, a afirmat Cîțu. Reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, a venit la Constanța, unde se află într-o vizită alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. ”Fiecare om politic, știți că toți suntem vremelnici în funcție și trecători în această politică. Fiecare om politic, la un moment dat, mai primește câte un șoc, așa, politic. Deci unii își revin și înțeleg ceva, alții nu-și revin. Eu sunt ferm convins că domnul Florin Cîțu are capacitatea să-și revină”, a spus Ciolacu. Președintele PSD a continuat: ”Am spus foarte clar când ești într-o criză economică, la un prag de criză economică, este exclus să vii cu taxe noi”, a spus Ciolacu, precizând că de obicei se vine cu o redimensionare a taxelor în momentul în care este o creștere economică”.

Creșteri salariale în industria de betting și gaming

Oferta de job-uri bine plătite este mult mai atent studiată de piața muncii, iar în contextul creșterii galopante a inflației în România, momentan situată la 10%, românii caută locuri de muncă sigure, în industrii stabile, cu beneficii diversificate. Un sondaj publicat în aprilie relevă că jumătate dintre români (49,4%) consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare. De altfel, inflația este deja o provocare majoră pentru toate economiile lumii, iar băncile centrale deja își ajustează politicile monetare. "În acest context și într-o perioadă în care piața muncii este marcată sezonier de o deschidere mai mare pentru cei care sunt în căutarea sau schimbarea locului de muncă, oferta de job-uri bine plătite este mult mai atent studiată. Românii caută locuri de muncă sigure, în industrii stabile, cu beneficii diversificate", conform unui comunicat. Aproape 7 din 10 angajați plănuiesc să își schimbe jobul în 2022, după ce, în 2021, 62% dintre ei considerau că nivelul de stres a crescut, iar bunăstarea a devenit o prioritate în selecția locului de muncă, după cum notează și un raport recent al BestJobs, care subliniază și faptul că piața muncii în 2022 se arată favorabilă candidaților.

Porumbul s-a scumpit la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani

Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacționate luni, pe piața americană, la peste 8 dolari pe bușel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012, transmite CNBC. La începutul anului, contractele erau tranzacționte aproape de 6 dolari pe bușel. Porumbul este doar una dintre câteva mărfuri agricole care au înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina. Ucraina este un exportator major de grâu și alte articole, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu și multe dintre substanțele chimice utilizate în îngrășăminte. Acest lucru îi determină pe comercianții de contracte futures să parieze că costurile mai mari și o cerere mai mare de porumb, ca produs alimentar de substituție, vor duce la creșterea prețului. Chiar înainte de război, mărfurile agricole înregistrau o presiune ascendentă a prețurilor, pe fondul întreruperilor lanțului de aprovizionare și al costurilor mari de transport, care contribuie la inflație în întreaga economie.

Prețurile petrolului au sărit de 114 dolari pe baril

Prețurile petrolului au crescut luni cu mai mult de 1%, iar cel al țițeiului Brent a depășit 114 de dolari pe baril, întreruperile de producție din Libia accentuând îngrijorarea cu privire la oferta globală strânsă pe fondul crizei din Ucraina, transmite Reuters. Amplificând presiunile de aprovizionare provocate de sancțiunile asupra Rusiei, National Oil Corp din Libia a declarat luni că ”un val dureros de închideri” a început să lovească instalațiile sale și a declarat forță majoră la zăcământul petrolier Al-Sharara și alte exploatări. ”Cu oferta globală atât de strânsă, chiar și cea mai mică întrerupere este probabil să aibă un impact enorm asupra prețurilor”, a declarat Jeffrey Halley, analist la firma de brokeraj OANDA. Cotația țițeiului Brent, indicatorul de referință la nivel global, a crescut cu 1,46 dolari, sau cu 1,3%, până la 113,16 dolari pe baril. Contractul a urcat în timpul tranzacțiilor la 114,84 dolari pe baril, cel mai mare nivel din 28 martie. Prețul petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, a crescut cu 1,26 dolari, sau cu 1,2%, până la 108,21 dolari pe baril. Indicele de referință a atins 109,81 dolari pe baril, de asemenea, cel mai mare din 28 martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.