Economic

Mozaic economic:BNR ridică piciorul de pe pedala reducerii dobînzilor

Ziarul de Vrancea
2 mai 2012 847 vizualizări
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis ieri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobîndă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu, săptămîna trecută

Totodată, conducerea BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 15% şi 20%. BNR reafirmă că va urmări gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Înainte de căderea Guvernului Ungureanu, analiştii anticipau că banca centrală va continua seria de reducere a dobînzii cu 0,25 puncte procentuale, începută în luna noiembrie a anului trecut. Odată cu trecerea moţiunii de cenzură şi anunţul privind formarea guvernului de către USL, sub conducerea lui Victor Ponta, majoritatea analiştilor şi-au schimbat prognozele şi au mizat pe o decizie mai precaută a BNR, cel puţin pînă la instalarea viitorului cabinet. O poziţie cheie în structura guvernamentală schiţată de Victor Ponta o va ocupa prim-viceguvernatorul BNR, Florin Gerogescu, acesta urmînd să preia atît Ministerul Finanţelor, cît şi funcţia de vicepremier. Banca centrală a redus dobînda cheie cu un punct procentual la cele patru şedinţe CA care au avut loc în perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric. Rata inflaţiei a căzut la minime istorice din toamna anului trecut, după dispariţia efectului de bază al majorării TVA de la 19% la 24% în iulie 2010. În aceste condiţii, banca centrală a început în luna noiembrie un ciclu de reducere a ratei dobînzii de politică monetară şi de adecvare corespunzătoare a condiţiilor lichidităţii. CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 mai 2012. Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă continuarea dezinflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale, precum şi revigorarea moderată a activităţii de creditare, inclusiv ca efect al transmiterii semnalelor de politică monetară din ultimele luni. Se remarcă totodată persistenţa deficitului de cerere agregată şi încetinirea dinamicii exporturilor pe fondul înrăutăţirii pe termen scurt a perspectivelor creşterii economice la nivel european şi mondial, se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR. Rata anuală a inflaţiei a coborît la nivelul de 2,4% în luna martie 2012 de la 2,6% în luna precedentă şi 3,14% în decembrie 2011, o tendinţă descendentă similară fiind consemnată şi la nivelul ratei anuale a inflaţiei de bază CORE2 ajustată, care a ajuns la 2,03% de la 2,37% în ultima lună a anului 2011. Creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni a fost însă de 4,5% în luna martie 2012 faţă de 5,8% în decembrie 2011.

Americanii bogaţi stau la coadă să renunţe la cetăţenie

Numărul americanilor bogaţi care renunţă la cetăţenia SUA pentru a scăpa de taxe a crescut de şapte ori în cei patru ani care au trecut de cînd a început campania Washingtonului împotriva evaziunii fiscale, transmite Bloomberg. Circa 1.780 de americani expatriaţi au renunţat anul trecut la cetăţenie la ambasadele SUA, faţă de numai 235 în 2008, potrivit organizaţiei Overseas American Academy din Geneva, care citează cifre de la Registrul Federal american. Ambasada SUA din Berna a fost nevoită să aloce resurse suplimentare pentru a face faţă cererilor numeroase de renunţare la paşaport din partea cetăţenilor americani care locuiesc în Elevţia. Statele Unite este singurul membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care îşi taxează cetăţenii indiferent de ţara de rezidenţă. SUA este, din 2008, într-o campanie de căutare a evazioniştilor care se feresc de taxe ascunzînd veniturile în conturi financiare străine, inclusiv în Elveţia. Efortul de combatere a evaziunii fiscale face parte din strategia Washingtonului de a reduce deficitul bugetar şi de a aşeza datoria de stat pe o pantă descendentă, sustenabilă. În acest context, băncile elveţiene şi germane au început să ocolească americanii, iar legislaţia SUA a fost modificată şi impune acum declaraţii de venit şi de avere mai detaliate. Astfel, tot mai mulţi dintre cei 6 milioane de americani care trăiesc în străinătate au început să fie descurajaţi de costul ataşat cetăţeniei SUA. "A început cu consecinţele scandalului de la UBS, iar băncile non-americane consideră că a devenit prea riscant să aibă relaţii cu clienţi americani care trăiesc în străinătate. Situaţia se va accentua, deoarece noua legislaţie va cere băncilor să acţioneze împotriva clienţilor suspectaţi de evaziune. Unii dintre aceştia vor face declaraţii voluntare de avere înainte de a renunţa la cetăţenie", comentează un avocat american din Zurich. Cele mai multe cereri de renunţare la cetăţenie se înregistrează în Elveţia, deoarece americanii de acolo se simt cel mai mult în vizorul autorităţilor după scandalul de evaziune fiscală de la banca UBS.

Volksbank Romania va avea un nou preşedinte

Volksbank Romania va avea, din iunie, un nou preşedinte, Johann Lurf renunţînd la funcţia pe care o ocupă de circa doi ani, a anunţat miercuri banca. "Ca urmare a dorinţei noilor acţionari de a oferi mai mult sprijin subsidiarei din Romania, aceştia au convenit deja asupra succesorului său, însă numele noului Preşedinte va fi anunţat după ce va primi aprobarea din partea BNR. Acţionarii vor să numească la conducerea Volksbank Romania un manager cu o vastă experienţă bancară pe plan internaţional", se arată într-un comunicat al băncii. Lurf a declarat în comunicat că schimbarea nu va afecta în niciun fel operaţiunile băncii şi că acţionarii instituţiei de credit îi vor acorda acesteia mai mult sprijin. În octombrie 2011 controlul Volksbank Romania a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vînzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din Romania, către Sberbank, din Rusia. Grupul austriac Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au cîte 24,5%. Banca şi-a modificat strategia începînd cu anul 2010 şi este în curs de repoziţionare ca banca universală, care acordă atenţie egală activităţilor de economisire şi creditare şi se adresează atît clienţilor companii cît şi persoanelor fizice. Volksbank a intrat pe piaţa din Romania în 2000 şi deţine în prezent active de 4 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.

Cît face Facebook? Aflaţi pe 18 mai!

Turneul de prezentare (roadshow) pentru oferta publică iniţială a Facebook va începe luni, astfel că acţiunile companiei ar trebui să intre la tranzacţionare pe piaţa Nasdaq a bursei de la New York pe 18 mai, a declarat, pentru Reuters, o sursă apropiată situaţiei. Fondatorul şi directorul general al companiei, Mark Zuckerberg, care a evitat pînă în prezent prim planul în timpul procesului de listare a Facebook la bursă, va participa la roadshow, a arătat o altă sursă. Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze informaţiile. Investitorii nu se aşteptau ca Zuckerberg să-şi facă apariţia în timpul turneului, după ce a lipsit în martie de la o importantă întîlnire cu analiştii, susţinută de directorul operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, şi directorul financiar, David Ebersman. Absenţa sa din martie a iritat unii investitori, indignaţi că Zuckerberg pare că desconsideră Wall Street, deşi va păstra controlul asupra companiei în urma ofertei publice iniţiale. În timpul unui roadshow pentru o ofertă publică iniţială, directorii companiei prezintă strategia către potenţialii investitori. Un astfel de turneu durează pînă la două săptămîni şi, dacă procesul se derulează suficient de bine, listarea la bursă poate avea loc cu cîteva zile mai devreme. Facebook vrea să atragă cel puţin 5 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială derulată vreodată de o companie din sectorul IT. Se estimează că cea mai mare reţea de socializare din lume ar putea fi evaluată de investitori la 100 miliarde de dolari.

Rata şomajului din zona euro a explodat

Rata şomajului din zona euro a urcat în luna martie la 10,9%, maximul ultimilor 15 ani, de la 10,8% în februarie, indicînd deteriorarea tot mai severă a perspectivelor economice ale regiunii, iar indicatorul a stagnat la nivelul UE la 10,2%. În aceeaşi perioadă a anului trecut, şomajul era la cota 9,9% în zona euro, respectiv 9,4% în UE. Eurostat estimează, potrivit datelor comunicate miercuri, că numărul şomerilor din UE a crescut la 24,77 milioane la finele lunii martie, cu 2,12 milioane mai mulţi decît la finele primului trimestru al anuluit recut. În zona euro, numărul şomerilor a urcat în aceeaşi perioadă cu 1,73 milioane de oameni, la 17,36 milioane de persoane. Cele mai ridicate rate ale şomajului au fost înregistrate în Spania (24,1%), Grecia (21,7%) şi Portugalia (15,3%), la polul opus regăsindu-se Austria (4%), Olanda (5%), Luxemburg (5,2%) şi Germania (5,6%). Rata şomajului din zona euro a urcat astfel la maximul ultimilor 15 ani, cel mai ridicat nivel din aprilie 1997, potrivit datelor Bloomberg. Banca Centrală Europeană va menţine joi dobînda de politică monetară la minimul istoric de 1%, potivit economiştilor contactaţi de Bloomberg.

Microsoft are probleme cu Windows 7 şi Xbox 360 în Germania

O instanţă germană de judecată a cerut ieri Microsoft să scoată de pe piaţa locală Windows 7 şi Xbox 360, produse care, potrivit judecătorului, încalcă mai multe brevete ale Motorola Mobility, care urmează să fie preluată de Google, transmite Reuters. Judecătorul şedinţei a declarat că Microsoft a încălcat un acord cu Motorola prin includerea unui software de compresie video în produsele respective. În decizie, judecătorul cere Microsoft să scoată de pe piaţa germană Xbox 360 şi Windows 7. Săptămîna trecută, Comisia pentru Comerţ Internaţional din SUA a arătat, într-o decizie similară, că Microsoft încalcă brevetele Motorola Mobility pentru mai multe tehnologii, fiind vizată inclusiv conexiunea wireless a Xbox 360 şi softul de compresie video. Companiile IT au investit în ultimii ani miliarde de dolari în cumpărarea în masă de drepturi de proprietate intelectuală şi brevete de invenţie, pe care le utilizează defensiv sau ofensiv în raport cu rivalii. Litigiile din SUA şi Europa pe tema drepturilor de proprietate intelectuală şi brevetelor au implicat sume chiar mai mari. Decizia va avea un impact nesemnificativ asupra operaţiunilor Microsoft din Europa, compania fiind deja în procesul de a muta centrul european de distribuţie din Germania în Olanda, în aşteptarea unor decizii nefavorabile în procesul cu Motorola.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.