Economic

Statul consumă pe piuneze cît alocă pentru investiţii

Ziarul de Vrancea
21 dec 2011 756 vizualizări
Statul consumă pe bunuri şi servicii atît cît cheltuieşte şi pentru lucrări, achiziţiile fiind efectuate fără un control şi fără o prioritizare în funcţie de necesităţi, situaţie care nu este consemnată şi în cazul contractelor UE, unde regulile europene cresc gradul de respect faţă de banul public.

Concluziile sînt prezentate într-un document oficial şi reflectă situaţia achiziţiilor efectuate în ultimul trimestru al acestui an de căre instituţii publice şi companii de stat. Topul autorităţilor cu cele mai multe proceduri de achiziţie lansate în ultimele trei luni este alcătuit, în ordine, de Romsilva (cu 133 documentaţii acceptate), Complexul Energetic Turceni (54) şi Romgaz (50), urmate de CFR Călători (47), Complexul Energetic Craiova (46), CFR SA (45), Institutul Naţional al Patrimoniului (42), Transelectrica (41), Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (38), CN Huilei (34), Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (32), Nuclearelectrica (31). Pe lista incluzînd un total de 54 instituţii şi companii de stat mai sînt prezentate, printre altele, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (21 documentaţii acceptate), Electrocentrale Bucureşti (17), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (16), Hidroelectrica (14), Ministerul Apărării (12), Ministerul Administraţiei şi Internelor (11), Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii (11), CN Aeroporturi Bucureşti (10), CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (10), Complexul Energetic Rovinari (9), precum şi mai multe spitale clinice de urgenţă şi universităţi. Multe dintre aceste companii de stat sînt monitorizate de Fondul Monetar Internaţional din cauza pierderilor anuale ridicate înregistrate constant. Una dintre principalele probleme identificate în cazul acestor achiziţii este legată de valoarea estimată a contractelor şi de ponderea mare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, comparabilă cu cea a cheltuielilor pentru lucrări. Astfel, conform documentului citat, valoarea documentaţiilor de licitaţie din ultimele trei luni ale anului acceptate pentru a fi finanţate de la bugetul de stat se ridică la aproximativ 5 miliarde lei, din care 1,97 miliarde lei pentru lucrări şi 1,92 miliarde lei pentru achiziţii şi servicii. La alocările pentru bunuri şi servicii se adaugă însă şi sumele cheltuite prin achiziţii directe. "În privinţa fondurilor europene, ponderea nu se păstrează, diferenţa între lucrări şi bunuri şi servicii fiind considerabilă, ceea ce demonstrează că regulile europene cresc gradul de respect faţă de banul public", se arată în document. Analiza relevă că, din fonduri europene, un miliard lei au fost cheltuite în acest interval pentru investiţii şi doar 240 milioane lei pe bunuri şi servicii. O altă concluzie rezultată din verificările efectuate în finalul acestui an este că o serie de autorităţi contractante, precum Romsilva, încarcă sistemul de achiziţii publice cu proceduri fracţionate, fără ca la nivel central să fie cunoscută adevărata necesitate a achiziţiilor..




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.