Economic

Normele la Codul Fiscal vor fi adoptate luni

Ziarul de Vrancea
29 iul 2010 403 vizualizări
Ministerul Finantelor va prezenta noile norme in dezbatere publica n odata cu intrarea lor in vigoare, cota de impozit pe venit si contributiile pentru asigurari sociale, de sanatate si somaj se vor aplica asupra tuturor veniturilor de natura profesionala

Guvernul a decis ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificari la Codul Fiscal decise de Guvern, prin care a fost extinsa baza de impozitare, sa nu fie deocamdata adoptate, ci prezentate in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor, urmind sa fie aprobate luni, 2 august. "Normele au fost discutate si s-a decis sa fie puse in dezbatere publica, urmind sa fie adoptate ulterior de Guvern", a declarat purtatorul de cuvint al Executivului, Ioana Muntean. Ea precizat ulterior ca Guvernul se va reuni luni in sedinta pentru a adopta normele.

Proiectul de norme releva ca plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj va fi impusa si persoanelor cu venituri de natura profesionala pentru care asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este in prezent facultativa. Prin modificarile efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decit cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, baza de calcul la care se aplica aceste contributii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.


Putine exceptii de la impozitare


Proiectul stabileste ca din categoria veniturilor de natura profesionala, altele decit cele salariale, nu fac parte cele obtinute din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din pensii, din activitati agricole, din premii si jocuri de noroc, din transferul proprietatilor imobiliare si din alte surse, precum cistiguri primite de la societatile de asigurari si onorarii din activitatea de arbitraj comercial. Documentul stabileste totodata ca aceste contributii individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj se datoreaza si in situatia in care veniturile de natura profesionala sint realizate de persoane pentru care legea permite in prezent ca asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj sa fie facultativa. "Contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, denumite in continuare contributii individuale, se datoreaza si in situatia in care veniturile de natura profesionala sint realizate de persoane pentru care, la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, se prevede, potrivit legii, ca asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este facultativa", se arata in document.

în acelasi timp, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, vor fi considerate ca asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii si al asigurarilor pentru somaj. Contributiile individuale nu vor fi impuse persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, precum si cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Declaratiile de asigurare in sistemul public de pensii si in sistemul pentru somaj trebuie depuse in termen de 30 zile de la data la care persoanele fizice cu venituri de natura profesionala sint considerate ca fiind asigurate obligatoriu, prin efectul legii, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate. Declaratiile de asigurare trebuie actualizate in termen de cinci zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unei declarații pe proprie raspundere care sa ateste noul cuantum al veniturilor profesionale realizate.


Pentru drepturile de autor, baza de calcul va fi de cinci salarii medii


Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala provenind din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia de a actualiza declaratiile de asigurare pina la data de 31 martie a anului, pentru anul anterior in care s-au realizat veniturile de natura profesionala. Declaratiile constituie titluri de creanta si devin titluri executorii la data la care creantele bugetare sint scadente conform legii. Termenul de plata a contributiilor individuale este data de 25 a lunii, pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, in timp ce pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe termenul de plata este data de 31 martie a anului, pentru anul anterior in care s-au realizat veniturile de natura profesionala. Pentru neachitarea contributiilor individuale la termenele de scadenta vor fi datorate dobinzi si penalitati de intirziere. Contributiile individuale nu se impoziteaza.

în privinta contributiilor individuale, documentul prevede ca baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, pe fiecare platitor de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, pe fiecare platitor de venit, este mai mare decit acest plafon.

în situatia persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala provenind din drepturi de autor si drepturi conexe, baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor realizate anual, pe fiecare platitor de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul brut al veniturilor realizate anual, pe fiecare platitor, este mai mare decit acest plafon. Pentru persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala si sint impozitate pe baza de norme de venit, baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor profesionale realizate in perioadele pentru care este stabilita norma de venit in vederea impunerii, pe fiecare platitor, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul brut al veniturilor de natura profesionala realizate in perioadele pentru care este stabilita norma de venit in vederea impunerii, pe fiecare platitor, este mai mare decit acest plafon.


Amenzi de pina la 5.000 lei


Perioadele pentru care au fost platite contributiile individuale constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, precum si in sistemul asigurarilor pentru somaj, se mai arata in proiect. Stagiul de cotizare se stabileste prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale. La stabilirea punctajului mediu anual vor fi luate in considerare veniturile de natura profesionala la care s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale.

Persoanele considerate asigurate obligatoriu trebuie sa notifice casa teritoriala de pensii si agentia pentru ocuparea fortei de munca asupra incetarii activitatii din care realizeaza venituri de natura profesionala, in termen de trei zile lucratoare. Pentru nedepunerea la termen a declaratiilor de asigurare si comunicarea de date incomplete sau eronate, inspectorii Casei Nationale de Pensii si cei ai Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca vor aplica amenzi cuprinse intre 300 si 600 lei, iar pentru neactualizarea declaratiilor de asigurare sau lipsa notificarii privind incetarea activitatii vor fi percepute amenzi cuprinse intre 1.500 si 5.000 lei. Amenzile constituie venituri la bugetul asigurarilor sociale sau la bugetul asigurarilor pentru somaj.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.