Economic

Peste trei sferturi dintre romani au fost afectati de criza

Ziarul de Vrancea
8 iun 2010 567 vizualizări
Peste trei sferturi dintre romani cu virsta peste 18 ani au fost afectati de criza, care a avut un impact mai mare asupra femeilor, antreprenorilor si angajatilor cu studii superioare, precum si persoanelor care pentru moment nu au un loc de munca, potrivit unui studiu realizat de Mercury Research.

Peste un sfert dintre barbatii cu virsta peste 18 ani nu au fost afectati de criza, procent semnificativ mai mare decit cel al femeilor, de 20%, potrivit studiului realizat in a doua parte a lunii martie. Noua din zece antreprenori au resimtit negativ criza economica, in timp ce 55% dintre managerii sau angajatii cu studii superioare au fost afectati. "Procentul va creste simtitor in rindul angajatilor cu studii superioare si nu numai in urma masurilor de reducere a salariilor in sectorul bugetar", a declarat Mircea Kivu, director de operatiuni la Mercury Research. Si persoanele care pentru moment nu au un loc de munca au resimtit puternic impactul crizei, 95% dintre acestea fiind afectate. Pe de alta parte, 66% dintre romani sint mai ingrijorati de situatia lor financiara decit in urma cu sase luni, procentul fiind mai mic decit in luna martie din 2009 (75%), dar situindu-se in continuare peste nivelul din noiembrie 2008, cind apareau primele semne ale crizei in Romania si cind doar jumatate (53%) isi exprimau aceasta temere. "Principalele temeri sint legate de imposibilitatea de a mentine acelasi stil de viata ca in prezent (40%), de scaderea veniturilor (39%) sau de nesiguranta de a face fata cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plati ratele sint valabile pentru 15% dintre romanii cu virsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investitii ca in anii trecuti", se mai spune in studiu. Legat de evolutia stabilitatii financiare a bancilor in urmatorul semestru, ponderea celor care considera ca situatia se va inrautati a scazut fata de anul trecut, de la 61% la 40%. Peste un sfert dintre respondenti estimeaza ca stabilitatea financiara a bancilor va ramine la fel in urmatorul semestru, iar 13% chiar ca se va imbunatati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.