Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Locurile pentru Crăciun şi Revelion se vand ca painea caldă

Ziarul de Vrancea
30 oct 2016 716 vizualizări
ANTREC: 80% din locurile de cazare din zonele turistice rurale sunt deja rezervate pentru sărbătorile de iarnă

Locurile de cazare din zonele turistice rurale sunt ocupate în proporţie de 80% pentru Crăciun şi Revelion, a declarat pentru News.ro Maria Stoian, preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Romania. Aceasta spune că turismul rural, în special ecoturismul, este din ce în ce mai căutat, atat de turiştii romani, cat şi de cei străini, care vin din ţări precum Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. ”De la an la an, atat în perioada sărbătorilor, cat şi în sezon şi extrasezon, numărul turiştilor înregistrează o uşoară creştere de aproximativ 5 - 10 procente în zonele tradiţionale turismului rural precum: Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dambovicioara, Durău-Targu Neamţ-Roman, Albac-Arieşeni, Balvanyos-Covasna, Tismana-Peştişani, Ciocăneşti-Poiana Stampei-Vama, Botiza-Sighetu-Marmaţiei, Ruginoasa-Iaşi, Sărata-Monteoru-Berca, Lepşa-Vrancea etc”, spune Maria Stoian. În ceea ce priveşte tarifele, acestea pornesc de la 100 de euro de persoană pentru minivacanţa de Crăciun la o pensiune rurală şi pot ajunge la cateva sute de euro de persoană pentru Revelion. Se remarcă totodată tendinţa turiştilor de a căuta pensiuni tip conac boieresc, foarte dezvoltate în zone precum Valcea, Prahova, Neamţ, dar şi pensiuni cochete, cu servicii spa, şi foste case parohiale, amenajate ca pensiuni, cum este cazul zonei Criţ din Braşov, mai spune reprezentantul ANTREC. ”Începand cu anii ’90 turismul rural este forma de turism care a fost dezvoltată de la zero. De la an la an are cea mai mare căutare în randul turiştilor, fie că vorbim de romani sau străini”, a adăugat Maria Stoian. Numărul pensiunilor aflate în zone favorabile turismului rural a crescut, iar pensiunile existente şi-au sporit numărul camerelor, au adus facilităţi noi, precizează preşedintele ANTREC. ”Căutăm să punem accent pe experienţele de călătorie, promovand pensiunile care oferă turiştilor posibilităţi cat mai diferite şi animate de petrecere a timpului liber: organizare de ateliere meşteşugăreşti, micro-fermă, drumeţii, programe de cules de plante medicinale, cursuri de echitaţie, călărie în munţi, tururi tematice, programe cu ansambluri folclorice şi lecţii de dans, lecţii de gătit, pescuit sportiv, cicloturism, degustări de vinuri, plimbări cu căruţa sau sania trasă de cai”, menţionează Maria Stoian. Aceasta consideră că turismul rural reprezintă foarte bine imaginea unei Romanii autentice, care, spre deosebire de alte state europene, nu şi-a pierdut tradiţiile. ”Turismul rural romanesc se află printre formele de turism de top la nivel european. Atuul nostru este diversitatea pensiunilor, dar şi a programelor turistice, personalizate pe varietatea regiunilor Romaniei”, punctează oficialul asociaţiei.

Piaţa mierii este inundată de produse contrafăcute 

Piaţa internaţională a mierii este inundată de produse contrafăcute, cele mai importante nereguli descoperite fiind etichetarea falsă, modificarea originii sau adaosul de sirop de zahăr, susţine preşedintele Organizaţiei internaţionale a exportatorilor de miere, Norberto Garcia, transmite AFP. "Mierea modificată sau falsificată reprezintă principalul flagel pentru industria apicolă, mai mare decat pesticidele sau problemele sanitare", a declarat profesorul argentinian Norberto Garcia la cel de-al 21-lea congres al Uniunii naţionale a apicultorilor francezi (Unaf), care s-a încheiat duminică. Garcia susţine că exporturile de miere cresc fără încetare. În timp ce numărul stupilor din întreaga lume a avansat cu doar 8% între 2007 şi 2013, exporturile de miere la nivel mondial au urcat cu 61%. În plus, în emisfera orientală, o regiune cuprinsă între Ucraina şi Taiwan, tendinţa este şi mai pronunţată cu o creştere de 13% a stupilor şi de 196% a exporturilor de miere, potrivit cifrelor FAO. "Aceste date statistice demonstrează o anomalie şocantă care merge împotriva tendinţelor mondiale de scădere a productivităţii stupilor", a subliniat Norberto Garcia în faţa apicultorilor francezi. Cum se justifică aceste volume de export? "Frauda este responsabilă de injectarea unor volume importante de miere diluată cu preţuri scăzute pe piaţa mondială", afirmă Norberto Garcia. Motivul este că producţia mondială de miere nu poate răspunde cererii. Un exemplu este China, cel mai mare producător şi consumator mondial, cu o producţie de 450.000 de tone pe an (dintre care 150.000 de tone sunt exportate), care este departe de a satisface o cerere internă care se apropie de 700.000 de tone pe an. O astfel de situaţie ar putea să îi îndemne pe unii intermediari la fraudă, prin amestecul mierii cu diverse siropuri ieftine produse pe bază de cereale sau prin modificarea originii botanice sau geografice a mierii pe eticheta produsului. Norberto Garcia este de părere că această superofertă ar putea fi responsabilă de scăderea semnificativă a preţului mierii pe piaţa mondială începand cu luna ianaurie 2015. "Principalele victime sunt consumatorii dar şi apicultorii, în Europa ca şi în China", a apreciat Norberto Garcia, potrivit căruia autorităţile naţional ar trebui să întărească controalele pe această piaţă. 

Poşta propune majorarea salariilor cu sume cuprinse între 60 şi 200 lei

Compania de stat Poşta Romană a anunţat că a pierdut în doar cateva ore de proteste spontane 4,5 milioane de lei (echivalent cu 1 milion euro) şi propune, pentru a detensiona situaţia, majorarea salariilor mici din companie cu o sumă cuprinsă între 60 şi 200 de lei. Majorarea salariilor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. “Sindicatelor le-au fost avansate, miercuri, două variante de majorări salariale, astfel: o grilă de majorare cuprinsă între 60 de lei şi 200 de lei, şi o altă grilă cuprinsă între 60 de lei şi 140 de lei. Ambele, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017”, se arată în comunicatiul companiei. Ambele variante de majorare vizează 22.303 salariaţi, care au salarii cuprinse între 1.250 de lei şi 2.202 lei. Prima variantă se concentrează pe angajaţii cu cele mai mici salarii, care vor primi cea mai mare creştere. Astfel, angajaţii cu salarii de 1.269 de lei vor primi, în plus, 200 de lei, în timp ce angajaţii cu salarii de 2.202 lei ar trebui s primească în plus 60 de lei la salariu.Cea de-a doua variantă presupune o creştere mai modestă a salariilor, cuprinsă antre 60 şi 140 de lei. Propunerile au fost înaintate sindicatelor din Poştă, care ar trebui să anunţe ce variantă preferă. Contactat de News,ro, unul dintre liderii Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii, Cristian Iancu, a spus că propunerile sunt în analiza colegilor săi. "Poziţia noastră va fi cea care va rezulta din propunerile oamenilor", a spus Iancu. Propunerile au fost înaintate în contextul în care compania de stat este afectată de proteste spontane ale angajaţilor nemulţumiţi în primul rand de salariile mici. “Protestul salariaţilor din Poşta Romană, aflat în afara cadrului legal, a afectat semnificativ activitatea operatorului naţional de servicii poştale. Încetarea lucrului în oficiile poştale se răsfrange asupra activităţii întregii companii şi are urmări grave pe mai multe paliere, începand cu scăderea drastică a încasărilor. În doar cateva ore de protest, Poşta a pierdut 4,5 milioane de lei”, susţine compania de stat. Sute de poştaşi din ţară au continuat vineri protestele începute miercuri seară sau joi dimineaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă şi în pofida faptului că directorul Poştei le-a reproşat pierderile înregistrate de companie din cauza grevei.

Romgaz se retrage din acţionariatul Patria Bank

Producătorul de gaze naturale Romgaz, cea mai profitabilă companie a statului, se retrage din acţionariatul Patria Bank, potrivit unei hotărari luată în cadrul adunării generale a acţionarilor. ”În urma dezbaterilor, acţionarii 'Romgaz' hotărăsc următoarele: Se aprobă retragerea S.N.G.N. Romgaz S.A. din Patria Bank SA şi se aprobă depunerea declaraţiei de retragere”, arată comunicatul transmis vineri de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Romgaz deţine o participaţie nesemnificativă în Patria Bank, de sub 0,1% din acţiuni. Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica, unde Patria Bank este acţionar majoritar - cu 64,16% din acţiuni -, au decis luna aceasta fuziunea prin absorbţie dintre cele două entităţi. Romgaz s-a opus aprobării finale a fuziunii prin absorbţie dintre Patria Bank, ca societate absorbită, şi Banca Carpatica – societate absorbantă, dar şi transferului integral al activelor şi pasivelor Patria Bank către banca rezultată în urma fuziunii, inclusiv a sediilor secundare ale Patria Bank, schimbării denumirii societăţii absorbante din Banca Carpatica în Patria Bank, precum şi dizolvării fără lichidare a actualei Patria Bank în urma fuziunii. Patria Bank este o bancă romanească fondată în 1993 sub denumirea de Banca Romexterra, redenumită ulterior Nextebank, în martie anul acesta. La nivel naţional, banca deţine 36 de unităţi bancare. Patria Bank finanţează în principal firmele mici şi mijlocii şi microîntreprinderile. Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a Romaniei.

Economia SUA a prins viteză

Economia SUA a crescut cu 2,9% în trimestrul trei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult în ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi investiţiile în stocuri ale companiilor, care au compensat încetinirea consumului intern, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul pentru Comerţ, transmite Reuters. În trimestrul al doilea avansul PIB a fost de 1,4%. Analiştii anticipau o creştere economică de 2,5%. Investiţiile companiilor s-au îmbunătăţit în trimestrul al treilea, cu toate că cheltuielile pentru echipamente au rămas slabe. În primul semestru, economia americană a avansat în medie cu doar 1,1%. ”Datele arată că economia SUA este în mare pe drumul cel bun. Este o revenire normală după un început de an dificil”, a declarat Luke Bartholomew, manager de investiţii la Aberdeen Asset Management în Londra. Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni faţă de yen, în timpul ce preţurile obligaţiunilor americane au scăzut.

Statul a împrumutat mai puţin decat a programat 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, în luna octombrie, aproape 3,68 miliarde de lei de la băncile care activează în Romania, sub suma programată iniţial. Instituţia a planificat împrumuturi de 3,905 miliarde de lei de pe piaţa internă în octombrie 2016, din care 3,5 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Pentru întregul an 2016, volumul total al împrumuturilor programate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi euro, în sumă de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei şi şapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro. 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.