Economic

Isteria gazelor de şist! Cine caută zăcăminte naturale la noi în judeţ şi la ce adâncimi

Silvia Vrînceanu Nichita
3 apr 2014 7652 vizualizări
Trei companii cu acţionariat străin, respectiv Grupul Rompetrol, OMV Petrom şi Amromco Energy au concesionat perimetre de exploatare a hidrocarburilor în Vrancea, ultimele avize fiind acordate luna trecută u totuşi, autorităţile susţin că investitorii nu umblă după gaze de şist, sau cel puţin nu aşa scrie în avize u şanierul Rompetrol de la Fitioneşti s-a închis pentru moment u "Nu ştim dacă s-a găsit ceva, dar să nu îşi imagineze cineva că vom fi de acord cu exploatarea gazelor de şist. Pungeştiul va fi mic copil pe langă ce vom face noi!”, ameninţă primarul de acolo u duminică se marchează Ziua naţională de protest împotriva Fracturării Hidraulice, iar activiştii se adună după pranz în Piaţa Unirii

Vrancenii sunt invitaţi duminică să iasă în stradă pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de şist prin metode considerate controversate sau măcar să înveţe mai multe despre pericolul fracturării hidraulice. Judeţul Vrancea nu a fost ocolit de suspiciuni în ceea ce priveşte exploatarea unor asemenea zăcăminte, ba chiar au existat şi proteste din partea localnicilor din Fiotioneşti, acolo unde compania Rompetrol caută hidrocarburi. S-au închiriat terenuri de la localnici, unde s-a forat pană la o adancime de 4,2 kilometri. De cateva luni, din zonă nu se mai aude nimic, iar investitorii par că s-au retras "englezeşte". Chiar dacă în mediul online s-au făut afirmaţii cu privire la exploatarea gazelor de şist în perimetre concesionate în Vrancea, autorităţile susţin că nu e nimic adevărat. "În ce priveşte intenţia unor societăţi de a deschide perimetre de exploatare a gazelor de sist pe teritoriul judetului Vrancea pană în prezent nu au fost depuse documentaţii privind obţinerea acordului de mediu.", se arată într-un răspuns al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vrancea, semnat de directorul Valentin Logodinschi, la o interpelarea a Ziarului de Vrancea, pe baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public. Totuşi, mai multe firme au ceurt APM avize pentru căutarea de zăcăminte în subsolul judeţului, între investitorii fiind chiar şi petrolişti din Texas, stat cunoscut romanilor din celebrul serial Dalas. Cum noţiunea de gaze de şist nu apare ca atare în legislaţia romanească, cei care protestează împotriva exploatărilor se tem ca în spatele avizelor să nu se ascundă sintagma mai generală de "hidrocarburi".
 

Au căutat gaze de şist sau petrol?
 

Sonda Rompetrol de la Fitioneşti a făcut multă valvă în presă anul trecut. Forajul făcut la mare adancime în comună a creat tensiuni locale, mai ales după ce s-a suspectat ca se caută gaze de şist, un subiect sensibil care a inflamat opinia publică. Oamenii s-au revoltat ca li se dăramă casele din cauza trepidaţiilor din interiorul solului. Oficialii companiei au “liniştit” spiritele cu vreo 20 de butelii şi o investiţie de mare “fineţe” PR-istică. Cu aproximativ 30.000 de dolari au modernizat şi reabilitat dispensarul medical, care are în grijă vreo 3.000 de localnici şi s-au mai creat şi vreo 15 locuri de muncă. Cum nu a existat o comunicare coerentă între investiori, autorităţi locale şi comunitate s-au născut „monştrii” imaginaţiei. Lumea a început să spună că se caută gaze de şist şi că o să se şteargă de pe hartă comuna. Acum, conform documentaţiei depuse la Agenţia de Mediu, ar fi şi petrol. În fine, la mai mult de şase luni de la începerea forărilor, firma a dispărut din zonă. Nici primarul nu are explicaţii. ”M-a deranjat, puteau să spună şi ei: „Primare, am plecat”! Ţine de buna creştere. De vreo 3-4 luni au demontat tot şi au plecat, nu ne-au comunicat nimic. Nu ştim daca au găsit ceva sau nu. Am văzut  zona încercuită şi nişte vane acolo. Dacă s-au găsit gaze naturale, ar fi un beneficiu pentru comunitate. Dar să nu îşi imagineze cineva că vom fi de acord cu exploatarea gazelor de şist. Pungeştiul va fi mic copil pe langă ce vom face noi!”, ne-a declarat Iordache Cazacu, primarul din Fitioneşti.

 

Nici APM-ul nu ştie nimic de sondă
 

Conform documentaţiei depuse la APM lucrările vizează amplasarea unei sonde de "cercetare rezerve de tiţei şi gaze", în extravilanul comunei Fitioneşti, pe malul stâng al râului Zăbrăuţ, pe un teren închiriat de la proprietari particulari. Reprezentanţii companiei au dat asigurări că nu caută gaze de şist şi că au o sondă de explorare geologică în perimetrul Focşani (comuna Fitioneşti), prin metoda convenţională /tradiţională, folosită de peste 150 de ani în România. Sonda de explorare Kaz 1 a avut o adancime proiectată de aproximativ 4.200 de metri. Grupul Rompetrol (Dinu Patriciu) este controlat de KazMunayGas (KMG), companie naţională din Kazahstan. Sistarea lucrărilor s-a făcut în cea mai mare „linişte”. Pană la urmă ce s-a căutat gaz metan sau petrol? O întrebare la care nu există încă o explicaţie. “Rompetrol SA nu a notificat APM Vrancea cu privire la finalizarea lucrărilor de investiţii pentru proiectul “Lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor de prospecţiuni proiectare şi sonda de petrol” com. Fitioneşti”, ne-a spus Valentin Logodinschi, directorul APM. Am adresat cateva întrebări şi firmei care a realizat prospecţiunea. Au găsit gaze sau petrol? Va avea de caştigat comunitatea din explotarea eventualelor resurse? Reprezentantul de PR ne-a spus că va răspunde întrebărilor în termen de 30 de zile, ceea ce nu s-a mai întamplat.
 

Se forează la greu după petrol

La ora actuală, în judeţul Vrancea austriecii de la OMV Petrom SA exploatează ţiţei la Cîmpuri şi gaze naturale în perimerul Parc 4 Burcioaia – Adjud. Recent, APM  a dat aviz pentru proiectul "Amplasarea a 9 conducte de extracţie a gazelor şi a unei conducte de apă, lucrări de automatizare/modernizare la 9 sonde de extracţie a gazelor şi la o sondă de injecţie apă” din cadrul Perimetrului Burcioaia. OMV Petrom, investitorul şi operatorul proiectului, este parte a Grupului OMV, care se recomandă a fi "cel mai mare producător de petrol şi gaze naturale din sud-estul Europei". Suprafaţa perimetrului de exploatare de la Burcioaia este de 14 kmp şi în prezent sunt în producţie nouă sonde, exploatate prin intermediul sucursalei Petrom Moineşti. "Producţia curentă de gaze naturale a Perimetrului Burcioaia poate fi estimată la 510.000 Sm3/zi, iar producţia asociată de condensat la 26 m3/zi. Dezvoltarea şi exploatarea acestor rezerve vor consolida poziţia OMV Petrom pe pieţele de desfacere drept cel mai mare şi mai de încredere furnizor de gaze naturale şi petrol din sud-estul Europei.", se arată într-o informare a companiei. Cele nouă sonde care fac obiectul acestui proiect sunt situate în interiorul ariilor naturale protejate de interes comunitar “Lunca Siretului Inferior”. Pentru instalarea liniei de amestec aferentă uneia dintre sonde va fi necesară subtraversarea râului Trotuş printr-o tehnică specială fără şanţ deschis, deoarece metoda convenţională dăunează faunei şi florei râului.

Texanii caută gaze la Corbiţa

Directorul Logodinschi de la APM Vrancea a semnat luna trecută avizul pentru un alt proiect care a iscat controverse în ţară. Este vorba despre proiectele „Lucrări de foraj – sonda de explorare A1 Buda” şi „Scoatere temporară din circuitul silvic pentru forare sondă de explorare A1 Buda ”, propuse a fi amplasate în comuna Corbita din nordul judeţului de către firma Amromco Energy SRL Ploieşti. Potrivit autorităţilor, "pe baza studiilor de specialitate a rezultat că în zonă există un potenţial zăcămant de gaze naturale, ce a condus la promovarea investitiei în vederea punerii în valoare a resurselor de hidrocarburi naturale." Potrivit presei economice, Amromco Energy este o companie de explorare şi producţie cu birouri în Houston (Texas), Bucuresti şi Ploieşti. Activitatea principală a companiei o constituie reabilitarea zăcămintelor existente de petrol şi gaze naturale în Romania. Potrivit portalului romaniacurata.ro, Amromco Energy (offshore în statul Delaware) a concurat singură şi a obtinut în concesiune exploatarea zăcămintelor din şapte perimetre, între care şi cel din Vrancea. Firma ocupă locul trei, cu 18 concesiuni, în topul companiilor care se ocupă cu extracţia de gaze, după Petrom şi Romgaz. Portalul afirmă că în materie de zăcăminte, guvernanţii par să fi aplicat deviza "Nu ne vindem ţara decat oligarhilor".

Se forează păna la 2,2 kilometri

Oficialii companiei spun că execuţia sondei de la Corbiţa va fi structurată în trei faze, urmand să se sondeze pană la o adancime de 2.280 m. După terminarea lucrărilor există varianta pornirii sondei pentru exploatarea directă de "gaze şi/sau hidrocarburi" sau punerea în conservare. "Dacă testele sunt negative este posibil ca sonda să fie abandonată, în baza unui aviz ANRM şi cu respectarea tuturor cerinţelor legale. În cazul în care sonda va fi productivă, careul de producţie va ocupa o suprafaţă de cca. 24 m2 în cazul exploatării gazului şi de maxim 2.000 m2 în cazul exploatării ţiţeiului şi va fi împrejmuit cu gard din plasă de sârmă zincată pe stâlpi metalici (pentru asigurarea securităţii capului de erupţie.", arată specialiştii firmei. De precizat că şi Consiliulul Judeţean a eliberat certificat de urbanism pentru lucrări. Cei de la Mediu precizează că, în cadrul şedinţei de dezbatere publică a Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, care a avut loc pe 5 martie, la sediul Primăriei Corbita, nu au fost observaţii din partea publicului şi nici propuneri ale autorităţilor, ca atare s-a emis şi acordul de mediu. Amromco Energy mai caută zăcăminte şi în extravilanul comunei Gura Teghii, aproape de comuna Nereju, chiar în plină zonă a epicentrelor seismice. Cu toate că nu s-a probat nicio legătură între activitatea companiei şi ultimele seisme produse în zonă, specialiştii spun că în alte ţări, preventiv, sporirea activităţii seismice duce la măsuri de limitare a activităţii de extragere de gaze. Şi asta pentru că s-a ajuns la concluzia că există o legătură probabilă între activitatea seismică şi cea de fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist. (Silvia VRÎNCEANU, Aurelian IVAN)

Duminică se protestează împotriva gazelor de şist

Ziua naţională de protest împotriva Fracturării Hidraulice Pentru Apa Curată şi Contra Fracturare Hidraulică se va desfăşura duminică, 6 Aprilie, în toată ţara. "La Pungeşti se pregăteşte primul foraj, iar alte şi alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist. Metoda fracturării începe să fie implementată pe ascuns şi la exploatările clasice de petrol şi gaze pentru creşterea productivităţii, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului", după cum susţin iniţiatorii protestului. "Nebunia explorărilor şi exploatărilor resurselor aduce România în pericol de otrăvire. Clasa politică a cedat intereselor ilegitime şi foloseşte instituţiile statului ca să apere ilegalităţile şi abuzurile. Cetăţenii sunt abandonaţi în faţa valului de companii care vor să exploateze bogăţiile subsolului în cel mai iresponsabil mod. Turismul şi agricultura vor fi distruse prin otrăvirea apei, pământului şi aerului. Agricultorii vor fi primii afectaţi, apoi micii întreprinzători şi încet, încet întreaga ţară", se arată într-o notă de presă a iniţiatorilor. Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localităţi din România mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. “Ieşim cu toţii în stradă, ţărani şi orăşeni, cetăţeni de diferite etnii şi convingeri, ca să ne apărăm împreună pământul, apa şi aerul. Ieşim în stradă să spunem răspicat că nu vom ceda şi ne vom apăra dreptul la viaţă, la sănătate, viitorul. În Pungeşti, lucrările Chevron se desfăşoară sub paza Jandarmeriei, ilegalităţile şi pericolele fracturării fiind ignorate în defavoarea interesului naţional şi a vieţii oamenilor. Veniţi alături de noi în cea mai grea luptă pe care cetăţenii o au de dus, lupta pentru supravieţuire în faţa unei clase politice infracţionale ce ocroteşte interese ilegitime şi prigoneşte cetăţenii îndreptăţiţi să îşi apere viaţa şi viitorul. 6 Aprilie: Ziua naţională de protest împotriva Fracturării Hidraulice”, se arată în materialul de susţinere a marşului. Reprezentanţii care susţin acest proiect în Focşani spun că nu s-a cerut autorizaţie pentru un marş în oraş, dar cei care vor să afle mai multe sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii. “Am început de marţi să împărţim flayere, afişe în Focşani. Am dat materiale cetăţenilor cu date despre această problemă. Mulţi oameni sunt deschişi, dar sunt şi reticenţi cand aud de subiect. Au fost şi perosane care habar nu aveau de problemă, surprinzător tineri. Dacă se va mobiliza cineva duminică, în Piaţa Unirii, vom continua să împărţim materiale documentare.”, ne-a spus Cătălin Dima, unul dintre cei care susţin proiectul la nivel judeţean (D. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Liviu Bostan, acum 3674 zile, 12 ore, 43 minute, 10 secunde
Inainte de a chema la protest ecologistii de la orase si sate e bine sa ne documentam un citeste integral
Freddy, acum 3429 zile, 5 ore, 50 minute, 3 secunde
Gasiti aici documentatie> http://nazone.ro/2013/11/noua-sonda-pentru-gaze-sau-petrol-de.html http://nazone.ro/2014/02/gazul-de-sist-contamineaza-radioactiv.html De la adancimi mari e clar ca se citeste integral
tudose, acum 3674 zile, 22 ore, 11 minute, 21 secunde
De ce dracu tot stergeti comentarii?Boilor!!
tudose, acum 3675 zile, 13 ore, 15 minute, 36 secunde
Bai frate cum a plecat Rompetrolu' fara sa zica "Bai primare(!) uite plicu,ai tu grija de tantalaii din sat,ca noi venim la vara".Dupa ce Cazacu ia imbolnavit pe turcalati cu citeste integral
susu, acum 3675 zile, 14 ore, 47 minute, 14 secunde
asta cu efectul gazelor de sist e inca o presupunerem un fel de ,,efectul razelor de luna asupra papucilor de guma,,. dar nu se uita nimeni la ceva mult mai palpabil si cu efect direct si imediat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.