Economic

Peste 1 milion de euro urmau să fie “albiţi” în Vrancea - Patru vranceni implicaţi într-o spălare de bani pentru mafioţi din Italia

Eduard Popescu
19 mar 2014 487 vizualizări
Banii ajungeau în conturile vrancenilor drept investiţii în agricultură, după care se întorceau “curaţi” în Italia, sub formă de dividende u “capul” operaţiunii din Romania este o femeie de 27 de ani, căsătorită cu un italian u în grupul infracţional mai erau implicate trei firme din Italia, patru din Vrancea şi persoane fizice din Italia u cazul a intrat şi în atenţia Oficiului Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor, dar şi a Parchetului din Milano

Sute de mii de euro au ajuns, începand cu anul 2012, în conturile a patru vranceni rupţi în coate despre care oamenii legii cred că sunt aşa numite "săgeţi" pentru mafia din Italia. Oficial, banii aveau ca destinaţie "investiţiile în agricultură". După ce stăteau, uneori nici măcar 48 de ore, în conturile deschise la sucursala unei bănci comerciale din Focşani, cea mai mare parte a sumelor se întorcea la alte persoane din Italia, sub formă de dividende aferente activităţilor agricole. Adică o reţetă “clasică” de spălare a unor importante sume de bani, care erau “albiţi” astfel într-un circuit simplu şi foarte eficient pentru membrii săi. “Suspectăm că banii ar proveni din activităţi ilicite, afaceri imobiliare, evaziune fiscală, nu este exclus să fie chiar şi crimă organizată. Aceste sume erau «plasate» pentru a fi «albite» în conturile a patru vranceni, persoane fără ocupaţie de obicei, drept investiţii în agricultură”, a declarat procurorul Florin Ţîrlea, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea. Ancheta nu este finalizată, mai ales că, în paralel, ofiţerii italieni derulează activităţi specifice pentru a identifica persoanele care încasau sumele “spălate” în Romania şi returnate în Italia. Persoane care, în opinia anchetatorilor, nu făceau decat să încaseze banii, după care să-i predea apoi adevăraţilor beneficiari. Nu este exclus ca aceştia să fie membri ai unor temute grupuri mafiote, de tipul "Cammora", grupare de crimă organizată care acţionează în sudul Italiei.

Au pus sechestru pe 600.000 euro

Ca paravan, sumele erau destinate “investiţiilor în agricultură”

După cu au beneficiat de suportul logistic şi informativ al strcuturilor de informaţii, anchetatorii vranceni au acţionat şi, pe 12 martie 2014, în urmă cu doar cateva zile, au oprit în “faşă” o tranzacţie prin care unul dintre vranceni returna cateva sute de mii de euro către Italia. Conform informaţiilor oficiale, este vorba de peste 600.000 euro care urmau să ia calea Peninsulei, după ce fuseseră “spălaţi” în Romania. Trei persoane din cele patru suspectate în cauză au depus deja pe rolul Tribunalului Vrancea contestaţii la măsurile asigurătorii dispuse de procurori în cauză, însă toate cele trei dosare s-au amanat în lipsa dosarului de urmărire penală. Următorul termen dispus în cauză a fost de vineri, 21 martie, cand instanţa urmează să decidă  dacă va păstra sau nu măsurile asigurătorii.

Anchetatorii s-au sesizat după ce banii circulau doar scriptic

Conform unor surse apropiate anchetei, banii circulau doar scriptic, respectiv ajungeau în conturile bancare cu explicaţia “investiţii în agricultură”. Sumele, de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, erau apoi scoase în numerar sau pur şi simplu redirijate către alte persoane fizice din Italia, paravan pentru adevăraţii beneficiari. Capul întregii afaceri ar fi Elena Cristina I., de 27 de ani, din comuna Ţifeşti, care este însă căsătorită în Italia de ani buni. Alte două persoane provin din zona Dumitreştiului, iar cea de-a doua femeie suspectată în cauză, Aurica Ramona D., nici măcar nu ar fi avut idee de sumele pe care le avea în conturile sale, după cum le-a spus oamenilor legii. În cauză şi cu măsuri asigurătorii mai este un bărbat, Daniel P., care era parte a mecanismului infracţional descris de procurori. Societăţile din Italia figurau drept “fonduri de investiţii”, pentru a nu atrage atenţia asupra sumelor de bani care circulau prin mecanismul infracţional. Cazul a intrat şi în atenţia Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, dar şi a Parchetului din Milano, care derulează activităţi în paralel cu cele ale anchetatorilor din Romania. Pe cealaltă parte, avocatul celor trei persoane suspectate de comiterea infracţiunii de spălare de bani spune că anchetatorii ar trebui să facă dovada că sumele erau destinate spălării banilor şi proveneau din bani negri. Aceasta este însă prima anchetă de o astfel de amploare şi cu astfel de acuzaţii din Vrancea. Conform anchetatorilor, banca din Romania nu are niciun fel de implicare în activitatea infracţională a celor acuzaţi. (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.