Local

Focșani, orașul în care nu poți lucra decât la stat sau în confecții

Eduard Popescu
7 feb 2019 19690 vizualizări

Din orașul care în urmă cu peste 160 de ani a fost capitala Unirii Principatelor, Focșaniul oferă acum imaginea declinului provocată de lipsa oportunităților de pe piața muncii și de veniturile mici. Cele mai mare șanse de angajare sunt la stat sau în fabricile de confecții. Rezultatul: orașul a cunoscut o depopulare accentuată în ultimii ani, când un sfert din populație a plecat la muncă în străinătate. Omul de afaceri Liviu Macovei spune că este nevoie de o schimbare în modul în care este condusă administrația locală, pentru dezvoltarea economiei locale și stoparea plecării locuitorilor

Focșaniul a cunoscut o scădere dramatică a populației începând cu anul 2002, din cauza plecării locuitorilor în alte țări în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Trendul descrescător al numărului de locuitori s-a menținut și după ultimul recensământul efectuat anul 2011 și, din câte se vede, nu se va inversa prea curând. În străinătate a plecat în special forța de muncă, după ce fabricile rămase din timpul comunismului s-au închis rând pe rând, iar în județ au rămas doar firmele de confecții, care nu ofereau salarii mari. Și tinerii care pleacă la studii aleg în mare parte să nu se mai întoarcă. În ultimii ani, în afară de centrele universitare consacrate mai apropiate de Focșani, absolvenții de liceu aleg să își continue studiile la Cluj sau alte orașe din Transilvania, atrași de dezvoltarea acestora. Dacă ne uităm la oferta de locuri de muncă, este greu pentru cineva să revină în Focșani dacă nu are posibilitatea să se angajeze într-o instituție publică sau în învățământ. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, firmele din confecții din Focșani sunt cei mai mari angajatori din județ. Pandora Prod a avut în anul 2017 un număr mediu de 896 de angajați.

Firma este pe primul loc la profit în județ, precum și la exporturi. Roșca Conf, o altă societate cunoscută în confecții, a avut la rândul său 839 de angajați în 2017. O altă  firmă cu un număr mare de angajați este IncomVranco, cu 531. Alte firme care au fiecare câteva sute de angajați sunt Artifex, Sorste, Speidel România, Euro Conf Industrial. În sectorul bugetar, instituția cu cei mulți angajați și cu un mare număr de posturi vacante este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Instituția este mai tare decât firmele din confecții, cu peste 1000 de angajați.

Peste 20.000 de focșăneni au ”dispărut” în zece ani

Cu o administrație dominată din anul 2000 de un singur partid, PSD, mediul de afaceri a rămas, în mare, același în ultimii ani. Din 2012, social democrații domină și scena politica națională, ceea ar fi atribuit să asigure condițiile pentru a-și îndeplini promisiunile din perioada în care se aflau în opoziție. Cum politica la noi înseamnă mai multe vorbe, nicio autostradă nu trece prin Vrancea, aeroportul este la stadiul de vorbe, iar afacerile singurului investitor mai mare care a venit în județ în ultimii ani nu merg bine. Autoritățile din Focșani au ajuns în postura ridicolă să inaugureze săli de fitness. Chiar dacă județul nu are o economie care să ofere prea multe posibilități de angajare, firmele din confecții au de ceva timp probleme cu forța de muncă și au început să își aducă muncitori din țările asiatice.

De vină este depopularea accentuată a județului, care a făcut ca Focșaniul să fie municipiul cu cea mai mare scădere a populației din țară. În 1992, Focșaniul avea 101.335 locuitori, iar în 2002 populația crescuse la 103.219 locuitori. Atunci încă mai supraviețuiau fabricile din timpul comunismului care asigurau locuri de muncă. După aceea, populația a scăzut rapid, până la mai puțin de 80.000 de locuitori la recensământul efectuat în anul 2011. Trendul s-a menținut în continuare, iar datele de la următorul recensământ vor consemna o nouă scădere a populației, rămânând de văzut doar cât de mare este. Principala cauză este absența locurilor de muncă. Dacă ne uităm pe ofertele înregistrate la Agenția  Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, cele mai multe sunt de la firmele din confecții, iar celelalte nu prezintă un prea mare interes.

Planul unui parc industrial a fost bun doar pentru alegeri

Cauzele pentru care s-a ajuns în situația ca județul Vrancea să fie în cel mai bun caz aproape de finalul clasamentelor în ceea ce privește situația economică și socială sunt cunoscute. Județul are o conducere politică care, prin comportament, nu a fost de natură să încurajeze mediul privat. Deși Moldova a rămas în urmă la acest capitol, Vrancea stă mai rău decât județele învecinate. Focșaniul este la mai puțin de 200 km de București, însă este mai puțin dezvoltat decât Bacăul, de exemplu, aflat la o distanță mai mare. Autostrada care ar trebui să treacă prin județ este la stadiul de studiu de fezabilitate, adică nu s-a făcut nimic concret. De obicei când politicienii nu au făcut ceva sau au făcut prea puțin spun că au început un studiu de fezabilitate. Țara este plină de studii de fezabilitate care au rămas uitate prin sertare. O încercare de a revitaliza economia județului ar fi putut înființarea unui parc industrial. Înainte de alegerile locale din anul 2016, Consiliul Județean a demarat un asemenea proiect și chiar găsise un teren. Ideea a fost însă abandonată, iar în 2018 Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a anunțat că renunță la parcul industrial întrucât la Galați proiectul a fost un eșec. Anul 2016 a consemnat o schimbarea în administrația Focșaniului, dar doar la nivelul persoanei primarului, pentru că partidul care deține puterea a rămas același. Din păcate, modul de funcționare al administrației locale a rămas, în mare, același: lipsă de performanță, lucrări derulate în ritm de melc, prea multe interese politice și de alte natură.

Liviu Macovei: ”Focșaniul are  nevoie urgentă de schimbare”

Cu un an și jumătate înainte de alegerile locale din anul 2020, omul de afaceri Liviu Macovei a venit cu un plan de dezvoltare a Focșaniului, intitulat ”#Zece pentru Focșani”, cu care vrea să intre în cursa electorală pentru funcția de primar. Dezvoltarea economiei locale reprezintă o prioritate pentru Liviu Macovei, care cunoaște bine mediul de afaceri.

”Focșaniul are urgent nevoie de o schimbare în modul în care administrat, pentru că, în caz contrar, orașul își va continua declinul din cauza depopulării. Pentru aceasta trebuie să promovăm o serie de măsuri pentru dezvoltarea economiei locale prin care să îi determinăm pe locuitori să nu mai plece în căutarea unor locuri de muncă plătite decent și chiar să îi  convingem pe focșănenii care au plecat să revină. Acest fenomen de părăsire a orașului nu este ușor de inversat, pentru că durează de mulți ani și, din păcate, a fost încurajat de modul de a face politică  a celor de la conducerea administrației Focșaniului,  care nu fost au interesați de consecințe, ci doar de a se menține la putere. Nu putem mergela nesfârșit doar cu industria confecțiilor și cu aparatul bugetar. Focșaniul are nevoie de un mediu de afaceri cu o ofertă de locuri de muncă diversificată, pentru toate nivelurile de pregătire, care să asigure posibilitatea unui trai decent pentru cei care nu vor să plece din județ. Pentru aceasta este necesară promovarea unui pachet de facilități fiscale pentru firmele care sunt dispuse să investească în Focșani și să creeze locuri de muncă aici. În Primăria Focșani este nevoie de debirocratizare. În acest moment,de exemplu, pentru o simplă prelungire a unei autorizații este nevoie să mergi la patru ghișee. Se impune, deasemenea, crearea unui hub industrial care să permită accesul celor interesați la spații de lucru destinate dezvoltării afacerilor. Agenții economici trebuie să aibă acces cu prioritate la infrastructura edilitară. De asemenea, cred că autoritățile locale trebuie să îi încurajeze pe cei care vor să înceapă o afacere prin dezvoltarea unui program start –up prin care se vor acord fonduri nerambursabile”, a declarat Liviu Macovei. (Eduard POPESCU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.