Economic

Seceta a pirjolit toate recoltele

Doina Ganea
19 iul 2007 672 vizualizări
70% din recolta de porumb este compromisa, in timp ce culturile de sfecla de zahar si soia sint afectate in totalitate

Temperaturile ridicate, care au ajuns la aproape 40 de grade Celsius, afecteaza majoritatea culturilor agricole. Specialistii sustin ca acestea vor fi compromise in totalitate daca nu va ploua in urmatoarele sapte zile. Potrivit purtatorului de cuvint al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurală (DADR), Ion Marin, in prezent, in judet sint afectate in proportie de peste 50% atit culturile de toamna, cit si cele de primavara. "Din suprafata totala de 62.719 de hectare cultivate cu porumb, 70% este calamitata in proportie de 100%, restul de 30% mai avind ceva sanse sa se obtina o recolta cit de cit. Cit despre cele 12.346 de hectare de culturi de floarea soarelui sint si ele compromise in proportie de 100%", a spus Ion Marin. Din cele 857 de hectare de soia au mai putut fi salvate de seceta doar cele 160 de hectare care sint irigate. Din culturile de sfecla de zahar, extrem de sensibile la lipsa de apa, au fost salvate 173 de hectare. Si in ceea ce priveste culturile de toamna, situatia este deosebit de grava. Griul a fost afectat in proportie de peste 50% pe o suprafată totala de 18.464 de hectare, iar orzul si orzoiaca pe o suprafată de 5.600 de hectare. Griul a fost recoltat pe o suprafata de 16.433 de hectare, productia medie recoltata fiind de numai 1.494 kg la hectar. Cultura de rapita a fost afectata in proportie de peste 80%. Potrivit DADR, din suprafata totala de teren cultivata in Vrancea, respectiv 148.000 de hectare, doar 390 de hectare beneficiaza in prezent de irigatii. Potrivit DADR, nici animalele nu vor mai avea ce minca in aceasta iarna deoarece suprafata totala de 25.000 de hectare de plante furajere a fost compromisa in totalitate. "Daca au apucat pina acum taranii sa dea o coasa -doua cu atit s-au inteles din plantele furajere, pentru ca aceasta cultura nu mai are sanse sa fie reabilitata. Ce s-a recoltat pina acum este bun recoltat", ne-a mai spus inginerul Ion Marin. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.