Puls

Ridicolul tăierilor de panglică cu repetiție în Vrancea

Ionel Sclavone
17 sep 2022 3698 vizualizări

Mult îndrăgite de politicienii vrânceni (și nu numai), indiferent de culoarea politică, festivitățile de inaugurare cu tăieri de panglică sunt cele mai jenante evenimente de natură electorală. Deși, cu siguranță datează cu mult înainte, eu mi le aduc aminte pe cele de pe vremea comuniștilor.

Fie că-i vedeam la TV pe Tovarășul și pe Tovarășa, fie că eram luat cu japca, alături de ceilalți colegi și de profesori, pentru a fi duși la câte un astfel de eveniment ca să facem figurație. Inaugurările cu tăiere de panglici făceau parte din viața noastră cotidiană.  

E drept că, pe vremea aia, inaguratorii erau mai serioși și nu se deranjau pentru orice mizilic de investiție. Nu am auzit de nici un prim-secretar de județ care să taie panglica unui WC public.

Vremurile s-au schimbat, clasa politică s-a modernizat, într-o oarecare măsură, însă vechile obiceiuri proaste de pe vremea comuniștilor au rămas. Ba chiar s-au extins precum o molimă. Iar unul dintre acestea, dintre cele mai proaste care s-a perpetuat, este festivitatea de inaugurare cu tăiere de panglică.

Am scăpat de Ceaușescu, în 1989, dar ne-am ales, în zilele noastre, cu o droaie de clone de-ale sale. Căci orice primăraș, din cea mai măruntă comună, își dă aere și se poartă de parcă ar conduce o metropolă. Nu mai vorbim de primarii din orașele mai mari sau de președinții de consilii județene care își arogă privilegii asemenea unor șefil de guverne și de state.

Luați de cap, îmbătați de putere, toți vor să taie măcar o panglică inagurală pe mandate. De preferat înainte de alegeri. Însă cum investiții serioase sunt puține fiecare se mulțumește cu ce are.

 

Astfel am ajuns în situații ridicole precum cea de la Panciu, unde un centru de zi a fost inaugurat de două ori. Prima oară de fostul primar PSD, a doua oară de primarul PNL Nicolai Mărăscu și de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma. Iar în cazul de față, precum văcarul din poveste care s-a supărat pe sat, primarul Mărăscu a bătut obrazul jurnaliștilor care nu înțeleg subtilitățile din spatele tăierii de panglică, pentru a doua oară.

Și nu este singura situație de acest gen, din păcate.

La fel de penibilă a fost festivitatea de inaugurarea unei grădinițe de la începutul lunii septembrie, când  șapte politicieni s-au înghesuit, unul în altul, ca să inaugureze o grădiniță. Nu mai vorbim de primarii care au tăiat panglica unui WC sau a unei centrale termice montate la o școală.

Demnă de Cascadorii râsului au fost și inaugurarea pontonului - transformat în centru pentru copii – care s-a scufundat după câteva ore de la tăierea panglicii. De asemenea, băgăm aici și inaugurarea podului din județul Neamț care s-a prăbușit după câteva luni de folosință. 

Dar, cu toate că sunt puși în asemenea situații rușinoase, ajungând să se facă de râs în fața unei țări, politicienii nu renunță. Perseverează în inaugurări și tăieri de panglici, chiar și atunci când nu au nici un merit.

Căci, odată ce am ajuns aici, nu pot să nu pomenesc despre ipocrizia celor care taie panglici și își asumă merite pentru munca altora. În cazul de față, la Panciu, obiectivul inagurat a fost realizat pe vremea lui Iulian Nica, predecesorul actualului primar. Cel care, de altfel, l-a și inaugurat pentru prima oară.  

După același tipic, Cătălin Toma și-a asumat meritele și a inaugurat clădirea fostei prefecturi a județului Putna, finalizată pe vremea lui Marian Oprișan. Iar la rândul său, fostul baron PSD a tăiat panglica, împreună cu Liviu Dragnea, la bazinul de înot construit la Focșani la inițiativa lui Dacian Cioloș, pe care îl înjura de zor.

Și o putem ține tot așa, multă vreme, luând la rând fiecare județ și fiecare localitate din țară.  

Cert este că indiferent de explicații, indiferent cine în locul cui taie panglica, inaugurările de genul acesta cu tam-tam și tricolor au doar scop electoral, indiferent dacă sunt organizate în preajma alegerilor, la începutul sau la jumătatea mandatului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.