Opinii

Ziarul care a îndurat cea mai cruntă opresiune îndreptată împotriva presei locale din România împlinește astăzi 26 de ani

Corneliu Condurache
21 ian 2023 5727 vizualizări

Împlinim 26 ani de la apariţie într-un context în care, din cauza numeroaselor şi complicatelor probleme pe care le are presa în general, şi cea scrisă în particular, festivismul nu-şi prea are justificare. Şi nici credibilitate.

În urmă cu 26 de ani se năştea Monitorul de Vrancea, iar acum, după 26 de ani, sărbătorim din 2002 încoace Ziarul de Vrancea. Aniversăm astăzi, dragi cititori și colaboratori ai Ziarului de Vrancea 26 de ani de la prima apariție.

Cei care uită trecutul sunt condamnaţi să-l repete” - spunea filosoful, eseistul și scriitorul de origine spaniolă George Santayana (născut pe 16 decembrie 1863 la Madrid, Spania - decedat pe 26 septembrie 1952 la Roma în Italia), reprezentant de seamă al realismului critic al secolului al XX-lea.

Tocmai pornind de la acest adevăr, fie că el convine sau nu, se cuvine să spunem astăzi, aici, acest lucru: Ziarul de Vrancea, cotidianul care a îndurat cea mai cruntă opresiune îndreptată împotriva presei locale din România de după decembrie 1989, împlinește astăzi 26 de ani.

De aceea vă voi spune sincer că am sentimentul acum, că tot acest timp a fost în realitate, pentru noi, cei care am editat şi edităm acest ziar, unul de luptă crâncenă. La început ca să le demonstrăm cititorilor vrânceni că ştim şi putem să facem pentru ei un alt fel de presă decât văzuseră şi cunoscuseră până atunci. Astfel că, după cinci ani de la apariţie dețineam peste 97% cotă de piaţă din presa locală de la acea vreme. Iar drept „răsplată” pentru asemenea performanţă am fost împiedicați să edităm în continuare produsul jurnalistic pe care l-am crescut. Prin una dintre cele mai ample, dure şi murdare operaţiuni de tip agresiune politico-mafiotă îndreptată împotriva presei independente din România din 1990 încoace, cum avea să se dovedească.

În anul 2002, după ce 3 comisari ai Gărzii Financiare ne-au furat avizele de însoțire a mărfii cu intenția de a ne confisca o ediție de ziar și a ne intenta apoi proces penal, ne-am pomenit cu o campanie de hărțuire în care am fost târâți în peste 200 de acțiuni în instanță; 64 dintre ele aveau termen într-o singură zi

Nu a existat firmă în Vrancea sau editor de cotidian local în țară care să fi fost nevoit să reziste unor presiuni declanșate împotriva sa de politicienii locali la putere, cum a fost Ziarul de Vrancea în toți acești 26 de ani.

Au fost perioade în care echipele de control trimise de la diverse instituții din județ la Ziarul de Vrancea nu aveau loc în sediu!

Numai că acei care ne-au dorit dispăruţi, pentru a rămâne ei cu lustruitorii lor de cult al personalităţii, deloc diferiţi de cei dinaintea lui decembrie 1989, au avut o uriaşă surpriză. Pe noi ne-au şicanat şi hărţuit cât şi cum au putut, cu ajutorul instituțiilor statului, în peste 200 de procese (64 aveau termen într-o zi). Dar cititorilor noştri, care ne-au fost alături, fiind convinşi că doar noi, în fiecare zi, le spunem ce alţii le ascund, n-au avut ce le face! Ce a urmat după, aş denumi-o ca fiind perioada în care a trebuit să demonstrăm că suntem capabili să plătim într-un judeţ precum Vrancea preţul libertăţii de exprimare. Glumind amar am putea constata că în Vrancea presa este liberă. Liberă să-i laude şi preamărească pe mai-marii politici vremelnici ai zilei! Dacă n-o face, riscă să ajungă ca noi după 26 ani: cu multe griji; dar și cu multi cititori și fani! Revenind însă în registrul serios, neprietenilor noştri, pentru că prin natura activităţii noastre avem destui, sunt nevoit să le dau o veste proastă. Ne-am învăţat de mult să rezistăm şi să mergem mai departe şi aşa.

Acest ziar” -  Ziarului de Vrancea - a urmărit să respecte principile enunțate în editorialul care definea apariția în peisajul mass media vrâncene a unui mod diferit de a face presă. A înfruntat mentalități, obstacole de tot felul, dar mai ales răzbunarea potentaților zilei care dirijau împotriva noastră instituții ale statului român pe care le transformau în adevărate bâte politice mânuite „cu mânie proletară” de conducătorii lor, numiți tot pe criterii politice.

Aniversarea de astăzi n-ar fi fost în primul rând posibilă fără cea mai prețioasă avere a cotidianului nostru de peste un sfert de veac: cititorii Ziarului de Vrancea. Pentru ei, cotidianul nostru a constituit în toți acești ani sursa credibilă de informații. Numărul care se ridică zilnic la câteva zeci de mii de cititori, vizitatori unici și utilizatori care accesează ediția online, ediția tipărită, pagina de Facebook sau canalul de Youtube ale Ziarului de Vrancea continuă să facă din cotidianul nostru unul dintre pilonii media ai presei din județ cu audiența și credibilitatea cele mai importante.

Iar ca să menții mai mult de un sfert de veac o ștachetă atât de ridicată la cote de audiență, în ciuda „furtunilor” existențiale în care am fost împinși de mai marii locali ai zilei, care ne-au dorit fără ocolișuri suprimarea, ori a hărțuielilor politico-administrativo-financiare, cărora am fost nevoiți să le facem față mai mult de trei sferturi din cei 26 de ani pe care-i împlinim este, îndrăznesc să spun, cu toată lipsa de modestie de care aș putea fi acuzat, o performanță.

Boicotul - impus prin ordine transmise „pe firul scurt” de cei care ne-au urzit suprimarea ca publicație - asupra publicității de la instituțiile și firmele de stat, una din sursele importante de venit pentru orice cotidian local, a fost total, în mare parte din cei 26 de ani de existență ai Ziarului de Vrancea.

Și cu toate acestea, cotidianul nostru a apărut zi de zi, și-a informat corect și la timp cititorii, chiar dacă rezistența a presupus sacrificii semnificative. Demnitatea, onestitatea și respectarea principiilor deontologice ale profesiei de jurnalist prin care Ziarul de Vrancea a făcut față acestor încercări a determinat acumularea unui incontestabil capital de încredere în rândul cititorilor săi.

Sunt 26 de ani la împlinirea cărora suntem recunoscători celor care au contribuit zilnic, cu toată priceperea, la apariția fiecărei ediții a cotidianului nostru:

Acum, după 26 de ani - nici puțini, nici ușori - continuăm să ne facem meseria de jurnaliști, fără ocolișuri și fără compromisuri, pentru voi, cititorii noștri, care ați fost și veți rămâne unicul nostru motiv de a exista pe piața media din Vrancea.

Și anul acesta, la fel cum am avut plăcerea și onoarea să o fac în fiecare an de ziua Ziarului de Vrancea, le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă, prin munca lor, apariția cotidianului nostru timp de mai bine de un sfert de veac. De asemenea, cititorilor noștri le sunt profund recunoscător. Dacă nu ne-ar fi așteptat, căutat și citit în fiecare zi din acești 26 de ani, n-aș fi avut cum să scriu acum aceste rânduri.

Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi contribuie, au făcut şi fac posibilă o asemenea aniversare. Ziarul de Vrancea «îţi spune ce alţii îţi ascund» în continuare. La mulţi ani!

Corneliu Condurache

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stefan Pahon, acum 464 zile, 42 minute, 14 secunde
La mulți ani, dumeavoastră celor care cu profesionalism, dăruire și tenacitate ați făcut posibilă supraviețuirea acestui important reper din presa vrânceană - "Ziarul de Vrancea" care, de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.