Opinii

Efectul semințelor de floare asupra bălăriei din Primărie

Ionel Sclavone
21 nov 2017 8050 vizualizări

Demonstrația pe care a făcut-o Cristi Misăilă pentru a justifica introducerea unei noi taxe, aruncând o pungă de semințe pe jos și chemând apoi o femeie de serviciu să le adune, nu are nici o simbolistică. Este irelevantă și lipsită de sens ca să nu spun, parafrazând un profesor din liceu, total idioată.

Nici înainte nici după ce doamna a curățat mizeria, nu i-am văzut pe Misăilă și pe colegii PSD-iști scoțând portofelele și platindu-i câte șase lei, așa cum intenționează să ne oblige pe noi, restul focșănenilor, s-o facem. 

Aceasta deși la salariul său de 13.500 de lei lunar, adică 130 de milioane de lei vechi, cei 6 lei ar fi însemnat pentru Misăilă mult mai puțin decât susține el că ar însemna pentru focșănenii care supraviețuiesc cu o pensie de 1.000 de lei sau cu salariul minim.

De altfel, în viața reală nu prea am văzut cetățeni care să cumpere pungi de semințe de la magazinul din colț și să le împrăștie pe stradă cum a făcut primarul. Am văzut, e drept, indivizi, inclusiv un actual viceprimar, zdrobind semințe între dinți și scuipând cojile pe trotuar, sub privirile apatice (slugarnice în cazul alesului) ale unor polițiști locali. 

Nu i-am văzut, însă, și pe muncitorii de la Salubritate alergând într-un suflet ca să mature cojile, așa cum a făcut femeia de serviciu. Nu și-au făcut apariția nici după cinci minute, nici după o oră și nici măcar a doua sau a treia zi. Cojile lăsate de viceprimar au rămas pe trotuar multă vreme, până ce au fost luate de vânt și spălate de ploi.

Nu cred că procentul focșănenilor needucați și lipsiți de bun simț care murdăresc orașul este mai mare decât în alte părți, așa cum susține Misăilă. Am văzut mizerie și în alte orașe. Peste tot, însă, spre deosebire de ce se întâmplă în Focșani, lucrătorii de la salubritate interveneau cu promptitudine.

Și pe unde am fost n-am auzit de vreun primar care să insulte cetățenii spunând că sunt mizerabili.

Deci, problema în Focșani nu sunt cei care lasă mizerie, ci faptul că lucrătorii de la salubritate nu intervin cu lunile să strângă gunoaiele.

 

Îl al doilea rând, Cristi Misăilă susține că anumite categorii sociale, familii cu venituri reduse și cu mulți membri, vor fi scutite de plata taxei.

Acum, pălărie-ntr-un picior, ghici ciupercă din ce categorie socială fac parte cele mai multe familii cu venituri foarte mici și cu mulți copii în întreținere, care nu-și permit să plătească taxele și impozitele, facturile de întreținere și electricitate? Indiciu: legea îi numește asistați social și le asigură un venit minim garantat în schimbul căruia trebuie să presteze diverse munci în folosul comunității

Dacă ați găsit răspunsul la ghicitoare faceți o preumblare pe la blocurile sociale și admirați-i cum se încălzesc la soare, printre mormanele gunoaie, cu PET-urile de bere și pungile de semințe în față. 

Potrivit celor spuse de Misăilă, dumneavoastră, care munciți din greu să vă întrețineți familia, n-aveți timp să vă scoateți copilul în parc dar sunteți la zi cu plata dărilor și a facturilor, veți contribui și pentru ei la taxa de habitat.

 

În al treilea rând, din toată demonstrația lui Misăilă lipsește esențialul, MOTIVUL REAL pentru care se dorește introducerea unei noi taxe. Îl cunoaștem cu toții, atât noi ziariștii care îl repetăm în articolele noastre, cât și dumneavoastră. Rolul taxei este să acopere risipa de fonduri publice.

Dacă vom plăti separat pentru salubritate, deszăpezire, iluminat public etc., Misăilă va avea la dispoziție întreg bugetul local pentru parangheliile din Piața Unirii, din ce în ce mai costisitoare, pentru salariul nesimțit de 130 de milioane de lei vechi, pentru lefurile neamurilor și apropiaților angajați în primărie, pentru facturile firmelor clientelare sau pentru a-și acoperi incompetența în atragerea fondurilor europene.

Acum că v-am pus la curent cu aceste aspecte, nu-i așa că vă considerați luați de fraieri și simțiți cum vă năpădește un val de revoltă?

Vă asigur că aceleași sentimente le veți trăi și în ianuarie, când veți scoate banii în fața ghișeului de la Primărie, în timp ce ăla micu’ vă va privi cu ochii în lacrimi, nereușind să priceapă ce-a greșit de-l pedepsiți și nu-i mai cumpărați zilnic „Felia de lapte”.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.