Commedia dell'arte cu PSD și PNL
Visez la un timp în care politicienii nu-și mai scot capital politic pe seama unor minorități. De orice fel ar fi acestea. Au trecut, totuși, zeci de mii de ani…
Asta au făcut acum PSD și PNL. Și când se întâmplă așa ceva am acuta senzație că mă iau de prost.
De la PSD nu am nicio pretenție. De la PNL am pretenții, nu mari, dar am.
”Tăiem pensiile speciale!”. Scurt și coincis. Percutant.
Merge la popor, pentru că el vrea dreptate, el nu este special, muncește de crapă și pensie, ioc!
Merge și pentru că s-au obișnuit ca poporul să meargă numai după fentă, nu să urmărească mingea.
Chestia cu pensiile speciale suportă o întreagă discuție, n-ar ajunge 10 postări kilometrice cu argumente pro și contra. Reducția la alb/negru, bine/rău, este de o simplitate vecină cu Inchiziția.
Ca să nu plictisesc onorata asistență, aș puncta trei aspecte:
1. Pensia să nu fie calculată după ultimul (ultimele trei salarii) salariu, un mod artificial, incorect de a-ți umfla artificial pensia, care nu se bazează pe contributivitate.
2. Cei cu pensii speciale să iasă la pensie, desigur, cu niște excepții, la vârsta la care ieșim și noi, pulimea. Vorbesc atât de magistrați, cât și de militari. Unul care stă la aprovizionare de izmene pentru trupă nu-l pui în aceeași oală cu unul care a făcut Irak sau Afganistan. Sau care-i pilot de vânătoare. Gabi Oprea rămâne cu o pensie demențială și i se spune Generalul Izmană. C-a lucrat la aprovizionare. O paranteză: care este aportul lui la această societate față de procurorii și judecătorii care, cu o massmedia potrivnică au avut curajul să bage în pușcărie marii corupți ai tranziției, schimbând cursul istoriei, punându-ne pe drumul civilizației europene? Păi ei au fost în prima linie și nu Izmenaru Șef, corect?
3. Toți funcționarii de stat să se încadreze cu pensia în niște limite, generoase, desigur, care să reflecte aportul lor la societate, dar care să reducă decalajul enorm care apare acum. Nu-mi pot închipui, la nivelul mediu de salarizare existent acum și la inechitatea, fără supărare, între salariile stat/privat (zic asta pentru că salariile la stat, ca și pensile, se măresc din pix, fără nicio referință la productivitatea sectorului privat, adică salariile de la privat, deci performanța economiei de piață ) pensii de peste 10000 lei pe lună. Să ai în țara asta, ca fost bugetar, mai mult de 10000 lei înseamnă că ceva nu funcționează în sistem.
Asta pe scurt, pentru că ar fi multe de spus.
P.S. Singurii care au atras atenția că toată punerea în scenă a PSD și PNL este Commedia dell'arte a fost USR. Că toată legea va pica din motive constituționale, de exemplu, pensiile parlamentarilor trebuiau votate de ambele camere, ceea ce nu s-a întâmplat, scrie în Constituție. Credeți că PNL și PSD nu știau?
Ce păcat că n-au mers până la capăt, să zică, noi nu votăm mascarada asta! Nu au mers, scuzându-se că dacă votează altfel vor fi atacați politic. Deci nici ei nu înțeleg că electoratul s-a schimbat, cel puțin o parte importantă din el. Asta-i nișa lor. Și e măricică…
Păcat, cum zicea un președinte francez despre România, au pierdut o bună ocazie de a tăcea!