Opinii

Centenarul nostru și restul lumii

Ionel Sclavone
24 ian 2018 3150 vizualizări

În 1886, când au sărbătorit 100 de ani  - Centenarul - de la câștigarea independenței, americanii au ridicat Statuia Libertății în portul „Liberty Island“ din New York. Ca să fim corecți până la capăt, trebuie să precizăm că monumentul a fost un cadou primit de Statele Unite ale Americii din partea Franței. În timp, Statuia Libertății a devenit o emblema orașului New York și a Statelor Unite, un simbol al democrației și al libertății cunoscut în toată lumea. Puțini sunt cei care, puși în fața unei fotografii cu impozanta statuie ce străjuiește intrarea dinspre ocean pe continental american, ridică din umeri a neștiință.

În 1889, Franța a marcat aniversarea a 100 de ani de la Revoluția din 1789 – Centenarul - organizând Expoziția Universală de la Paris și ridicând Turnul Eiffel. La fel ca și Statuia Libertății, „La tour Eiffel” cum îi spun francezii a devenit cel mai răspândit simbol al Franței la nivel mondial.  Construcția din oțel este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.

În acest an, 2018, aniversăm 100 de ani – Centenarul - de la actul Marii Uniri de la 1918, când au fost puse bazele României Mari. Pentru aceasta, în cadrul Guvernului a fost înființat un departament special care ar trebui să se ocupe de coordonarea și organizarea manifestărilor.

La final, însă, deși cheltuielile vor fi comparabile cu cele ale americanilor și francezilor, Centenarul Marii Uniri va fi sărbătorit printr-o multitudine de paraghelii locale, după modelul festivalului „Cântarea României“. Nici în București și nici altundeva în țară nu va fi organizată o expoziție universală și nici nu se va ridica vreo construcție simbol care să rămână în istorie.

Va fi doar o ocazie pentru îmbuibații zilei ca să-și facă iarăși numărul și să declame ipocrit, în fața unor spectatori apatici, discursurile sforăitoare despre țărișoară, popor și, mai ales, despre munca lor neobosită în slujba noastră.

Aceasta deoarece pentru cei aflati in prezent la conducere la nivel national, judetean sau local, „Centenarul Marii Uniri” este doar o „compunere de cuvinte”, un logo lipsit de conținut, un pretext pentru a mai împărți niște bani publici unor firme clientelare și de a mai face un para’ndărăt pentru excursiile în Brazilia, Costa Rica sau Madagascar.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.