Opinii

Apropierea alegerilor i-a încurcat ideile PSD-istului Halici: Apărătorul infractorilor pozează în protector al victimelor

Ionel Sclavone
19 iun 2020 3986 vizualizări

Odată cu apropierea alegerilor, de teamă că nu va mai prinde un mandat de parlamentar, deputatul PSD Nicușor Halici începe să redescopere, ușor, ușor, valorile umane: faptul că infractorii trebuie să stea după gratii, că victimele trebuie apărate, iar nu criminalii și violatorii sau că legea să-i protejeze pe cetățeni.

Timp de patru ani, pesedistul Halici a gândit taman pe dos. A făcut legi care să-i protejeze și să-i favorizeze pe cei care comiteau fărădelegi și a susținut eliberarea lor anticipată din pușcării.

Dacă îi veți analiza activitatea și ieșirile publice, veți constata că a fost la fel de nociv precum Eugen Nicolicea sau Florin Iordache, colegii săi de partid recunoscuți drept apărători ai infractorilor în Parlament. Doar că el nu a fost la fel de vizibil precum cei doi. Multe dintre legile proaste, care au afectat buna desfășurare a actului de justiție, promovate de PSD și nu numai, în acești ultimi patru ani, poartă și semnătura lui.  

PSD-istul Nicușor Halici a fost unul dintre apărătorii cei mai înverșunați ai legii recursului compensatoriu, susținând-o până în ultima clipă. Chiar și când PSD a decis să voteze, alături de celelalte formațiuni, în favoarea abrogării, Halici a plâns (metaforic vorbind) la tribuna Parlamentului după acest controversat act normative, al cărui scop a fost golirea pușcăriilor de criminali.

„Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său”, plângea Nicuşor Halici, de la tribuna parlamentară, în ziua adoptării actului de abrogare a legii.

Prin legea recursului compensatoriu, au beneficiat de o eliberare înainte de termen, un număr de 21.000 de condamnați. Dintre aceștia, 500 de indivizi au fost considerați periculoși, din cauza actelor care i-au adus în spatele gratiilor. Mulți au revenit în pușcării după ce au comis infracțiuni dintre cele mai grave, violuri, crime, tâlhării furturi.

Cinism și lipsa de respect față de victime

Într-un alt context, când i s-a reproșat că infractorii eliberați din pușcării, datorită recursului compensatoriu, au comis noi crime, același PSD-ist, Nicușor Halici, dădea vina pe fatalitate.

„Acum trebuie să fim foarte corecţi, judecând la rece, cât se poate în astfel de circumstanţe, din păcate astfel de evenimente sunt ireversibile şi pe această cale îmi exprim complet şi regretul şi dezacordul că există în continuare posibilitatea ca astfel de fapte să fie înfăpuite de diferiţi indivizi, chiar recidivişti fiind ei, trebuie să spunem că şi dacă nu ar fi beneficiat de recursul compensatoriu un astfel de individ, dacă într-adevăr e aşa cum spuneţi dumneavoastră, ar fi ajuns să înfăptuiască fapte eventual similare şi după ce şi-ar fi ispăşit de drept pedeapsa“, a spunea,, cu cinism, Nicuşor Halici, prin emisiunile televizate.

Așa justifica, la începutul lui 2019, PSD-istul Nicușor Halici, de exemplu, crima pe care un recidivist a comis-o la Mediaș, imediat după ce a fost eliberat în baza recursului compensatoriu.

O declarație lipsită de respect față de victimă și față de rudele acestuia, aflate în suferință. Conform logicii strâmbe haliciene, probabil individul din Mediaș ar fi omorât din nou, când ar fi fost eliberat la termen. Fatalitatea a făcut ca el să comită crima mai devreme, din cauză că a ieșit din pușcărie mulțumită legii modificate și promovate de PSD.

Teama că-și va pierde mandatul i-a schimbat ideiile lui Halici

Sub amenințarea pierderii mandatului de deputat, la alegerile următoare, Nicușor Halici s-a sucit și a redescoperit că viața oamenilor este mai importantă și că trebuie protejată. Spune acest lucru acum, după ce o adolescentă de 17 ani a fost incendiată de un criminal eliberat condiționat, deși ispășea o condamnare pe viață pentru cinci crime comise în anii ‘90.

„Consider că viața oamenilor reprezintă cel mai important lucru pe care trebuie să-l apărăm. Este firesc pentru orice om să fie liniștit, să se simtă în siguranță și să ducă o viață normală. Acesta este un semn de civilizație! Altfel, orice demers al nostru devine inutil. Am decis astăzi că pedepsele în cazul infracțiunilor cu violență nu trebuie să mai beneficieze de eliberarea condiționată. Monștrii societății trebuie să rămână acolo unde le este locul, după gratii!”, susține Nicușor Halici, cu câteva luni înainte de alegeri.

Mai mult, apărătorul infractorilor plusează, afirmând că își dorește ca oamenii să fie protejați de lege, lucru care nu i se părea o prioritate anul trecut. Dacă i-ar fi păsat de viața oamenilor, ar fi elaborat o lege care să interzică eliberarea înainte de termen a celor care comit infracțiuni grave, încă din 2017 sau 2018, iar nu pe final de manda.. 

„Îmi doresc ca oamenii să se simtă cu adevărat apărați de legile pe care le analizăm și le adoptăm în Parlament. Ei și viața lor sunt principala noastră grijă”, a mai adăugat președintele Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități.

Autorii morali ai crimelor

În fapt, Nicușor Halici și ceilalți colegi ai săi, parlamentari care, în ultimii patru ani, au făcut tot ce le-a stat în putință ca să lovească în Justiție, s-o șubrezească în loc s-o întărească, dând legi în favoarea criminalilor, iar nu a victimelor acestora, sunt la fel de vinovați. Metaforic vorbind, aceștia au pus în mâna criminalilor cuțitele cu care au înjunghiat și canistrele de benzină și chibritele cu care au dat foc.

Personaje precum Nicușor Halici, Florin Iordache sau Eugen Nicolicea nu au ce căuta în Parlament deoarece atât timp cât ei vor face legi sau le vor modifica în favoarea infractorilor, cum au făcut cu recursul compensatoriu, criminalii vor stăpâni străzile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.