Opinii

A fost petrecere de sărbători!

Victor Simion
13 ian 2024 2981 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

Ca tot bunul creştin, încă prizonier al anilor copilăriei, l-am aşteptat pe Moş Crăciun, planificat prin hotărâre de guvern să sosească fix pe 25 decembrie (numai anul acesta, fiindcă anul viitor cine ştie ce guvern va fi şi cum îşi va planifica el bugetul). Numai că Moş Crăciun nu putea veni aşa, de capul lui: era musai să se facă un studiu de fezabilitate, să se vadă cu ce va veni, ce costuri vor implica această vizită protocolară şi, mai ales, pe unde va veni: să nu cumva sa o ia pe vreo autostradă  din alea cu panglici tăiate şi să se surpe aia taman când trece el cu sania pe acolo. Aşa că, prin hotărâre oficială s-a iniţiat un concurs de...fezabilităţi, că alea din anii trecuti erau depăşite. 

Ca la orice concurs serios s-a constiuit o comisie care să deschidă plicurile cu oferte deşi, potrivit tradiţiilor autohtone,  nu era nevoie fiindcă firma câştigătoare se cunoaştea încă de la Sfântul Nicolae. 

Pe urmă a mai fost nevoie de câteva amănunte foarte importante. 

Spre exemplu: de unde luăm reni pentru sanie? Din Groenlanda, din Laponia, de la Polul Nord? Guvernul  ”combinat” (pus pe serioase economii la buget conform dispoziţiilor primite de la Bruxelles) a considerat că sunt prea scumpi ăia din străinătate, că pe acolo „Protecţia animalelor” s-ar opune la export de reni autohtoni, că ar fost vorba de o risipă nejustificată băgată în plan de fostul guvern în scop electoral ca să-i atragă, de pe acum,  pe puştii de 7-8 ani, viitorii votanţi la alegerile din 2040. Aşa că cineva cu simţ patriotic a propus să luăm reni autohtoni din Grădina Zoologică că nu ne costă transportul şi vama. Chiar dacă n-au coarne conform standardelor de Moş Crăciun li se vor adauga câteva din plastic şi totul va fi bine şi, mai ales, în spiritul economiilor avute în vedere de ”combinați”. Cu economiile astfel realizate se vor mări indemnizatiile de merit ale parlamentarilor care au meritul de a fi folosit fotoliile parlamentare pe post de dormeze făcând astfel serioase economii la cazare.

S-a pus apoi problema, cum spuneam, pe ce traseu să vină Moş Crăciun? 

Cineva, bun cunoscător al problemelor specifice, a atras atenţia că, date fiind unele apucături ale unor conaţionali rău intenţionaţi, s-ar cuveni ca Moşul să beneficieze de girofar la sanie, o gardă personală cu antemergători plus  garda de corp constituită din Crăciuniţe bine instruite în barurile şi discotecile autohtone şi atent verificate de cine şi, mai ales, unde trebuie. S-a aprobat propunerea cu Crăciuniţele, avându-se în vedere că, datorită ţinutei lor foarte sumare, ele nu vor face o gaura prea mare în buget, ba chiar vor contribui la buna-dispoziţie a puştilor care vor primi daruri şi care vor beneficia de o lecţie practică de educaţie sexuală care, şi aşa, este deficitară în clasele I-IV.

Anul acesta a fost o mare problemă cu brazii. 

A trebuit să se aducă brazi din import adică de acolo de unde au fost duşi din pădurile noastre. „Ne-au ajutat” unii întreprinzători externi să ne scape de păduri că „ce ne trebuie nouă atâta pădure?”. Şefii cei mari au înţeles mâna întinsă de aceştia către pădurile noastre şi le-au dat acordul cu mult entuziasm să şi-o folosească eficient pentru a transforma pădurile în păşuni, oferind astfel mai mult păşunat boilor şi vacilor autohtone. Păi nu?

Vine acum problema darurilor. Asta da, problemă! 

Anul acesta la bradul de Crăciun au fost la modă...”brăţările”, marca DNA. 

Dom-le, aici au fost nişte probleme serioase: producătorul nu a avut un pic de imaginaţie ca să facă şi „brăţări” de două cartegorii: separate pentru bărbaţi şi separate pentru femei. Păi ei au zis că anul acesta a fost moda unisex- ca la haine, slipuri, tunsori, înjurături (în Parlament) şi chiar la băutură – şi d-aia nu au scos pe piaţă decât un singur model. 

Dar să vedeți altă problemă: foarte mulți dintre cei cu conturi strânse cu sudoarea frunţii s-au hotărât să nu-l primească în acest an pe Moş Crăciun. Cum așa?

Păi ce, să dea de belea!? Că Moşul are un obicei prost: vine  la miezul nopţii taman atunci când bieţii oameni sunt cu ochii închişi şi habar n-au ce şi cât le pune Moşul în ciorăpei sau în alt sistem de economie. Şi se trezesc după aia, bieţii de ei, luaţi la întrebări:...”că de unde?”, ...„de la cine?”...”în ce scop?”...”dece nu apare în declaraţia de avere?”...Şi oamenii ce să spună ?: „domnule procuror, nu ştiu...că nu l-a văzut nimeni, vreodată pe Moş Crăciun ăsta, cu darurile”. Zău că bieţii  oameni au dreptate: că s-au mai văzut cazuri. Şi ca să n-o păţească taman de sărbători şi-au luat tălpăşiţa – care cu avionul personal, care cu iahtul care cu rolls-roysul ultimul tip (cu ce au avut şi ei  pe lângă casă) şi s-au dus pe alte meleaguri pe unde nu vine Moş Crăciun cu asemenea daruri otrăvite. 

A trecut Crăciunul şi a venit şi Anul Nou.

 „- Primiţi cu pluguşorul?” (adică, cu aratu’). Păi unde să are? Ce ogor să are că, acum, pe vechile ogoare se lăfăie supermarketuri, depozite, Moluri!? Și, mai toate străinești! Și cu ce să le plătească colindătorilor că oamenii nu şi-au primit nici acum indemnizatiile pentru motorină? Cu mere din import cu gust de păstârnac?

 .... „Sorcova, vesela...tare ca fierul, iute ca oţelul..”

Ei aşi! Staţi că nu mai e aşa: de unde atâta fier şi atâta oţel?. Au fost odată! Acum sunt, toate, pe alte meridiane, vândute la fier vechi, (cum a decis un fost prim ministru!). Făcute şuruburi, piuliţe şi cuie şi aduse la noi, din import, pe valută. Afacere grasă, dom-le! Nu v-ați prins?

Să lăsăm treaba cu sorcovitul că cine ştie cine... şi,.. doamne fereşte!

A venit în schimb Boboteaza ! Peste tot s-au făcut cruci de gheaţă că în România a fost gheaţă cu duiumul. De unde? Ehehei! Păi  au contribuit din plin toţi politicienii care s-au întrecut în a ne face ”pro-minciuni” de-au îngheţat bocnă toate apele autohtone! 

Apropo de politicieni: cine se înghesuia cel mai abitir la bărdacele cu aghiazmă? Păi dânşii.! Au credinţa naivă că dacă se aghezmuiesc cu sfinţitul lichid li se iartă toate păcatele şi scapă de...ştiţi dumneavoastră de cine! Naivi, săracii!

Şi uite-aşa intrarăm în noul an cu urarea:

 „ Adu-ne Doamne, ”confrații” 

Şi-o să ne simţim ca fraţii

Ei cu banii şi moşia

Iar noi tot cu sărăcia!”

LA ANUL ŞI LA MULŢI ANI!

A fost cu uratul,

Prof. Victor Simion


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.