Opinii

Iarna care ne-a învăţat cum e cu deszăpezirea

Corneliu Condurache
20 feb 2012 3131 vizualizări
După destule zile de coduri portocalii, galbene, constatări de situaţii de urgenţă sau de stări de alertă, se pune problema dacă se pot trage concluzii; şi mai ales, care-s acestea?

Prima ar fi că dacă asemenea fenomene apar în ani electorali - cum se ştie că e 2012 - tendinţa ca ninsorile şi mai ales deszăpezirile, cu tot ce presupun ele, să fie folosite în scopuri politice este, practic, inevitabilă. O a doua concluzie răzbate tranşant din întîmplările de prin Vrancea din ultimele zile; şi este aceea că ar trebui lămurită urgent întrebarea: mai au vreun rost contractele de deszăpezire pe drumuri naţionale şi judeţene? Aşa cum s-a dovedit că au fost ele realizate - extrem de «subţiri» la confuntarea cu realităţile meteo crude din ultimele zile - s-ar părea că-i mult mai eficientă declararea «stării de alertă» în judeţ. Şi anume, ori de cîte ori ninge în Vrancea mai mult decît firmele lui Dorinel Umbrărescu şi ale consilierului judeţean PSD Victor Roman îşi pot permite să prospere din executarea prestaţiilor de deszăpeziri, cu dotarea umană şi materială existente. Bineînţeles, cu cheltuieli minime şi încasări maxime. Mai concret: pentru ierni cum au fost cele din anii 2008-2011, care au durat de la cîteva zile la o săptămînă-două, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din Romania (CNDAR) şi Consiliul Judeţean Vrancea să continue a face «cadouri» pe bani publici, similare celor susprezentate, societăţilor comerciale amintite. Sau altora asemenea lor, cu spate politic sau prietenesc asigurat de şefii vremelnic în funcţie ai instituţiilor de profil. Pentru ierni adevărate, ca aceasta din 2012, tactica trebuie, însă, schimbată radical. Se impune să strigăm din vreme în cor, şi cu sonorul dat la maxim: «Stare de alertă!».Pentru că după asta se rezolvă, parcă, şi mult mai simplu, totul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.