Opinii

Premise deloc imbucuratoare

Corneliu Condurache
23 dec 2005 871 vizualizări
Ieri, intr-un ziar central, scria cu litere de-o schioapa "Corupti de realitate", vis-a-vis de atitudinea triumfalista afisata in ultimele zile de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu in legatura cu modul in care a evoluat lupta anticoruptie in 2005.

Intr-adevar, este greu sa te pronunti astfel daca nu te afli in Palatul Victoria sau Cotroceni.

Din Vrancea, de pilda, in afara dosarului referitor la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, in care a inceput judecarea cu acuzatii destul de distantate de cele de mare coruptie, care nu inseamna nicidecum ca nu s-ar regasi daca s-ar cauta in zonele potrivite, despre restul s-au auzit lucruri neconcludente. Dar, sigur, nu de amploarea unora ce ar putea determina atita optimism cit s-a desprins din cuvintele presedintelui tarii si ale primului ministru. Lucru valabil si-n cauzele pentru care Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva lui Oprisan.

Multe sperante in actiuni mult mai concrete si hotarite, translatate spre primavara inca nu constituie vreo certitudine ca Vrancea a iesit ireversibil din zodia neagra in care a fost tinuta pina in decembrie 2004. Cea a baronatelor judete feuda aflate la cheremul satrapilor locali, primitivi in gindire si actiune.

Sau, mai exact, ca reintoarcerea la un statut precum acesta - defel de invidiat - nu-i mai mult decit posibila la o proxima rotatie a puterii politice. Atunci, asta inseamna ca declaratiile unor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale cum sint "Agentia de Monitorizare a Presei" ori "Transparency International", de tipul: "Consideram periculos pentru noi toti sa acceptam aceste aprecieri

(n. r. - cele referitoare la evolutia pe coordonate superoptimiste a luptei anticoruptie in 2005 in Romania) care sunt facute fara argumente consistente sau chiar in lipsa oricaror argumente" si

"lupta anticoruptie trebuie dusa in functie de perceptiile si interesul cetatenilor, ramase aproape la fel dupa un an de guvernare a noii puteri" exact asta arata. Doi dintre primii oameni ca pozitie in stat sint "corupti de realitate" dupa un an de betie a puterii. Premise deloc imbucuratoare, chiar si constatate in pragul unor sarbatori menite sa ne aduca pace si liniste sufleteasca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.