Chiar si scapati de geniul Silviu Crin Grosu, atentie la Cadre!
Se doreste, sau in orice caz se incearca cumva prin anumite zone din judet, scoaterea din scena a lui Silviu Crin Grosu ca pe a unui gen de erou neinteles.
Daca unii sint interesati, si chiar prefera metoda batistei pe tambal in legatura cu perioada zugravita drept una de "glorioase si marete realizari", socoteala s-ar putea dovedi una strimba si cu greu de estimat costuri pe termen lung.
Sa nu fie, oare, chiar nimeni responsabil pentru faptul ca Politia a fost transformata in acesti ani intr-o tipica anexa destinata protectiei politice si de gasca?
Singura "pedeapsa" sa se reduca numai la frumusica pensie de chestor?
De ochii inchisi si urechile astupate la toate scandalurile care au facut din Vrancea "rusinea Romaniei" in acesti ani, sa nu fie oare responsabil nimeni?
Atunci, cu siguranta, nu se poate ajunge decit la paguboasa "Aceeasi Marie cu alta palarie"!
Cel de care politistilor le "va fi frica" sa-l cerceteze este foarte posibil sa fie inlocuit numai ca nume si formatiune politica.
Dar obiceiul si procedeul sa ramina bine-mersi si sa se constituie numai in garantia asigurarii fotoliilor moi si caldute care sa asigure, in cel mai rau caz, pensii de chestor garantate.
Deja secretomania in privinta a ce si cum se controleaza in aceste zile la Politia Vrancea nu prea pare sa dea semne de bun augur.
Si daca tot veni vorba si de alte posibile explicatii pentru starea reala - care s-ar distinge cam jalnica - in care a fost adusa Politia din Vrancea in acesti ani, un articol de saptamina trecuta, aparut in cotidianul "Evenimentul Zilei", n-ar strica sa trezeasca ceva motive de meditatie citorva politicieni locali, iar domnilor veniti in controlul suspomenit, poate de neliniste si oarece framinari firesti.
Respectiv, este vorba de o opinie a istoricului Stejarel Olaru
cu titlul "Domnule Blaga, atentie la >!"
"Asdar, in sfirsit se intimpla ceva. Ministrul face ordine in minister, nu doar roteste cadre, ci le scoate in rezerva. Exista insa un departament ,(....) asupra caruia Vasile Blaga trebuie sa se aplece cu foarte mare interes. Directia de management si resurse umane, care pe vremea comunistilor nu se chema atit de ocolit, ci mult mai aspru, rece si belicos. Toata lumea stia ca fara o proptea de la unul de la "Cadre" nu puteai avansa in grad sau in functie. La "Cadre" se luau deciziile care priveau viitorul tau, si despre cadristi se spunea ca sint lipsiti de indulgenta, dar sint si foarte corupti. Daca doreai un dosar curat aveai de facut un singur lucru: sa lasi o parte din salariul tau unui cadrist. Astazi, cei de la cadre nu mai lucreaza la "Cadre", ci la "Resurse Umane". Iar la Ministerul Administratiei si Internelor, Directia de Resurse Umane are, printre altele, urmatoarele atributii: evalueaza necesitatile de personal si face selectia pentru structura MAI. Apoi face aprecieri privind activitatea, pregatirea si conduita personalului. Si, cel mai important, da rezolutii in ceea ce priveste promovarea unor ofiteri in functii de conducere sau de comanda. Cu alte cuvinte, se poate spune ca persoana care conduce acest departament, indirect, conduce intreaga institutie. Are pe mina dosarele tuturor, poate bloca sau promova in functie de interesele pe care le are si poate influenta deciziile celor care au fost deja promovati.
Despre chestorul principal Pandelea Pelmus, care sta pe cel mai inalt scaun al cadristilor inca din 2000, se spune ca este "omul lui Zaharia". Se mai spune ca i-a promovat in functii pe cei propusi de Toma Zaharia pentru ca si el, la rindul lui a fost promovat de fostul chestor-sef. Chiar daca nu este asa, logica imi spune ca toti chestorii descoperiti acum ca au fost ineficienti in activitate au fost promovati in functii de directia lui Pandelea Pelmus. Iar daca acestia sunt trecuti in rezerva, nu strica sa fie trimis la pensie si cel care i-a promovat pe incompetenti. "
Mergind in jos, in Vrancea, poate defel curios fata de modul in care a evoluat institutia, cel de la "Cadre" transformat apoi dupa \'90 in cel de la "Resurse Umane" a ajuns, se spune, tot un fost om - se zice si "coleg"- al lui Toma Zaharia .
Nepot, dupa cum s-aude al unui fost general,- seful defunctului Consiliu National pentru Educatie Fizica si Sport - intrat in fosta Militie din UTC,- unde ajunsese inainte de decembrie 1989 "comandant politic" - si var al unui alt cunoscut baron local, produs de regimul Iliescu-Nastase, aflat in centrul unor notabile scandaluri de presa, Liviu Dragnea.
Ca nimic sa nu fie intimplator, el a fost si rasplatit, dupa setul de alegeri din 2004, alaturi de fostul chestor-doctor electoral - actualul prezentat prin diverse lacrimogene si cam voalate poze ca fiind un fericit si realizat pensionar- prelungindu-i-se printr-o decizie speciala iesirea la pensie in mod exceptional cu 6 luni.
O fi avut si el merite speciale in combaterea si abordarea frontala a marii coruptii! Cu nasii de tren, cu rromii din Slobozia Bradului sau cu cei care i-au facut dedicatii interzise lui Oprisan din registrul "Portofele, portofele!" din judet.
Sau ramine tot: "atentie la cadre!"