Opinii

Cum asteaptă autoritătile cutremurul?

Valentin Muscă
12 aug 2005 869 vizualizări
Ca si inundatiile, un curtemur ne-ar prinde total nepregatiti. In Vrancea există doar două ambulante cu echipament complet pentru situatii de dezastre si 5 medici ambulantieri. Din cele 64 de ambulante, 44 trebuiau casate de ani buni. Pompierii dispun doar de trei masini pentru descarcerări si interventii specifice cutremurelor

Ca si inundatiile, un curtemur ne-ar prinde total nepregatiti. In Vrancea există doar două ambulante cu echipament complet pentru situatii de dezastre si 5 medici ambulantieri. Din cele 64 de ambulante, 44 trebuiau casate de ani buni. Pompierii dispun doar de trei masini pentru descarcerări si interventii specifice cutremurelor. La Serviciul de Transfuzii Sanguine nu există singe suficient. Autoritătile orăsenesti si comunale habar nu au de existenta sau nu a unui plan de urgentă. Populatia nu este instruită pentru asemenea situatii extreme



Autoritătile judetului Vrancea asteaptă cutremurul prognozat de seismologii Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămintului cu două ambulante specializate si cinci medici ambulantieri. Focsanii, un oras de 100.000 de locuitori, situat pe o hartă a intensitătii seismice la nivelul cel mai ridicat (VIII), poate avea, la un cutremur de peste 7 grade, zeci de imobile la pămint. în fata unei asemenea catastrofe, ce ar genera zeci de morti si sute de răniti, mijloacele de care dipune Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentă Vrancea sint departe de a fi suficiente. Istoria tristă din timpul inundatiilor din luna iulie, cind au murit 16 oameni, riscă să se repete si să asistăm neputinciosi la gemetele celor care vor fi sub ruinele blocurilor dărimate. Persoana care se ocupă de aceste imobile, directorul Ion Costeanu din Consiliul Judetean, nu vrea să comunice Ziarului de Vrancea situatia imobilelor subrede din judet. Reamintim că, la cutremurul din 1940, centrul Panciului a fost sters de pe harta.



Conform statisticilor realizate de seismologii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămintului, in urma studierii cutremurelor din Vrancea ultimilor două secole, rezultă că, la fiecare 30-50 de ani, are loc un cutremur major care poate depăsi, uneori, 7 grade pe scara Richter. în general, pină la 7 grade pe scara Richter, clădirile sint proiectate sa rezistă la miscările seismice. Peste această cifră, orice constructie este pusă in pericol si, in cazul blocurilor, căderea unui imobil poate antrena o reactie in lant, de tip domino. Acest cutremur despre care vorbesc seimologii romani este urmarea firească a miscării a două plăci tectonice care se intilnesc la aproximativ 100 km adincime in zona Muntilor Vrancei. Asta face ca originea cutremurelor care zguduie sudul Romaniei să fie undeva in zona Vrancei, iar Focsanii să fie unul dintre orasele cele mai afectate la un asemenea eveniment. Nici celelalte orase vrincene nu sint ocolite, potrivit datelor care ar trebui sa se regaseasca pe harta cu zonele de risc din judet. După datele aflate la Institutul National de Cercetare-Dezvolatare pentru Fizica Pămintului, in anul 1802 a avut loc unul dintre cele mai mari cutremure din istoria Romaniei, considerat la 7,9 grade. în acel an, bisericile voievodale din Soveja si Vizantea din Muntii Vrancei au fost distruse. Acelasi lucru s-a intimplat si la cutremurul din 1838. La cutremurul din 10 noiembrie 1940 (7,4 grade Richter), toate constructiile din cărămidă din orasul Panciu au fost distruse intr-un singur minut, inclusiv bisericile schiturilor Brazi si Sfintul Ioan, centrul urbei fiind facut una cu pamintul. Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,4 grade si a distrus mii de clădiri din Vrancea. Bilantul pe tară a fost de 1500 de victime. Următoarele două seisme, din 30 august 1986 si 30 mai 1990 nu au depăsit 7 grade, ceea ce a făcut ca distrugerile să nu fie de amploare. Aceste cutremure fac parte din sutele de cutremure care au loc periodic.


Din 2006 un cutremur ar putea lovi Vrancea


Că vrem sau nu, cutremurele fac parte din viata noastră. Ceea ce nu inteleg cei care monitorizează aceste probleme este că un cutremur nu-l poti impiedica să se producă, dar ii poti diminua pagubele materiale si proteja vietile oamenilor. Pentru vrinceni, avantajul situării pe aceste falii euro-asiatice, unde cutremurul se produce la aproximativ 100 km adincime, face ca, intre momentul miscarii plăcilor si efectul devastator al undelor de soc să existe circa 20-22 de secunde, timp suficient pentru a lua primele măsuri. Aparatele de specialitate depistează cutremurul in momentul producerii si transmit semnalul simultan la mai multe centre din tară. Sistemul de avertizare seismica in timp real a fost inagurat in urma cu trei luni la Dispeceratul Seismologic din satul Plostina - comuna Vrincioaia. Noul sistem, o premiera europeana in domeniu, va avertiza automat obiectivele industriale si instalatiile de interes national cu risc major la cutremurele vrincene majore, sistem aflat in faza de implementare la utilizatori. Specialistii in sesimologie spun ca acest sistem va putea salva de la moarte foarte multe vieti. De exemplu, numai la cutremurul din 4 martie 1977 s-au produs peste 40 incendii si au ars de vii 380 de oameni. Autoritatile spun ca acesta este o realizare stiintifica de exceptie cu aplicabilitate imediata in marirea gradului de siguranta in functionarea obiectivelor ce pot fi afectate de cutremure distrugatoare, oferind protectie a populatiei din toata tara. Numai ca mai e mult pina cind va putea fi folosita la adevarata capacitate. încă din timpul comunismului, specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămintului au făcut numeroase cercetări despre zonele de risc la un eventual cutremur si a ajuns la concluzii dezastruase, ce au circulat in sistem inchis pentru a nu crea panică. în primul rind, după 1970 s-au făcut economii drastice la materialele de constructii, neglijind una din măsurile elemenare, aceea de a permite unei structuri să reziste in timpul unui seism major. Specialistii au dovedit că multe constructii muncitoresti, gen blocurile cu 10 etaje de pe b-dul Unirii, au fost ridicate fără să se tină seama de faptul că Focsanii se situiază in zona cu activitate seismică cea mai ridicată din Romania. în al doilea rind, mii de clădiri din cartierele municitoresti au fost construite doar la citiva metri unul de celălalt. Exemplul cel mai elocvent este din nou blocurile de pe b-dul Unirii care sint prea apropiate si, la un eventual seism, s-ar atinge la nivelul superior si s-ar autodistruge.


Situatia institutiilor din Vrancea inainte de cutremur:


Pentru a gestiona mai bine situatiile de criză in timpul inundatiilor, cutremurelor, etc, Guvernul Năstase a emis mai multe Hotăriri de Guvern in 2004: 2288/09.12.04; 1489/09.09.04; 1490/09.09.04; 1491/ 09.09.04; 1492/09.09.04. Acestea au creat si cadrul legal pentru functionarea unor comandamente centralizate. Pe baza acestor hotăriri, la nivel judetean, s-a creat un Inspectorat pentru Situatii de Urgentă, care cuprinde Pompierii si Protectia Civilă si care colaborează cu celelalte institutii ale statului: Crucea Rosie, Spitalele. în timpul unei calamităti toate aceste institutii se subordonează si colaborează cu Comandamentului pentru situatii de Urgentă, condus de Prefect. Desi ar trebui sa existe un plan de masuri, acesta nu ne-a fost pus la dispozitie de autoritati.


Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă - "Există un plan de interventii la situatii extreme. Dispunem in asemenea situatii de toate masinile de pompierii (cite sint? n. r. ) si de trei masini pentru descarcerări, echipate cu tot ce este necesar pentru salvarea populatiei aflate in imobile. Tot personalul unitătii se prezintă la serviciu (numărul este secret? n.r.)", ne-a declarat lapidar purtătorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă Vrancea, colonelul Titi Dochia. Pentru a nu trage concluzii subiective despre felul in care sint pregătite institutiile din Vrancea pentru a intimpina un cutremur iminent si a acompania in acelasi timp afirmatiile sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, de situatia reală din institutii, vom reda starea acestora, din declaratiile pe care sefii acestor institutii ni le-au dat. Comentariile rămin la latitudinea cititorului:


Garnizoana Focsani- Surse informate din cadrul Armatei ne-au declarat că in timpul calamitătilor există un plan de interventii pentru situatii speciale. Aceste detasamente sint pregătite din timp pentru acest gen de interventii. Nu există la Armată unităti mecanizate, insă există bucătării mobile, adăposturi in corturi si mijloace de transport pentru persoane. Pe teren Armata colaborează cu ONG-urile. Interventia Armatei la inundatiile din 13-15 iulie a fost din acest punct de vedere exemplară.

Serviciul Judetean de Ambulantă Vrancea

Unul din serviciile cheie ale sistemului in cazul unei situatii de urgentă este Serviciul Judetean de Ambulanta. "în Vrancea, din 64 de ambulante, 58 functionează, din care 44 trebuiau deja casate. Doar două ambulante au echipament complet. Sintem in insuficientă de personal la Centrul de Ambulantă si pentru Focsani există doar 5 medici ambulantieri", ne-a spus Nicolae Vărăsciuc, director SAJ Vrancea. Cit despre un elicopter, care le-ar putea usura misiunea medicilor, acesta este doar un vis frumos. Cit priveste barca pentru zonele potential inundate, poate ca, in loc sa doteze Protectia Civila, Marian Oprisan isi va mai cumpara o barca personala cu care sa intervina.

Crucea Rosie Romană, filiala Vrancea

"Sintem pregătiti pentru aceste situatii. Avem rezervă de hrană si imbrăcăminte pentru 1000 de persoane. Dispunem si de două ambulante specializate si trei medici generalisti. De asemenea, avem zeci de vountari, din care, mai mult de jumătate, au urmat cursuri la Crucea Rosie si pot acorda primul ajutor. în caz de seism lucrăm in colaborare cu Inspectoratul de Situatii de Urgentă", ne-a spus Carmen Stoica de la Crucea Rosie Vrancea.


Barajul de la Călimănesti

Cel mai mare baraj de pe teritoriul judetului Vrancea, acumularea de apă de la Călimănesti nu are un sistem de avertizare automat. Mecanicul de serviciu, care nu si-a declinat identitatea, ne-a declarat că, "nu există vreun sistem de avertizare a populatiei din aval in cazul că barajul cedează. Avertizăm Protectia Civilă. Eu asta stiu să fac. Dacă vreti sunati la Hidroelectrica Piatra-Neamt, ca de ei apartinem". Deci, din ultima viitură care a inundat comunele din aval pe 13-14 mai si care s-a soldat cu mai multi morti, Hidroelectgrica nu a luat măsuri de instalare a unui sistem de avertizare performat. La un cutremur care ar distruge barajul este posibil ca apa să ajungă la Vadu-Rosca inaintea fax-ului, ca mesajul din noaptea de 13 iulie. Cum cutremurele au loc, in general noaptea - atractia lunii, etc - vom culege din nou mortii de prin casele inundate.


Centrul de Transfuzii Sanguine


Un element vital in timpul unei situatii de urgentă este baza medico-sanitară. Pentru a salva cit mai multi răniti este necesar sa existe cantităti suficiente de singe. Or, donatorii de singe sint din ce in ce mai putini. Situatia pe care ne-a descris-o directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Vrancea este ingrijorătoare. "Rezerva de singe diferă de la o zi la alta. Pină acum vreo doi ani aveam o rezervă suficientă. Acum situatia este dramatică, numărul donatorilor scăzind enorm. Ar trebui schimbată maniera donatiei si dezvoltat un sistem al donatorilor voluntari, nu doar acei donatori săraci, care dau singe pentru a-si muta sărăcia de azi pe miine. Pentru a avea o idee clară despre starea in care ne aflăm, trebuie să stiti că, pentru populatia judetului nostru, avem nevoie de 16.000 de donatori anual. Am trecut bine de jumătatea anului si avem doar 3000 de donari, adică mai putin de jumătate din cantitatea necesară unei activităti normale. Mă adresez si pe această cale celor care citesc jurnalul dumneavoastră, cerindu-le să inteleagă că, intr-o zi, fiecare dintre noi poate avea nevoie de singe. Din acest motiv, a dona singe este un act de demnitate si civilizatie. Trebuie să depăsim epoca donatiilor pentru un bon de masă", ne-a spus medicul Mioara Hantă.

Distrigaz Focsani

Pe timpul unui seism, un element care amplifică numărul victimelor este focul declantat de scurgerile de gaze. în tări unde seismele fac parte din decor, de exemplu Japonia, există sisteme de avertizare si de deconectare automată a tuturor instalatiilor care pot mări numărul celor morti. De la directorul Distrigaz Focsani, Vasile Drăghici, am aflat că, "nu există un sistem automat de oprire a gazelor. închiderea se face manual". Acest lucru ne-a fost confirmat de directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămintului de la Măgurele. "Am pus la punct un sistem complex pentru oprirea automată a gazelor la un eventual seism de mare magnitudine. Pentru aplicarea acestuia este nevoie de timp. în plus, acesta costă citeva milioane de euro, deoarece sistemul implică instalarea unor elemente de decuplarea a gazului la toate scările de bloc si la marii consumatori. Sistemul este unul performant, mai ales că noi primim semnalul din Vrancea, in secunda imediat următoare producerii acestuia in adincime si avem cele 20 de secunde, de dinaintea socului propriu-zis, care ne permit să oprim gazul", ne-a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu. "Dispozitivul de inchidere rapida la soc seismic a unui robinet", inventat de Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara, a fost medaliat cu aur la Salonul Inventiilor de la Iasi, din 2003 si este brevetat de OSIM. Prin conceptia sa, acest dispozitiv poate fi utilizat si in industria chimica si petrochimica pentru evitarea unor accidente ecologice in caz de seism. "60 la suta din pierderile de vieti omenesti si pagube materiale, la cutremure, se produc din cauza exploziilor si incendiilor de la scurgerile de gaz. Acest dispozitiv se monteaza linga contorul de gaze si se declanseaza automat in momentul producerii undei seismice, oprind furnizarea gazului. Probabilitatea ca acesta sa nu functioneze este zero. In medie, un astfel de dispozitiv costa 200 de euro", ne-a declarat inventatorul. Altfel spus, sistemul există, specialistii au muncit să-l pună la punct, dar nu există banii necesari pentru ca acesta să fie aplicat. în schimb, in urma incendiilor provocate de gaze la un cutremur se vor cheltui zeci de milioane pentru reconstructii.


Statia seismică de la Plostina - Vrincioaia


Asezată pe locul unde are loc, la 100 de km adincime, contactul intre plăcile care provoacă seismul, Statia seismică Plostina trimite semnalul unui cutremur direct la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămintului, lucru confirmat de directorul Institutului si de Ilie Ion, specialist din cadrul Statiei Seismice Plostina. Tinind cont că primul oras lovit de unda seismică este Focsaniul, este de neinteles faptul că, mai intii se află la Bucuresti si după aceea iau cunostintă autoritătile din Focsani care se ocupă de situatii de urgentă. Cele 20 de secunde nu sint 2 ore, dar este un timp pretios pentru a lua primele măsuri si a actiona.


Starea clădirilor la cutremur

Este marea necunoscută a acestei ecuatii si o problemă spinoasă. Două zile am incercat, in zadar, să-l contactăm pe directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Vrancea, Ion Costeanu. Nici pe telefonul fix, nici pe telefonul mobil nu a fost disponibil, de fiecare dată ni s-a spus că este in sedintă, lucrează, este pe teren, etc. Credem că, in primul rind, este o lipsă de respect din partea unei persoane plătite din banul public, persoană ce este obligată să dea informatii despre obiectul muncii sale. Cetătenii care doresc să afle starea blocurilor in care locuiesc il pot contacta pe directorul Ion Costeanu la numărul de telefon 614 170 sau chiar pe telefonul sau mobil ( 0722511374) si, amănunt important, să nu spună că telefonează din partea unui ziar. Ion Costeanu trebuie să invete că, atunci cind ocupi o functie publica de răspundere ai, nu doar drepturi, ci si răspunderi fata de cetateni. Una dintre acestea este să comunici opiniei publice, prin intermediul presei, starea imobilelor in care locuiesc. Dintr-un document emis de Serviciul de Investitii al Primăriei Focsani din 2004 reiese că "nu au fost alocate fonduri in vederea demarării lucrărilor de consolidare" in Focsani. Fără comentarii!


Inspectoratul Judetean in Constructii

Dacă inginerul Ion Costeanu nu vrea să comunice starea imobilelor focsănene, am obtinut citeva informatii de la Inspectoratul in Constructii Vrancea, informatii care nu sint insă complete. "în urma Ordonantei 20/1994, privind punerea in sigurantă a fondului de constructii existent, au fost expertizate o parte din imobilele orasului si s-a constatat că doar Blocul Turn de la Sud avea risc seismic 1 (bulină rosie). Pentru aceasta s-au efectuat lucrări de consolidare si astăzi nu mai avem imobile care să intre in această categorie. O problemă o constituie interventiile pe care locuitorii orselor le fac la apartamentele in care locuiesc si care nu tin cont de structura de rezistentă a clădirii. Pe acestia ii rugăm să o facă legal, prin obtinerea unui Certificat de Urbanism si a unei Autorizatii de constructie. în cazul unui seism, populatia nu trebuie să panicheze, să se ferească de obiectele care pot să cadă, să oprească gazele si foarte important, să nu iasă in Casa scării sau in balcon", ne-a spus Nicu Dragos, Inspectorul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii Vrancea.


Cum asteaptă autoritătile cutremurul:


Focsani: "Chiar vă freacă grija de cutremur?! Nu am scăpat de inundatii si dumneata mă intrebi de cutremur. De unde să stiu eu dacă la noapte o să cadă un avion", ne-a spus primarul Decebal Bacinschi, trintindu-ne telefonul in nas, după care a revenit cu acelasi ton, adresindu-se de o manieră care nu-i face cinste. Asta este respectul pe care primarul Focsanilor, un oras de 100.000 de locuitori, il are fată de cetătenii care l-au ales pentru a doua oara in fruntea orasului. După "dialogul" cu noi a comandat un articol ce a apărut a doua zi intr-unul din jurnalele locale aservite pentru a arăta "cum asteaptă autoritătile cutremurul". Dacă nu vrea să spună presei cum asteaptă Primăria Focsani un cutremur care se va produce, indiferent de cine este primar, dăm numărul Primăriei pentru a afla fiecare cum este pregătit orasul in fata unei asemenea situatii: 23 60 00. Si telefonul mobil al primarului, poate obtin un raspuns personal: 0722395417


Panciu: "în orasul Panciu, 90% din imobile au fost construite după cutremurul din 1977 si au fost prevăzute pentru a rezista pină la 9 grade pe scara Richter. Avem cinci blocuri care prezintă un oarecare risc, fiind ridicate intre anii 1965-1970. Avantajul nostru este că aceste imobile sint cu un singur etaj. Per ansamblu nu credem că putem fi afectati la un seism de 7 grade. Doar locuintele vechi din paiantă", ne-a spus secretarul primăriei Panciu, Fănică Munteanu.


Adjud: "Pe teritoriul municipiului nostru nu avem imobile care intră in zona de risc seismic 1 (bulina rosie, n.r.). La un eventual seism există un Inspectorat de Situatii de Urgentă care va coordona activitătile", ne-a spus viceprimarul orasului, Gelu Diaconu.


Mărăsesti: "Conform Ordonatei 20/1994, s-au verificat imobilele situate in fata Gării, imobile ridicate intre 1975-1979. întrucit fondurile alocate au fost insuficiente nu s-au mai putut verifica si celelalte clădiri. La seismele de după 1990 nu s-au produs avarii importante la clădirile din oras", ne-a spus Emilian Brasov, primarul Mărăsestiului.


Odobesti: "în 1994 s-au expertizat clădirile din oras si s-au găsit două imobile care prezentau ceva probleme. Este vorba despre Grupul Scolar Agricol si clădirea Primăriei, imobile ce au fost consolidate intre anii 2002-2004. Pentru că avem multe clădiri vechi in oras vom derula in perioada imediat următoare un proiect de verificare a tuturor monumentelor istorice si a clădirilor reprezentative din Odobesti si mă gindesc la cartierul evreiesc si la citeva case din Odobestii de altădată. Aceasta pentru a cunoaste situatia imobilelor la zi si pentru a le asigura", ne-a declarat Daniel Nicolas, primarul Odobestilor.


Concluzii


Sărăcia bugetului ultimelor două decenii a adus institutiile de mai sus la o situatie disperată. Una peste alta, se pare că autoritătile sint completamente depăsite si asteaptă cutremurul cum au asteptat inundatiile. Dacă pentru inundatii a existat doar o singură barcă pentru evacuarea sinistratilor, la un cutremur, care ar provoca un număr mare de răniti grav, există doar două-trei ambulante specializate, citeva pungi cu singe si trei masini pentru descarcerat, dintre care două in Focsani. Fără să inducem o stare de panică printre locuitorii oraselor vrincene, dorim să aducem la cunostinta celor care se ocupă de aceste probleme că, intr-o zi, ne putem trezi cu blocurile peste noi si nu o să aibă cine si cum să ne scoată. Să dea Dumnezeu să nu se intimple asa ceva, desi toate datele de care dispunem arată contrariul. Doar timpul ne va spune dacă am avut sau nu dreptate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.