Opinii

Vrancea, portdrapelul protestului Justitiei

Corneliu Condurache
9 iul 2009 920 vizualizări
In fruntea miscarii de protest a magistratilor din Romania, anuntata ieri, a aparut presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacsu.

Este, iata, si Vrancea in frunte la ceva, am putea spune la o prima evaluare a stirii cu pricina. In legatura cu aceasta miscare se ridica, totusi, citeva probleme. Prima ar fi ca intreruperea sau blocarea activitatii instantelor citeva ore bune pe parcursul unei zile incalca - conform opiniei ministrului Justitiei exprimata tot pe parcusul zilei de ieri - legile in vigoare ale tarii si chiar pe cele ale statutului magistratului. Pai daca-i asa, pare suficient de curioasa abordarea. Cei in drept sa judece corecta aplicare a legii nu se sfiesc s-o incalce, atunci cind e vorba de propriile lor interese. O alta ar fi ca protestul legat de subfinantarea Justitiei, care a tot fost invocata pina acum - inclusiv Toni Neacsu a dat Ministerul Justitiei in judecata pe respectiva tema, cu doar citeva saptamini in urma - apare, parca, acum doar ambalajul unei doleante mult mai pamintesti a magistratilor. Este vorba, de fapt, despre un spor de 50% la salariu, pentru risc si suprasolicitare neuropsihica a acestora, despre care Ministerul i-a instiintat din timp ca dupa luna iunie nu mai poate fi asigurat. Sa admitem ca susmentionatul spor la leafa este justificat si meritat in cazul magistratilor, chiar daca profesorilor si altor bugetari li s-a dat cu flit pentru solicitari salariale asemanatoare, sub pretext de criza. De ce nu este, oare, mentionata explicit adevarata cauza a protestului magistratilor, si se prefera impachetarea intregii revendicari salariale sub faldurile leit-motivului subfinantarii sistemului judiciar? O astfel de tactica seamana binisor cu una de tipul "pe-afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul". Cit despre amenintarea boicotarii alegerilor, in cazul Vrancea ar fi necesare o serie de amendamente. Atit la ultimul scrutin pentru europarlamentare de luna trecuta, cit si la cel din toamna anului 2008, reprezentantii Justitiei in Biroul Electoral Judetean (BEJ) au fentat cu binecuvintarea aceluiasi Adrian Toni Neacsu tragerea la sorti prevazuta in lege (numarul judecatorilor care si-au exprimat dorinta de a face parte din respectiva structura fiind egal cu cel pe care legea il consemna, legat de componenta BEJ). Sa fi fost vorba de vreo avanpremiera la boicotarea planificata pentru a fi utilizata ca bau-bau la protestul care incepe astazi?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.