Opinii

Experimentul descentralizarii invatamintului

Corneliu Condurache
18 mar 2009 637 vizualizări
Nu-i greu de observat ca in ultima perioada descentralizarea este prezentata ca un gen de panaceu universal, solutia care va rezolva toate problemele curente, dar si pe cele ce se vor ivi in viitor.

Asemanator cumva cu modul in care s-a procedat nu demult cu promvarea votului uninominal ca solutie de primenire si responsabilizare a clasei politice, iar ce-a iesit puteti deja aprecia fiecare dintre dumneavoastra. Zilele acestea se discuta in judet, de pilda, intr-un gen de sedinte de informare organizate de la nivelul Inspectoratului Scolar cu directorii scolilor din Vrancea grupati pe zone, despre ce-ar presupune descentralizarea invatamintului. Pai in principiu, scolile vor fi conduse - conform poiectului de lege aflat aproape de-a intra in discutia Parlamentului, probabil impreuna cu altele dintr-un pachet mai larg al "descentralizarii"- de un Consiliu de administratie. Componenta acestuia se spune ca ar fi o treime cadre didactice din scoala, o treime reprezentanti ai Consiliului Local si o treime reprezentanti ai Comitetului de parinti. Directorul va semna un contract de management pe o perioada de patru ani cu primarul localitatii in care-i situata scoala, dupa un concurs ce va presupune prezentarea unor proiecte cu un astfel de obiect (managementul unitatii scolare in discutie). El ar putea fi tras la raspundere si cu prilejul evaluarilor anuale pe parcursul perioadei mandatului (de patru ani) de catre Consiliul de administratie si de catre primarul cu care-a semnat contractul . In conditiile acestea, recomandarea inspectorului general adjunct al ISJ Vrancea, Tudor Gogancea, facuta directorilor de scoli din judet de a avea relatii bune cu primarul este, fara indoiala, una care ar trebui tratata cu toata atentia de cei din urma. Rolul Inspectoratului Scolar Judetean se va reduce exclusiv la control si indrumare profesionala in noua conceptie. La intrebarea cine-si freaca miinile de satisfactie la stirea privind decentralizarea invatamintului, nu-i dificil de banuit ca raspunsul este: primarii si sefii partidelor politice din care acestia provin. Care vor primi si deci vor avea "cascaval" proaspat de impartit. Iar cine-mparte... se stie ce avantaje-si poate crea in Romania si deci in Vrancea vremurilor pe care le traim. Cit despre parerea oamenilor de rind din domeniu despre descentralizarea invatamintului?! Iata doar doua dintre ele ce-au aparut pe forumul editiei on-line de ieri a Ziarului de Vrancea:

"Este strigator la cer sa ajungi la mina unor analfabeti si a unor GOLANI care reprezinta administratia locala. Ei sa-si stringa gunoaiele, sa vopseasca podetele, sa dea cu matura pe strazi, nu sa numeasca directorii unor institutii despre care nici n-au stiut, nici nu stiu, si nici n-or sa stie vreodata cu ce se ocopa. V-ati pus vreodata intrebarea citi primari analfabeti avem cu sapte clase, sau poate nici pe alea nu le au? Desi e posibil in zilele noastre intr-un an sa-si dea si doctoratul, dar tot analfabeti ramin. Fereasca-ne Dumnezeu de prosti!!!!"

"Am vazut ce parere au unii primari despre scoli. Am vazut si cum vin la director spunind "nu-mi pasa cum, X trebuie sa aiba catedra!". E strigator la cer! Dar si mai grav este ca exista printre noi multi indivizi care profita. Au strigat tare prin campanii, au zimbit frumos si acum s-au protapit prin cancelarii, batindu-se cu pumnul in piept. O parte de vina avem si noi. Atita vreme cit vom continua sa acceptam astfel de situatii, nimic nu se va schimba. Ne multumim sa comentam pe la colturi, fara a lua cu adevarat atitudine, iar daca vreunul indrazneste sa faca asta, indiferent citi pareau sa-l sustina, se va trezi singur. "

Parc-ar fi, totusi, ceva probleme cu descentralizarea invatamintului. Si-i imposibil ca sustinatorii ideii sa nu stie ori sa nu fi auzit despre ele. Sau in orice caz, daca nu stiu, nu doar ca nu-i in regula, dar e destul de grav. Se merge, insa, foarte probabil pe strategia: la cite experimente s-au facut cu invatamintul romanesc in ultimii ani, ce mai conteaza unul?!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.