Opinii

Alianta pentru Focsani, la testul pumnului in gura

Corneliu Condurache
4 feb 2009 1262 vizualizări
Faptul ca pretul gigacaloriei in municipiul Focsani a devenit subiect de disputa politica intre consilierii Partidului Social Democrat pe de o parte si cei ai Aliantei formata din Partidul Democrat-Liberal cu Partidul National Liberal de cealalta, nu-i un lucru anormal.

Doar alesii democrat-liberali si cei liberali din legislativul municipiului resedinta de judet au avut naivitatea de a se considera saptamina trecuta, (cind au marit cu 30% pretul caldurii produse si distribuite de Enet) un gen de grup de contabili sefi saritori in a-i da o mina de ajutor primarului PSD, Decebal Bacinschi, pentru resuscitarea bugetul de venituri si cheltuieli pe buzunarul alegatorilor focsaneni. Si-i firesc sa plateasca acesta desprindere de realitate. Curioasa apare, insa, implicarea fatisa in acest conflict - repet, unul fara doar si poate politic - a noului prefect al judetului, Raluca Dan. Aceasta n-a ezitat, asa cum puteti afla din editia de astazi a Ziarului de Vrancea, sa emita o adresa prin care sub pretextul exercitarii controlului de legalitate sa interzica, practic, desfasurarea sedintei Consiliului Local Focsani, convocata ieri. Nu stiu daca litera legii nr 340/2004 ce sta la baza functionarii Institutiei Prefectului din Romania a fost in vreun fel fortata prin impiedicarea intilnirii consilierilor locali focsaneni PD-L-isti si PNL-isti de ieri. Spiritul ei insa, (care spune, de exemplu, in unul dintre articolele sale, ca prefectii trebuie "sa se abtina de la participarea la actiuni politice" iar in altul ca "intre prefecti, pe de o parte, consiliile locale si primari, ("¦) pe de alta parte, nu exista raporturi de subordonare.") pare usor sifonat de intervenetia cu iz cel putin discutabil din punct de vedere al echidistantei politice a Ralucai Dan. Iar precedentul, mai ales pentru Vrancea, a interzicerii prin ordin de prefect a dreptului unor consilieri locali de a se intruni intr-o sedinta, este unul periculos. Pina la urma, ce mare ilegalitate savirseau ieri consilierii PD-L si PNL daca se intilneau si discutau despre problemele deloc simple si nici neimportante ale Enet Focsani? Impresia pumnului bagat in gura unor alesi ai comunitatii chiar de catre reprezentantul Guvernului Romaniei in Vrancea este greu de neobservat. Cu toate acestea, Alianta PD-L^PNL din miniparlamentul Focsaniului n-a reactionat oficial ca si coalitie majoritara functionala in CL dupa "talpa" politica pusa ieri, decit intr-un tirziu printr-un comunicat de presa! Daca liberalii au incercat sa povesteasca ceva duminica intr-o conferinta de presa, democrat-liberalii n-au suflat un cuvintel pina ieri despre ce-au gindit ei cind au cazut in plasa lui Bacinschi si-a PSD cu marirea pretului caldurii din Focsani. Nu-i exclus sa fi fost vorba si de un test in interdictia discutabila decretata sedintei de ieri de prefect. Prin care PSD cu toata artileria din Vrancea aflata acum in dotare sa testeze cit de greu ii va fi sa spulbere Alianta pentru Focsani. Din ce s-a vazut zilele acestea, capitularea fara lupta nu se distinge defel ca o varianta improbabila.


P.S Daca convocarea sedintei de ieri a Consiliului Local Focsani a fost atit de "ilegala" cum ne-a instiintat Raluca Dan, inseamna ca pe vremea cind era secretar al Consiliului Judetean, actualul prefect al Vrancei a inchis ochii la o multime de intruniri asemanatoare. lar ele au fost cel putin la fel de situate "pe linga lege" ca si "extraordinara" de ieri a consilierilor liberali si democrat-liberali din Focsani. Si ar cam fi timpul,poate, avind in vedere toate aceste realitati, ca doamna prefect sa se autodenunte pentru "ilegalitatile" pe care le-a trecut cu vederea lasind atunci sedintele CJ Vrancea -absolut similare cu cea CL Focsani de ieri-sa se desfasoare. Probabil totusi ca privind si interpretind realist prevederile legii, nu reprezentantul guvernului in teritoriu trebuie sa se pronunte asupra temeiniciei caracterului extraordinar al unei convocari a unei sedinte de Consiliu Local, ci mai degraba Justitia. Daca, bineinteles, nu vrem sa miroase a dictatura din nou prin Vrancea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.