Opinii

Festivalul politicienilor, al marilor procesatori si al sefilor din agricultura

Corneliu Condurache
27 oct 2008 956 vizualizări
La intrebarea Pe cine mai reprezinta in toamna anului 2008 Festivalul Bachus? s-ar putea incerca mai multe raspunsuri posibile

Cum ar fi spre exemplu: politicienii dornici de expuneri electorale pe bani publici, marii procesatori amatori de publicitate si lobby sau sefii locali si nationali ai agriculturii nerefuzind ocazia de a-si bifa in program actiuni in teritoriu si de a fi protagonistii chefurilor organizate in cinstea lor prin Vrancea. Despre categoria care nu se mai regaseste reprezentata aproape de loc in amintita sarbatoare botezata pompos "a viei si vinului" de pe aceste meleaguri, insa, nu-i loc de prea multe dubii. Micul podgorean, asa cum era el pina acum cunoscut in judet, este surpriza mai putin placuta a Festivalului.

Dupa ce in ultimele saptamini l-au tot asteptat in zadar pe Traian Basescu, respectivii viticultori s-au putut lamuri in zilele festivalului ca problemele lor sint numai bune de utilizat drept subiecte in "dialogul surzilor". Atit cu politicienii, cit si cu responsabilii agriculturii.

Si unii si altii evita sa le spuna ca odata intrati in Uniunea Europeana, importurile de vinuri ieftine din aceasta zona, care au inceput deja sa-i duca la sapa de lemn, nu pot fi oprite. Ambele categorii (politicieni si sefi ai agriculturii) le tot recita texte despre accesarea fondurilor europene, omitind sa ia in calcul ca ei n-au de unde-si finanta contributia proprie fara de care nu se pot macar depune, nicidecum demara astfel de proiecte. Si tot politicienii impreuna cu sefii agriculturii le propovaduiesc micilor podgoreni de pe aceste plaiuri cooperativele agricole de prin Japonia sau Danemarca, dupa modelul carora ar fi musai sa se asocieze ca sa nu fie spulberati de pe piata de catre marii procesatori, neexemplificindu-le o astfel de structura care sa functioneze in tara, daramite in judet. Altfel spus, micul podgorean vrincean s-a trezit in Uniunea Europeana, in ciuda discursurilor demagogice ce i-au tot fost servite pina acum, lasat mai singur ca niciodata si total nepregatit pentru a face fata concurentei nemiloase a pietii libere. In aceste conditii, ar fi probabil oportun ca si denumirea "Festivalului international al viei si vinului" sa sufere oarece modificari adaptate realitatilor si sa se cheme "Festivalul politicienilor, al marilor procesatori si al sefilor din agricultura".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.