Opinii

O stănga si o dreapta politica si un electorat de centru

Liviu Ioan Stoiciu
9 oct 2008 1257 vizualizări
Liderii PSD (socialisti de cumetrie) si ai PNL ( care fac politica unor grupuri de interese , stiti) sunt convinsi ca la 30 noiembrie batalia în alegerile parlamentare se va da între stănga si dreapta politica, imaginăndu-si electoratul pus pe baricade distincte

Nu conteaza ca e o naivitate sa-ti imaginezi asta, 90 la suta din electorat "neavand treaba" cu directivele de partid. Ambele partide, PSD si PNL nu neglijeaza insa faptul ca, in batalia dintre cele doua ideologii, ar putea sa castige al treilea, PD-L. în Romania are succes acest partid prezidential "fara doctrina, fara ideologie" (conform declaratiilor malitioase ale PNL si PSD), anume PD-L, partid "democrat-liberal", care poarta in titlu si stanga si dreapta "" culmea, inscris in internationala partidelor populare europene (alaturi de UDMR, PC si PNtCD), care poate fi pozitionat la centru. Teoretic, perceput la centru, PD-L pare a fi avantajat in fata electoratului, electorat dispus sa creada ca e un partid ce impleteste interesele "celor multi" (care au nevoie de protectie sociala, lasati saraci de la Dumnezeu) cu interesele celor imbogatiti prin ei insisi, fara ajutoare de la stat (dar exploatand resursele statului si banul public, impunand o legislatie, o data veniti la putere, care sa-i avantajeze, de tipul cotei unice de impozitare). O alta naivitate "" electoratul uitand ca PD-L a fost la guvernare si s-a comportat ca un partid net de dreapta. Nu intamplator PD-L ia fata celorlalte partide in sondaje (altfel, PD-L se considera castigatorul alegerilor locale din acest an; cum alegerile parlamentare se vor desfasura tot in stil uninominal, nu pe liste de partid cum s-au desfasurat pana acum, e de asteptat ca PD-L sa fie avantajat, cu atat mai mult cu cat e sustinut de presedintele tarii, care e atat de simpatizat).

în politica romaneasca din ultimii ani, prin premierul Calin Popescu Tariceanu si Guvernul sau (format azi "la baza" din PNL plus UDMR, dupa plecarea PC si alungarea PD de la Palatul Victoria), cu doar 20 la suta sustinere parlamentara a partidelor lor, a reusit sa supravietuiasca pana azi in functie "" e un record in sine, sunt patru ani de rezistenta (in conditiile in care insusi presedintele tarii Traian Basescu, parintele si sustinatorul neechidistant al PD-L, l-a subminat continuu, alaturi de PD-L si PRM). Secretul supravietuirii guvernului "de dreapta" il stim toti, a fost sustinut in Parlament de singurul partid "de stanga"! Culmea, "Guvernul Tariceanu" n-a fost sustinut in Parlament de partidul care se considera de dreapta, PD-L (dar nu-l crede nimeni, PD a plecat brusc din Internationala Socialista in Internationala popularilor europeni, dupa care a rupt o bucata din PNL si a devenit PD-L), ci de partidul de stanga, social-democrat! Aceasta sustinere a unui guvern de dreapta (format de partide aflate in minoritate parlamentara) de catre un partid de stanga (cel mai mare in Parlamentul actual) a inventat o guvernare liberalo-socialista, in care "cota unica de impozitare" (care a imbogatit si mai mult bogatii) a convietuit cu protectia sociala (care a dublat practic pensiile si salariile in domenii strategice, de la Justitie la Educatie). Urmarea? Electoratul a constientizat ca nu conteaza culoarea politica la guvernare si ca o alianta PSD (si PC)-PNL ar putea sa formeze noul Executiv, dupa alegerile din 30 noiembrie "" sondajele actuale anuntand ca o asemenea alianta e preferata de majoritatea romanilor. Dar e ea posibila, de fapt?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.