Opinii

Legea alimentelor în scoli - Efectele

Cristian Ghinea
19 sep 2008 598 vizualizări
Cititorii frecventi ai acestei rubrici poate isi amintesc ca am comentat pe larg legea care reglementeaza prezenta alimentelor in scoli, atunci cind a fost votata de Parlament. O lege votata cu doar trei abtineri. Ridicam atunci cateva obiectii de principiu si cateva nedumeriri practice. Las chestiunile de principiu de-o parte si ma voi referi la cele practice

In primul rand, nu exista cantine scolare in Romania decat cu titlu de exceptie. Comerciantii care au chioscuri in scoli vand produse deja ambalate. Era usor de imaginat ca produsele de pe piata nu respecta standardele drastice produse peste noapte de Ministerul Sanatatii. Criticam si ideea de a lasa intocmirea listei cu alimente interzise pe mana unor birocrati din minister. Acestia au produs lista respectiva si acum se vad rezultatele.

Chiar in prima zi de scoala, cotidianul "Gandul" a realizat un excelent reportaj despre efectele noii legi. In prima scoala vizitata de reporteri, chioscul din curte s-a inchis pur si simplu. Lista de alimente elaborata de Ministerul Sanatatii e prea larga, astfel incat patronul nu mai are ce sa vanda. Drept rezultat, elevii mananca saorma de peste drum. La a doua scoala chioscul e pe cale sa se inchida, pentru ca nu renteaza sa-l tii doar pentru vandut fructe. Directoarea scolii le spune reporterilor ca s-a chinuit sa infiinteze chioscul in urma cu doi ani, dupa ce o fetita a fost accidentata cand a trecut strada pentru a cumpara pateuri din afara. Cantine nu exista in nici una din scolile vizitate (si oricum nu stiu ce ar fi putut gati ieftin si rapid conform indicatiile nutritioniste ale ministerului). La a treia scoala, rafturile chioscului din curte contin doar iaurturi, biscuiti, pixuri si bureti de baie. "O sa ne fie foame incontinuu si o sa mincam mai mult ca inainte, asa crede ministrul ca are grija de silueta noastra?", spune un elev.

Mai mult chiar, Ministerul Sanatatii adauga la lege (o meteahna veche a birocratilor romani) si cere directorilor de scoli sa asigure 10% din aportul caloric necesar zilnic. Cum anume? Nu e clar. Ministerul are o sugestie: firme de catering. Aiureala este completa: ai dus la desfiintarea chioscurilor existente, dar ii obligi pe directori sa devina intermediari de catering. Bineinteles, nu se va apuca nici un director sa aplice asa bazaconie.

Cam acesta este peisajul de dupa aparitia legii. Ca oriunde unde aplici o politica restrictiva fara sa cunosti realitatea, efectele perverse sunt mai multe decat beneficiile. Cand am scris articolul respectiv, o multime de cititori au comentat si m-au acuzat ca vreau sa-i indop pe copii, ca reprezint grupurile de interese ale producatorilor sau alte asemenea bazaconii. Ar trebui sa ne invatam odata ca o intentie buna nu inseamna neaparat si o lege eficienta sau o interventie de succes din partea statului. Oamenii nu sunt niste sobolani de laborator in care autoritatile injecteaza ceva si ei reactioneaza ca in manual. Cand scrii o lege trebuie sa cunosti nevoile oamenilor, sa prevezi cum vor reactiona, sa le intelegi motivatiile. Aceasta lege este un exemplu de manual pentru o intentie buna sfarsita intr-o politica proasta.

Parlamentarii au avut o intentie buna, dar au actionat heirupist. Drept urmare, nimeni nu a fost pregatit, elevii care trebuiau protejati sunt nemultumiti si sar gardul sa cumpere saorme, asa cum era de asteptat, iar micii comercianti care au avut pana acum curajul sa intre in scoli sunt falimentati. Lista ministerului nu corespunde cu ce exista pe piata, cantine nu avem, rezultatuliin practica este exact contrar celui asteptat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.