Opinii

Cand regulile jocului politic sunt aranjate

Liviu Ioan Stoiciu
11 sep 2008 1162 vizualizări
Tulburarea in profunzime a apelor electorale de la noi, azi, era de asteptat. Alegerile parlamentare au o miza nemaiintalnita, noua clasa politica aleasa de popor ne va reprezenta in cadrul Uniunii Europene, va avea o credibilitate nesperata, nu are importanta ca in randurile ei vor fi fosti securieti ei activisti PCR, de diletanti sau parlamentari actuali cu dosar penal (bineinteles, spalati de pacate de votul dat uninominal ), sau oameni de afaceri dubiosi, manelisti sau sportivi nedusi la biserica.

Nu o data am atras atentia ca in spatele vietii politice (dar si a vietii economice si financiare) stau serviciile secrete. Sigur, in toata lumea civilizata serviciile secrete stau de veghe, facand corectii atunci cand sistemul democratic deviaza de la traseul convenit public si cand interesul general e pus in pericol (ele tinand cont de o strategie globala). In Romania, insa, serviciile secrete continua sa intervina direct in procesul democratic, ele fiind acum gata sa tulbure in profunzime apele electorale. Voi ramane la acest exemplu: la reactivarea PRM, a liderului lui Corneliu Vadim Tudor, care intrase intr-un con de umbră (PRM fiind lasat sub pragul de 5 la suta de electorat la alegerile locale din acest an; ca si in sondajele de ultima ora; iar C.V.T. e insignifiant ca popularitate). Brusc, el a recapatat putere politica. Si inca de la ce nivel, ajutat de "partidul prezidential" PD-L! Cine nu stie ct in PRM s-au refugiat fosti securisti si activisti PCR, chemati oficial de C.V. Tudor sa-i intareasca frontul de lupta, si cine nu stie ca fostii securisti isi pastreaza influenta, dand cu subsemnatul la serviciile actuale secrete (conform juramantului depus, securistii, fosti sau actuali ofiteri activi, si fosti sau actuali turnatori, vor sta la dispoziÃia serviciilor secrete pana la moarte)? Intre timp au aparut complicitatile dintre securistii "buni", din alte partide (ca nu e partid care sa nu fi fost infestat de ei; cel mai afectat de aceasta infestare a fost PNTCD, partid al rezistentei anticomuniste, care e in continuare cu organismul paralizat, nu reuseste nicicum sa-si revina) si securistii "rai" din PRM. Ca banul care te cumpara si te vinde conteaza azi, nu "constiinta de neam".

Tulburarea apelor electorale de la noi e in curs. Tentativa de bulversare in profunzime a vietii politice pare a fi o joaca onesta democratica, dar nu e asa, odata ce regulile jocului sunt ocult "aranjate", neputand banui in spatele lor decat serviciile secrete. PRM ºi C.V. Tudor pot destabiliza organizarea alegerilor parlamentare uninominale din 30 noiembrie, are doua scenarii puse la punct. Primul: PRM a cerut deja anularea votului uninominal la parlamentare (pe 24 septembrie se va pronunta Curtea de Apel in acest sens; daca va fi respins, PRM se va adresa Curtii noastre Constitutionale si, la nevoie, Curtii Europene), contestand valabilitatea delimitarii colegiilor uninominale definitivate de Guvern, colegii ce ar fi trebuit sa fie definitivate de Comisia parlamentara de Cod Electoral. PRM doreste vot pe listele vechi de partid si la alegerile parlamentare din acest an. Al doilea scenariu al instabilitatii politice: PRM va depune o motiune de cenzura (va fi sustinut de PD-L si de fosti membri PRM infiltrati in PSD-PC, deveniti membri ai acestor partide), cu acordul tacit al presedintelui Traian Basescu, si va forta caderea "Guvernului Tariceanu" inaintea alegerilor parlamentare. Ce urmeaza? Dumnezeu cu mila"¦ Voi reveni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.