Opinii

Sperante despre un ghid

Corneliu Condurache
26 mai 2005 734 vizualizări
Iata coruptia din Romania, fara a avea prea multi autori sau vinovati descoperiti oficial

Iata coruptia din Romania, fara a avea prea multi autori sau vinovati descoperiti oficial - cel putin in privinta celei "politice" cu banuite trainice legaturi la "crapii cei mari" sau "rechini", cum li se mai spune in jargon - de cele defel putine si stufoase "organe abilitate" are un ghid de lupta impotriva sa. Acesta a vazut lumina tiparului gratie preocuparilor unei asociatii neguvernamentale -"Centrul de Resurse Juridice", pe numele sau "CRJ" - si in el se pot regasi mai multe aspecte de real interes pentru cine e preocupat de aceasta adevarata racila a societatii romanesti. Cum ar fi, de exemplu, legislatia anticoruptie, deficientele din cadrul ei, legile prin care se monitorizeaza coruptia si organismele unde se pot depune plingerile cei care au sesizat o incalcare a legii. Fiind vorba de un domeniu in care judetul nostru beneficiaza de o trista notorietate, Vrancea apare in respectivul ghid mentionat cu doua cunoscute cazuri de incompatibilitati despre care ati putut citi articole si in cotidianul nostru, la timpul potrivit. Intrebarea care se iveste aproape natural pentru nu putini vrinceni, atenti la definitiile din respectiva lucrare ar putea lesne fi: cum de nu vede nimeni, din cei care ar trebui, evidente din judetul nostru petrecute in ultimii ani, care-ar fi normal sa trezeasca cel putin numeroase semne de intrebare la astfel de niveluri? Iata ce frumos si fara dubii spune la definitie "coruptia inseamna folosirea abuziva a puterii detinuta prin ocuparea unei functii publice in scopul obtinerii de foloase personale". Pai sa-ti faci un ziar care sa-ti cinte si gidile neincetat la soclul unui gretos cult al personalitatii, pe care sa-l finantezi din insemnate fonduri publice, incercind - cu toata "artileria" pe care ti-o pune la indemina o functie dintre cele "in top" intr-un judet, daca nu cumva cea mai puternica - sa-l suprimi pe cel concurent, sa-l spulberi de pe piata presei locale prin abuzuri care au facut inconjurul lumii, in ce canoane de manual s-o fi incadrind?

Cei care ar trebui sa raspunda la asemenea intrebari siciitoare nu dau semne c-ar fi din cale-afara de dornici sa dea vreo lamurire cit de mica! Trecind la conflictul de interese, acesta era definit, pina la aparitia ghidului de lupta impotriva coruptiei, ca fiind "concurenta intre interesul public pe care oficialul (un demnitar, ori un functionar public) are interesul sa-l prezerve si interesele sale private". Ramine sa ne punem fiecare dintre noi intrebarea daca cei care sint platiti din bani publici s-o faca ar fi in stare sa detecteze astfel de elemente in curioasa ecuatie a reparitizarii fondurilor publice in Vrancea ultimilor ani numai anumitor firme. Cum sint cele ale lui Prunache, fost asociat, combinator politic si amic notoriu exact de-al baronului de Vrancea, sau "Arena" domn Nistoroiului. Care el "centreaza" din functia de viceprimar al capitalei de judet, iar consoarta sa "da cu capul" din societatea cea peste care tocmai s-a pravalit norocul sa ia o frumoasa cantitate de frisca de pe tortul lucrarilor din bani publici din municipiul Focsani si din judet. Si astea sint doar doua nevinovate exemple. Poate domnii cei de pe la curtile de conturi, parchetele mai mult sau mai putin anticoruptie si-or face si ele timp si-or arunca o geana peste ghid. De nu-i efortul prea mare!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.