Opinii

Cine a cistigat la locale, va cistiga si la parlamentare?

Liviu Ioan Stoiciu
19 iun 2008 660 vizualizări
Mircea Geoana anunta azi victoria aliantei PSD plus PC la alegerile locale si e convins ca în toamna, dupa alegerile parlamentare, va veni la guvernare (eventual, presedintele PSD se vede chiar premier al Romăniei deja).

Fireste, Mircea Geoana vorbeste in numele stingii romanesti si-si agata la palarie si victoria pseudo-independentului Sorin Opreascu la Capitala, fost membru PSD. în timp ce Emil Boc anunta si el ca PD-L ("partidul prezidential", cum e numit) a cistigat alegerile locale "" desi a lasat ochii in jos dupa ce Vasile Blaga a fost umilit de bucuresteni. Oricum, victoria a fost impartita intre PSD si PD-L, adica intre fostele partide care au fost la inceput intr-un intreg nefast, FSN. Nostalgiile romanilor ramin intacte. Dupa 18 ani de la Revolutie s-a ajuns chiar sa fie repus pe soclu Ion Iliescu (e adevarat, datorita proastei inspiratii a lui Tarian Basescu de a-l victimiza). Pina la urma, nici nu mai conteaza cine le-a cistigat. Daca ar fi sa ne luam dupa politicieni frustrati (perdanti la alegerile locale), au pierdut romanii care au votat la alegerile locale... între PSD si PD-L, pe post de arbitru combatant, e PNL (cu un procentaj remarcabil obtinut in consiliile judetene, 19 la suta; spun remarcabil, in conditiile in care n-a fost uzat de guvernare si in care presedintele Traian Basescu a facut tot posibilul sa-l compromita, cum a compromis PNTCD; nu e o minune ca n-a reusit, e o minune ca electoratul nostru s-a maturizat si ca nu-l mai crediteaza majoritar pe Traian Basescu).

Urmeaza o vara fierbinte si din punct de vedere politic, proba votului uninominal de la alegerile locale a pus pe ginduri membrii de partid. Nebunia desemnarii colegiilor uninominale abia incepe. Sigur, partidele cistigatoare la alegerile locale, PSD si PD-L, n-au teoretic probleme (votul uninominal le va pune in situatii de superioritate, la redistribuirea voturilor; cu atit mai mult cu cit controleaza primariile si consiliile judetene si pot influenta, prin ele, alegerile parlamentare, pe plan local), la care se adauga PNL si UDMR. Dar partidele care n-au reusit sa treaca pragul de 5 la suta la alegerile locale decit pe ici, pe colo, nu vor mai avea somn: PRM si PNG sau PC, dar si PNT-CD si PIN. Trebuie sa gaseasca solutii sa se uneasca. PNL a inghitit citeva asemenea partidulete (ale caror reprezentanti ar putea sa aiba pretentii sa devina candidati ai PNL). Iar PC tocmai s-a laudat dupa alegerile locale ca a fost ajutat in campania electorala de PSD. Natural, PSD profitind de trustul de presa de impact al PC (Antenele, la televiziune, extrem de active in campania electorala, alaturi de Jurnalul National si radioul Romantic). Partidul Conservator nu-si respecta oricum programul politic, ar trebui sa fie "de dreapta""¦ Ramine de vazut daca alianta PSD-PC (reinscrisa la tribunal) nu va avea soarta celei din 2004, cand PC a tradat PSD (cu care era tot intr-o alianta electorala), si a format majoritate parlamentara cu fosta Coalitie Dreptate si Adevar (PD si PNL), la care s-a adaugat UDMR, intrind in Guvernul "de dreapta", vorba vine"¦ Presedintele Traian Basescu a gasit aceasta "solutie imorala" cu desprinderea PC din alianta cu PSD pentru a instala un guvern "de dreapta", desi parlamentarele din 2004 fusesera cistigate de PSD. Se prefigureaza de pe acum un scandal monstruos cu fortarea formarii noului guvern, dupa alegerile parlamentare din toamna, daca PD-L nu va avea majoritate, Traian Basescu anuntind provocator ca va pune cu orice pret un premier din PD-L!


16 iunie 2008. Bucuresti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.