Opinii

Gaitele geostrategice

Cristian Ghinea
4 apr 2008 578 vizualizări
Republica Moldova este un stat de cîteva milioane de locuitori, undeva pe la Marea Neagră, supus de secole invaziilor si influentei rusesti

Moldovenii dau semne disperate că vor să adere la NATO. în ianuarie 2008, 77% dintre moldoveni au votat prin referendum aderarea la NATO. Parlamentul moldovean a votat chiar in unanimitate o rezolutie privind aderarea. Presedintele moldovean si opozitia moldoveană nu se inteleg asupra nici unei teme, cu exceptia dorintei de a intra in NATO. în Republica Moldova există o regiune separatistă sustinută de Rusia, obiect de santaj privind evolutia tării. De disperati ce sint să intre in NATO, moldovenii au trimis trupe in Irak si au promis 500 de militari si pentru Afganistan, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu forta militară a tării. Cam atit de disperati sint moldovenii să intre in NATO. Dar este o problemă: nu vrea Rusia. Acum vă intreb pe dumneavoastră stimati cititori: sinteti de acord ca Republica Moldova să intre in NATO?

Evident, v-am păcălit un pic. Nu am vorbit nici un moment de Republica Moldova. Din păcate pentru ei, moldovenii adevărati de peste Prut sint condusi de un comunist care habar nu are unde vrea să-si ducă tara. De fapt, trebuie doar să inlocuiesti Republica Moldova cu Georgia in scenariul de mai sus. Toate celelalte detalii sint adevărate. Cam asta fac georgienii pentru a se occidentaliza si a scăpa de spectrul rus. însă am vrut să fac un exercitiu de empatie. Sint sigur că am vrea cu totii să-i scoatem pe moldoveni de sub influenta Rusiei si să-i aducem in NATO, dacă măcar ar dori si ei acest lucru. Cu georgienii pare a fi altfel. în aceste zile ne exersăm cu aplomb curvăsăria geopolitică, pe seama celor disperati să intre in club.

Aduceti-vă aminte de momentul 1997. Atunci noi eram cei disperati să intrăm in NATO. Se stringeau la Pro-TV camioane cu cărti postale pro-NATO. Presedintele Bill Clinton era primit in Piata Universitătii ca un erou, desi tocmai ne lăsase pe afara acelei extinderi. Cum ar fi fost să vină unii care se dau analisti docti si să spună: Romania nu are voie in NATO, pentru că nu trebuie să riscăm să supărăm Rusia?

Sint uimit auzind analisti si politicieni romani spunind asta despre presupusa decizie de la Bucuresti. îsi iau un aer fonfăitor si dau cu analiza in baltă: Rusia trebuie menajată, nu trebuie să-i lezăm sensibilitătile, Georgia si Ucraina reprezintă zone de interes strategic pentru Moscova. Si ce dacă? Uităm că si Romania reprezinta pină mai ieri zonă de interes strategic pentru Moscova?

Nu e de mirare că Europa s-a impărtit din nou in două. Occidentalii vor să menajeze Rusia. Tările din Est sustin deschiderea usii pentru Georgia si Ucraina (la Bucuresti se discută nu despre primirea acestor două sări, ci despre intrarea intr-un parteneriat, care ar reprezenta doar un pas spre aderare). Poate că de la Paris sau Berlin, Rusia pare departe si trebuie menajată cu orice pret. însă, de la Bucuresti si Varsovia, acest pret e prea mare. Europenii din Est cred că e mai importantă salvarea unor popoare decit sensibilitatea Rusiei. Si nu o fac din servislism fată de americani, cum incearcă să vă convingă falisii morali de la televizor. Pozitia est-europenilor este una morală. E o datorie elementară, după ce ei insisi au fost salvati acum citiva ani. Dacă s-ar fi aplicat logica defectă pro-Rusia, Romania, Polonia, Cehia, Ungaria nu ar fi fost nici ele primite in NATO. Rusia s-a opus mereu la orice extindere. Asta e treaba Rusiei. Nu pot să inteleg in ruptul capului cum o majoritate de analisti romani predică pozitia pro-rusă, condamind un popor mic si disperat ca georgienii să stea sub talpa Moscovei. Refuz să cred că fac asta doar pentru că Băsescu a spus invers. Ar fi prea gretos pină si pentru ei. Pur si simplu cred că uităm prea repede pe lingă ce am trecut. Dacă era după Moscova eram si noi incă in zona gri, nu in NATO si UE. Dar e un fel de deliciu stupid pe care il trăiesc băietii veseli de la televizor. Deliciu de gaită geopolitică: sintem inăuntru, la adăpost, ne dăm destepti peste gard si le scuipăm seminte in cap amăritilor de georgieni si ucrainieni rămasi pe afară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.