Opinii

Pe valul hei-rupismului votului uninomimal

Corneliu Condurache
4 mar 2008 770 vizualizări
Am vazut si trait cu totii in ultimii ani o realitate strabatuta periodic prin diversele medii ale societatii de felurite hei-rupisme

Al privatizarii, al intrarii in NATO, al intrarii in UE, al anticoruptiei"¦ sint numai citeva dintr-o sumara aducere-aminte. Zilele astea tocmai il traim pe cel al votului uninominal. Pe valul sau s-au postat smechereste baronii Partidului Social Democrat, printre care unul dintre cei mai vocali s-a dovedit a fi chiar cel de Vrancea.

Nu mai pot, oare, asemenea indivizi de grija democratiei si a restructurarii clasei politice din Romania?! Greu de crezut!

Mai plauzibila pare explicatia ca nu-si urmaresc decit propriile interese. Susamintitii baroni cer cu tarie sa fie si ei alesi uninominal; dar nu oricum, ci intr-un singur tur de scrutin, precum parlamentarii.

Ce similitudini comporta cele doua functii, este probabil greu de demonstrat. Daca primarii localitatilor, ai oraselor si municipiilor din Romania, inclusiv cel al Bucurestiului, sint votati si alesi uninominal in doua tururi de scrutin, tratarea diferita a functiei de presedinte de Consiliu Judetean, cu singura justificare ca-i facuta la presiunea baronilor PSD, pare nu doar curioasa, ci si suspecta.

Faptul ca Oprisan ar putea ramine in scaunul pe care-l ocupa de opt ani cu 20, 25 sau chiar 30 % din voturile vrincenilor intr-un singur tur de scrutin il face deosebit de activ, guraliv si insistent in promovarea si sustinerea unei astfel de variante. Omul isi joaca insistent cartea ce-i aduce maximum de siguranta, beneficii si confort personal; iar din acest unghi de vedere nu-i nimic curios, mai cu seama in cazul sau. Despre normalitate, corectitudine, echitate si alte ingrediente specifice unei democratii consolidate si articulate prin utilizarea sitemului de vot uninominal intr-un singur tur de scrutin pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene insa, sint multe de discutat. Inclusiv faptul ca mai multe judete din Transilvania s-ar putea trezi cu presedinti de CJ, UDMR, desi respectiva uniune nu depaseste 15-20% din optiuni in mod normal.

Baronii PSD merita insa, in viziunea celor ce le cinta-n struna indiferent de ce-si doresc asemenea specimene, probabil, orice fel de sacrificii.


P.S. Nini Sapunaru a pozat la ultima conferinta de presa a PNL drept sustinator al sistemului convenabil lui Oprisan, fara sa aduca prea multe argumente pe ce se bazeaza; in afara hei-rupismului votului uninominal. Dupa negocierile din biroul lui Bogdan Olteanu, este a doua oara in decurs de numai citeva luni cind deputatul liberal se posteaza pe aceeasi lungime de unda cu interesele baronului de Vrancea, devenindu-i un gen de port-drapel al dorintelor acestuia.

Nu-i, totusi, cam des?!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 7 ore, 16 minute, 12 secunde
Alegerile sunt o competitie in care cel mai bun cistiga. Mai exista undeva in lume vreo competitie in care primii doi clasati se mai intrec o data pentru primul loc ? Sa zicem ca Ion si Costel ajung citeste integral
, acum 739399 zile, 7 ore, 16 minute, 12 secunde
Pai meritati, fara indoiala, un premiu. Oprisan va ajunge presedinte de CJ, pe vot uninominal, datorita notorietatii pe care i-o intretineti constant. In locul lui, primul gest dupa realegere ar fi sa citeste integral
, acum 739399 zile, 7 ore, 16 minute, 12 secunde
Daca nu ar vota acea categorie de alegatori pe care un analist politic o numea ;;stupid peopels'',categorie carel-a mentinut si pe ion ilici iliescu 10 ani la cotroceni ,nici ciuma julitoare nu ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.