Opinii

Prim-procororii de giudeţ

Dan NICHITA
12 ian 2015 3864 vizualizări
Motto: "Până când să nu avem şi noi corupţii noştri?"

La sfârşitul lui 2014, proaspătul câştigător al concursului pentru postul de procuror şef, Florin Ţârlea, arunca belicos pe piaţa publică, întocmai cum Zmeul Zmeilor îşi trimitea înainte buzduganul, declaraţia-program cu damf de avertisment, cum că va da jos armata din pod la serviciul Antifraudă al poliţiei judeţene, condus de comisarul şef Harap, care înregistrează rezultate zero în lupta împotriva infracţionalităţii economice-financiare, gen evaziune fiscală, spălare de bani, licitaţii trucate, deturnări de fonduri, corupţie cu banul public.
”Vreau să îi transmit direct: aşa nu se mai poate! Trebuie să ne apucăm cu toţii de treabă! (…) O să mă ocup personal să monitorizez acest serviciu. Sunt mari nemulţumiri pentru că am văzut o listă cu dosare vechi lăsate în nelucrare de un an de zile. Eu nu pot să admit aşa ceva! Aştept de la dumnealui dosare pe achiziţii publice, nu dosare făcute unei femei de la Vidra care a vândut doi litri de ţuică!”.
Foarte corect! Cineva din sistem pune punctul pe "i" şi recunoaşte public pentru prima oară că în Vrancea Poliţia e doar pentru cei care fură un ou. Şi asta de 25 de ani. Ba chiar, curajos, impetuos, dl prim plusează: “Dacă lumea din judeţ spune că se fură din banul public, înseamnă că se fură din banul public. Şi o să încercăm să stopăm acest fenomen”.
Aceste declaraţii nu au primit niciun răspuns din partea factorilor interesaţi. Nici măcar politicienii din Opoziţie nu au dat vreun semn că ar fi auzit vreodată de aşa probleme, deşi altfel, declarativ, umblă toată ziua cu corupţia în gură. Dl Harap, demn urmaş al maestrului Doagă, se înscrie în linia tradiţională a poliţiştilor de casă baronali, rolul lui fiind de controlor politic al mediului de afaceri.Cum mişcă cineva în front, cum nu sare cu banu’, cum nu sponsorizează, so pă el. Doar distinsa-i soaţă, doamna Liliana, nu degeaba trebăluieşte cu serviciul pe la Palatul Baronal, adică la Consiliul Judeţean...
Problema este că şi dnul Ţârlea este bănuit de pact cu duşmanul anticorupţiei. Colegii spun că se laudă că ar fi terminat aceeaşi facultate în istoricul an 1995, an când a absolvit şi prietenul Victor Ponta sau procurorul general al României, Tiberiu Niţu, sau însuşi ministrul Justiţiei, soţul verişoarei dlui Ponta, dl Robert Cazanciuc, sau chiar preşedintele CSM, dl Marius Tudose. Să sperăm că sunt doar coincidenţe, ca şi multe alte vorbe care ar avea doar circulaţie locală. Că va fi cu adevărat un procuror şef şi nu doar un înlocuitor pe post de copie al domnului Lefter Ion. Apropo, este cunoscut că dl Lefter nu prea ar fi vrut să îl lase urmaş, dar deh, fatidicul an 1995 ar fi atarnat decisiv în balanţă... Oricum nu s-a abţinut să nu scape o remarcă acidă cu privire la capacităţile dlui Ţârlea pe când se făcea că îi preda ceremonios ”ştafeta”: „Eu am încredere, pentru că îl văd pe dl Ţârlea, de o lună de zile, absolut preocupat, schimbat, din toate punctele de vedere.”
Exact ca în poveşti. A mâncat mânzul jăratic şi a crescut într-o lună cât alţii într-o viaţă. Şi în privinţa domniei sale, dl Lefter nu a fost parcimonios cu autoreferirile ironice. Din "muntele" de dosare grele, cu încărcatura economico-politică, ce a traversat epoca sa de aur, de 25 de ani în fruntea Parchetului, doar cu un incendiu şi două crime s-a putut lăuda la raportul de activitate. Omiţând să ne povestească de partidele de vânătoare cu ceata baronală, a împrăştiat orice "urmă de îndoială" că ar fi fost sfetnicul din umbră al baronului şi a recunoscut, confesiv, că s-a perceput în sinea lui mai degrabă ca procurorul pastor, îndrumător şi povăţuitor în ale facerilor de bine, al gingaşului său colectiv. Cu siguranţă nu au fost pe gustul său rechizitoriile aprige, incriminatoare, şi a preferat indulgenţele eliberatoare de păcatul furtului, clasicile NUP-uri. Cu un surâs trist, cu modestia specifică artistului, a mai mărturisit că e ctitor al celei mai frumoase clădiri de parchet judeţean din ţară, lucru de la sine înţeles, pe care nimeni nu s-a gândit a-l pune la îndoială. E vorba despre o mare "operă arhitecturală",  o adevărată catedrală dedicată justiţiei oarbe, ridicată întru slava echidistanţei dreptăţi procurorale. E drept, unii ar chibiţa şi ar cataloga-o expeditiv, nedrept, pe post deultim renghi jucat de dl Lefter concetăţenilor săi. Mai pe şleau, ar spune despre ea că e zid rece, fără viaţă, că e fală deşartă, că e simbolul trufaş şi revoltător al opresiunii, că e citadela corupţiei, că e cimitirul dosarelor îngropate. Cine o avea dreptate, care dintre talgere o da mai greu la cântarul adevărului? Comparativ, şi preoţii spun că bisericile de-ar fi fost construite din donaţiile oamenilor cinstiţi, am fi rămas şi acum doar cu cele din lemn... Poate că aşa o fi legea locului, ca şi cei care ar trebui să vindece sufletele de ispita păcatului ca şi cei chemaţi să pedepsească păcatul să nu aibă ochi să-l vadă decât dacă se cocoaţă sus, în vârful vreunei catedrale.

Concluzie: Şi dl Lefter şi dl Ţârlea sunt doi reputaţi specialişti în ale corupţiei. Primul este doctor în materie cu lucrarea “Infracţiuni de corupţie în codul penal”, al doilea este specializat în SUA  şi Italia în domeniul criminalităţii economico-financiare. Rezultatul ? De 25 ani, Vrancea e judeţul fără corupţi.


Dan NICHITA

De profesie avocat, Dan Nichita scrie pe blogul de atitudine civică vranceaaltfel.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
maria, acum 3390 zile, 23 ore, 30 minute, 31 secunde
Fiu de procuror communist, este oare Dan Nechita in masura sa ne dea lectii? Multe prea multe suspiciuni si prea mult opportunism in Cv ca sa vorbesti cu voce tare. E prea tarziu sa ne mai citeste integral
Ionut Cititorul, acum 3391 zile, 9 ore, 29 minute, 41 secunde
Rugăciune de început de an Doamne, Iisuse Hristoase, întoarce-ţi privirea spre mine, vrânceanul tău supus, şi dă-mi zile destule să apuc şi eu clipa în care giudeţul meu istoric să scape citeste integral
executat de cei doi, acum 3391 zile, 11 ore, 33 minute, 53 secunde
Un exemplu adevarat de atitudine civica.Pacat ca acesti contribuabili nu se afla in atitudine.Felicitari sincere domnule avocat !
URLOIU, acum 3391 zile, 14 ore, 15 minute, 26 secunde
Sa spunem ca biata femeie din Vidra a vindut si ea 2 litri de tuica, dar eu ca nu am vindut, si nici detinut tuica am primit amenda .De ce?Cu ce drept a perchizetionat casa mamei ,pentru ca mandatul citeste integral
sarbu, acum 3391 zile, 14 ore, 45 minute, 7 secunde
ati primit ordin sa stergeti comentariile ? asa a ordonat `DOCTORE` de Vrancea ?
Vica, acum 3391 zile, 15 ore, 5 minute, 27 secunde
Cand a devenit procuror,Tarlea avea o Dacia 1310 cu nr.VN-26-NUP..................
sarbu, acum 3391 zile, 15 ore, 36 minute, 24 secunde
hai bre` ne lasi ? tu si lupta antifrauda , si dai NUP la toti evazionistii si excrocii . astea sunt basme si vorbe mari .
cetateanu'', acum 3391 zile, 15 ore, 46 minute, 46 secunde
La noi dupa cum vedeti coruptia este starpita din fasa.Vorba proverbului:,,Cine fura astazi un ou,maine fura un ***"".Daca acum cireada este mare te ocupi de oua.Cineva a spus public sa i se citeste integral
Ulise Grosu, acum 3391 zile, 16 ore, 31 minute, 37 secunde
Felicitari pentru articol !
forfex, acum 3391 zile, 17 ore, 6 minute, 20 secunde
PĂI NU E BINE CĂ NU AVEM CORUPȚI ? DACĂ AVEM NU E BINE, CĂ E CORUPȚIE DACĂ NU AVEM NU E BINE, CĂ D CE NU E
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.