Opinii

Câteva concluzii după alegerile europarlamentare

Dan NICHITA
30 mai 2014 3168 vizualizări
Și totuși… la Vrancea USL trăiește. Nici măcar vreun viceprimar liberal de comună nu a fost deranjat de puterea PSD, darămite un șef mai important. E drept că nici PNL-ul nu a ridicat glasul pe aici prin părțile Vrancei decît așa, pentru show. S-au mai plîns, pe ici pe colo, în buna tradiție locală de ruperea vreunui afiș sau a vreunui banner ca să mimeze preocuparea. În rest, cu toții s-au ferit ca dracu să se calce pe bombeuri prin moșiile comunale arondate, fiecare văzîndu-și doar de primăriile date în folosință. De blatul de la Panciu poți doar să iei act. Candidații PNL și ai PDL au fost doar de formă, campania a fost inexistentă.

PNL-ul e un partid anchilozat, din ce în ce mai rural, baronizat. Scorul general de cca 16% raportat la nivelul județului a fost expresia votului unor comune cu primari liberali gen Andreiașu 47,5%, Bălești 41,3%, Jariștea 60%, Chiojdeni 69%, Jitia 48,5%, Slobozia Bradului 58,3%, Sihlea 41,4%,Vizantea Livezi 72%, Bordești 47%. Dependența PNL de PSD devine vădită ținînd cont de faptul că la Dumitrești, centrul colegiului lui Nini Săpunaru, liderul județean al partidului, s-a luat 23% ,în timp ce PSD-ului i-a revenit 56% din voturi, iar la Mărășești,centru al colegiului deputatului Țigăeru , cu primar liberal, s-a scos 20% față de PSD cu 50,2%. La Focșani eurodomnul Țigăeru a susținut euronevestele liderilor de partid pe toate afișele și pliantele căutînd astfel să se autopromoveze pentru rolul de viitor candidat de primar. Rezultatul ? Un foarte modest 9,4% care și așa e mai mult de cît ce s-a luat pe la Panciu, Odobești sau Adjud. La alegerile din 2007 PD+PLD luau împreună aproape 50% la Focșani și, cu toate astea , tot Bacinschi a luat primăria. Asta spre știință. Lipsa oricărui proiect propriu, lăcomia bugetofagă, Enet-ul de asemeni costă. Apropo, liberalii s-au dat peste cap într-o noapte și s-au transformat în populari. Întrebarea e, au fost vreodată liberali?
Scorul înregistrat de PSD la Focșani este extrem de înșelător, 36,5%, în primul rînd pentru că PSD chiar nu s-a forțat la Focșani, mașina de vot merge singură și la propriu și la figurat, și în al doilea rînd pentru că ascunde și marea majoritate a voturilor—13,4 %- ale surprizei și vetetei alegerilor, independentul Mircea Diaconu. De ce? Simplu, un alegător dezamăgit de dreapta nu ar vota în semn de protest un lăcrămos profitor ce nu a resimțit nici un moment și el impulsul că ar trebui să fie măcar un pic solidar cu partidul său, PNL, care l-a apărat și a mers cu el pînă în pînzele albe. Ba chiar l-a făcut și ministru al culturii. Văicăreala și postura de victimă a sistemului, promovată la infinit pe Antena 3, nu înlocuiește valorile statului de drept care în general stau la baza votului de dreapta. În rest rețeta obișnuită: “civism” la cote înalte în comune păstorite din vremuri imemoriale de baroneții PSD, cum ar fi Cîrligele 69%, Cîmpuri 66%, Corbița 70%, Golești 55%, Negrilești 65%, Păulești 65%, Gologanu 66%, Gugești 62%, Bîrsești 63% șamd. Aproape trei sferturi din județ și… un plus de 10% peste media din țară.
PDL și PMP, partidele surori, au fost în plasa rezultatelor de la nivel național. Cu un procent în plus la PMP și două în minus la PDL. Șablonul cu primarii a funcționat identic, cu mențiunea că la Țifești primarul încă PDL a adus celor de la PMP în dar un scor de 49%. O campanie mai vioaie a celor de la PMP, singurii care au mai mișcat ceva pe la orașe, a avut ca efect un merituos 10,5 pe Focșani și un 16,2% pe Panciu. Au beneficiat în schimb și de susținerea tacită a celor din tabăra anti-Neață care l-au sabotat cît au putut. Oricum PDL nu a avut campanie în orașe și oricum nimeni nu știe ce lideri mai sînt pe la ei. Stau cuminți și așteaptă alegerile de peste doi ani.
Mihai Răzvan Ungureanu a vrut să croiască un partid singur, Forța Civică. A purta o campanie dinamică, coerentă, civilizată. A reușit să convingă doar la Focșani unde a obținut un 5,6%. Vaca Kobe e greu de scos din mentalul colectiv!
Și o observație în legătură cu Mircea Diaconu, cel care a cîștigat cît un partid. Puterea lui electorală se concentrează mai ales în orașe sau arealul lor. De pildă partitura actoricească nu a prins mai deloc prin zona de munte. Ori că mocanii sînt aspri, mai greu de impresionat, ori sînt setați să voteze PSD. În tot cazul ei nu cred în lacrimi. Astfel la Nistorești înregistrăm 7 voturi-0,98%-, la Paltin 5 voturi-0.99%-, Vintileasca 4 voturi 0,5%- culminînd la Spulber 1 vot-0,2%-.
Din 2004 încoace au avut loc toate alianțele posibile, s-au pupat în Piața Independenței toate ideologiile între ele, s-au încercat toate combinațiile. Doar că variantele s-au epuizat și acum se revine galant, inocent la cea inițială, la formula fondatoare: PNL-PDL sau alianța DA. Este prezentată cu același ambalaj: ultima soluție de a salva țara, democrația etc de dictatorul…Astazi numele lui e Ponta. Nu demult au mai jucat același rol și Năstase, Tăriceanu sau Băsescu. Mîine i-ar putea veni rîndul și dlui Antonescu, marele democrat de azi. Ei sînt aceiași de mulți ani, în fond sînt buni amici. Pentru public uneori trebuie să se mai certe, ca în telenovele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vigilentul, acum 3616 zile, 11 ore, 41 minute, 6 secunde
Dane ,e foarte bun articolul tau,ca intodeauna insa as mai adauga ceva mai transant.Aceasta balacareala politica este pina la urma rodul nostru .Daca PSD este mai tare in judet si in tara de vina sunt citeste integral
eu, acum 3618 zile, 12 ore, 4 minute, 50 secunde
Eu nu l-as vota pe Mircea Diaconu! Dupa ce a defilat cu Ponta la brat vrea sa spuna ca este salvatorul??? Greu de crezut!
Post Scriptum, acum 3618 zile, 21 ore, 42 minute, 26 secunde
Excelenta analiza, cu exceptia sintagmei "partitura actoriceasca". Oare de ce nu suntem capabili sa credem ca un actor nu poate renunta la o partitura? Personal, intre Mircea Diaconu si toti citeste integral
, acum 3618 zile, 19 ore, 53 minute, 39 secunde
Si inca ceva: nu s-au pupat ideologiile, nici nu s-au injurat. Politicienii nostri n-au nicio treaba cu ideologia: problema lor cea mai importanta este buzunarul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.