Opinii

Dezlipirea etichetei

Corneliu Condurache
25 apr 2005 727 vizualizări
Este surprinzator, uneori, cit de usor sint etichetate fara rezerve fapte sau intimplari care intr-o logica normala s-ar putea incadra ca fiind cel putin insotite de multe - si complicat de explicat - semne de intrebare.

Este surprinzator, uneori, cit de usor sint etichetate fara rezerve fapte sau intimplari care intr-o logica normala s-ar putea incadra ca fiind cel putin insotite de multe - si complicat de explicat - semne de intrebare.

Multmediatizatul Congres al Partidului Social Democrat, de saptamina trecuta, a fost caracterizat intr-un astfel de mod de citiva observatori ai vietii politice, sau chiar jurnalisti.

Care surprinzator de usor au emis judecati de valoare, sau formulari de genul: "Democratia l-a rapus pe Ion Iliescu" intr-un mod care

s-ar putea dovedi nu tocmai conform cu realitatea, la o analiza mai profunda si atenta.

Televiziuni centrale, care au facut publice imagini cu Oprisani votind pe holuri in picioare - sau mai corect si valabil poate spus "cu picioarele" fata de mandatul pe care il primise, cel putin la fel de democratic, precum pretentiile afisate c-ar carateriza lucarile de la Sala Palatului, din Conferinta Judeteana de alegeri a PSD Vrancea cu numai vreo patru zile inainte - dar si alte dezvaluri ulterioare din culisele Congresului, au aratat de exemplu ca nici vorba de vot secret sau alte "ingrediente" de acest tip care caraterizeaza uneori esential un proces cel putin de tipul alegerilor cu atributul ca-i "democratic".

De fapt, este foarte probabil vorba, - mai ales fiindca "regizorii piesei" sint aproximativ aceiasi - de procente sau concentratie de democratie similare cu alea pe care le-am mai vazut si au putut fi detectate si cu prilejuri destul de recente.

Cum ar fi, de exemplu, "turismul electoral" constatat ca s-a produs in proportie cu suficiente dubii, sau listele cu "stranieri" ce apareau bine-mersi "votati" prin comunele vrincene, desi ei afirmau cu subiect su predicat ca si-au exercitat dreptul cetatenesc la ambasada din Franta.

Sau, si mai aproape de ce-au vazut si trait conjudetenii: alegerile locale din vara lui 2004.

Tratate aproape similar in multe puncte la "masa verde" si prezentate ca-s, vezi Doamne, "exercitiu democratic" desi protagonisti aflati in mijlocul evenimentelor au spus raspicat c-a fost vorba de cu totul altceva.

Revenind, insa, la modul in care a fost ales noul presedinte al PSD, citeva pasaje din ziarele centrale aparute simbata par a fi deosebit de relevante:

"Victoria de ieri (n.r. a lui Mircea Geoana) n-ar fi fost posibila fara contributia lui Marian Oprisan, Miron Mitrea sau Radu Mazare, deci contributia unor personaje a caror imagine si moralitate sint puse la indoiala. Reforma in partid inseamna transformarea radicala a organizatiilor de baza, nu simpla rocada a acelorasi personaje pe functii. In opinia mea reforma va fi dificila. - spune analistului politic Cristian Pirvulescu in "Evenimentul zilei".

"De altfel, oricit de important ar fi rezultatul Congresului

social-democratilor, faptul ca in teritoriu ramin la conducere aceiasi Oprisan sau Mazare arata ca PSD va ramine, inca multa vreme

de-acum incolo, un partid al intereselor care trebuie satisfacute.

Iar Geoana nu pare deloc omul care sa poata duce mai departe ceea ce s-a inceput la Congres, eliminind din partid celebrii baroni". scrie Costel Ilie in "Cotidianul".

P.S Despre evolutia si rolul baronului de Vrancea - care s-a orientat din nou, dupa directia din care i s-a parut lui ca bate un vint mai caldut pentru interesele lui personale si de gasca, deloc lipsite de complicatii de actualitate - la sus-amintitul Congres, nu sint prea multe de comentat. Pentru ca modul in care televiziunile si presa centrala au consemnat comportamentul si reactiile acestuia, sint relevante. Inclusiv strigaturile de tip galerie de stadion: "Nea\' Nelu lasa-ne!" pe care acesta cica le-ar fi proferat in plina sala la adresa aceluiasi personaj pe care-l lingea intens, nu demult, cu diverse ocazii, si-i organiza cadouri intr-o atmosfera trasa, parca, la indigo cu vechile inchinaciuni penibile de 26 Ianuarie, de ziua lui, in acorduri de "Pastorala". In afara faptului ca s-a aratat in toata splendoarea asa cum e (oportunist, fara coloana vertebrala, una declarind si alta fitilind, facind parte din clanul unuia despre care se spune c-a ajuns in frunte alaturi de cei doi presedinti cam nestatutar) n-a mai devoalat nimic in plus.

Ramine, totusi, de deslusit semnificatia completa pentru acelasi baron a cuvintelor extrase dintr-o declaratie a lui Mircea Geoana, aparuta destul de repede dupa alegerea sa spectaculoasa.

Acestea au circulat pe bada de stitri de la "Realitatea TV" in weekend-ul recent incheiat si spun in rezumat ca

"Membri PSD aflati in anchete ar trebui sa se retraga din partid pe perioada de timp pina la lamurirea acestora"

Nu-i exclus, daca se si aplica si macar in parte cele declarate de prospatul sef al social-democratilor, ca rindurile fostului partid de guvernamint sa se rarefieze binisor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.