Opinii

Basescu se încapatîneaza sa greseasca

Cristian Ghinea
24 aug 2007 530 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a atacat în instanta decizia Consiliului National de Combatere a Discriminarii, care îl mustrase pentru ca s-a adresat unei jurnaliste cu cuvintele "Tiganca împutita". Presedintele considera ca CNCD a creat prin aceasta decizie un precedent periculos pentru ca el a facut respectiva afirmatie într-un cadru privat, adresîndu-se sotiei în masina proprietate personala.

Din punct de vedere al imaginii, Basescu comite o greseala neprovocata de adversari. Prelungeste ecoul unui scandal in care s-a comportat penibil. Nu stie cind sa renunte, dind astfel prilejul sa se vorbeasca mult despre un eveniment pe care l-a gestionat prost si din care a iesit intr-o lumina cu totul nefavorabila. Decizia CNCD este pur simbolica si meritata pentru un politician aflat intr-o functie atit de inalta. Faptul ca seful statului injura cu trimiteri rasiste este un fapt de interes public, pentru ca acest om are o raspundere importanta in stat, deci si fata de minoritati. Daca el crede ca tiganii sint imputiti de la natura, atunci decizia CNCD este o tragere de urechi cu valoare importanta: statul roman arata ca are institutii capabile sa intervina chiar si impotriva unui om foarte puternic. M-as bucura ca CNCD sa fie la fel de activ in a amenda iesirile rasiste si in alte cazuri de personaje publice.


Iar argumentele Presedintelui impotriva CNCD sint cu totul subrezite de imprejurarile concrete ale cazului. Presedintele Basescu a mers la cumparaturi in ziua refendumului anuntind presa in prealabil ca va fi acolo. Este limpede ca desi voia sa apara la televizor in postura de cetatean obisnuit, presedintele a creat un eveniment de interes public. Este adevarat ca vorbele "Tiganca imputita" au fost rostite in masina, dar au fost inregistrate pe telefonul mobil pe care Basescu il confiscase cu de la sine putere de la ziarista. Astfel incit nu putem vorbi despre o violare a intimitatii prezidentiale, poate cel mult despre o autoviolare a intimitatii, ceea ce este o aberatie logica. Nu vorbim aici despre un caz in care ziaristii folosesc microfoane sau alte tehnici intruzive. Atunci ar fi fost discutabila probitatea profesionala a ziarului care a publicat transcrierea, desi ar fi trebuit sa stam in cumpana: alegem sa protejam intimitatea sefului statului sau sa amendam iesirea sa rasista? Dar nu este deloc cazul aici. Presedintele s-a autoinregistrat si este inconjurat de mocofani care nu au stiut sa stearga o inregistrare.


Nu inteleg deci pe ce s-ar putea baza o hotarire judecatoreasca in favoarea sa. Poate judecatorii ar putea hotari sa il amendeze pe Basescu pentru ca s-a autoinregistrat ilegal. încapatinarea poate sa aduca beneficii in politica, dar uneori e mai valabil proverbul latinesc: greseala este omeneasca, perseverarea diabolica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.