Evenimente speciale

VIDEO | Slujba de reînhumare, după 67 ani, a preotului martir Vasile Gabor, oficiată de episcopul Iosif Păuleţ

Corneliu Condurache
13 feb 2021 4246 vizualizări

Tămăşeni: Hramul secundar al bisericii, prezentarea monografiei satului, „Catolicii din Tămăşeni - Credinţă şi tradiţie", şi reînhumarea pr. Vasile Gabor.

În ziua comemorării apariţiei Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, joi, 11 februarie 2021, comunitatea din Tămăşeni a sărbătorit hramul secundar al bisericii. Cu această ocazie, la Sfânta Liturghie de la ora 10.00, a fost prezentată monografia satului, Catolicii din Tămăşeni - Credinţă şi tradiţie, publicată la Editura "Presa Bună". După Sfânta Liturghie, în cimitirul din Tămăşeni, a fost reînhumat, după 67 de ani, preotul martir Vasile Gabor. Sfânta liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, originar din Parohia Tămăşeni, alături fiind şi episcopul emerit PS Petru Gherghel, preoţi originari din Tămăşeni, care au activat aici, dar şi oaspeţi.

VIDEO:Episcopia Romano-Catolică Iași

”Preotul Vasile Gabor s-a născut în comuna Bârgăuani, jud. Neamţ, la 28 mai 1919. Doi ani mai târziu părinţii săi s-au mutat la Tămăşeni, lângă Roman, unde tatăl său a slujit ca dascăl la biserica parohială. După şcoala primară de la Tămăşeni, a intrat în Seminarul din Iaşi. Pentru studiul teologiei a fost trimis la Roma, în Colegiul "De Propaganda Fide", unde a şi fost hirotonit preot în 1942. A fost vicar la Văleni şi Tămăşeni; apoi a fost profesor la Seminarul din Iaşi. În toamna lui 1948 a fost numit vicar la Parohia Berzunţi. Aici a fost obligat să facă o cununie împotriva legilor Bisericii; refuzând, a fost reclamat la organele comuniste, care au venit să-l aresteze. Unii credincioşi din Berzunţi, având rude la Buruienişu de Sus (azi filială la Parohia Brusturoasa - la 7 km) l-au dus acolo la familia Zaharia, unde părintele Gabor - la început cu sora sa, Filomena -, începând cu 5 iunie 1949, a stat cinci ani şi şase luni într-un bordei săpat în pământ, mereu urmărit de Securitate. Cu toate acestea, nu a putut fi prins. Căpătând o dublă pneumonie, probabil după o criză pulmonară, a murit izolat, în acest bordei subteran şi a fost înmormântat (tot clandestin) în sacristia bisericii actuale din Buruienişu de Sus.”-Pr. Adrian Blăjuţă-ercis.ro

Tămăşeni: Triplă sărbătoare

La 11 februarie 2021, cu ocazia comemorării "Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes", biserica din Tămăşeni a îmbrăcat haine de sărbătoare, împreună cu întreaga comunitate păstorită de pr. paroh Laurenţiu Ignat. Anul acesta, ziua hramului secundar al Bisericii "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost prilej pentru prezentarea monografiei satului, "Catolicii din Tămăşeni - Credinţă şi tradiţie", dar şi pentru reînhumarea părintelui Vasile Gabor, care a crescut pe acele meleaguri. Cu prezenţa Preasfinţiţilor Iosif Păuleţ şi Petru Gherghel, aceste ultime două momente au fost marcate la Sfânta Liturghie de la ora 10.00, în timp ce hramul secundar a fost celebrat în mod solemn la Sfânta Liturghie pontificală de la ora 17.00, prezidată de PS Iosif Păuleţ.

Sfânta Liturghie de la ora 10.00 a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ, fiindu-i alături la altar PS Petru Gherghel, dar şi preoţi care s-au născut la Tămăşeni, care au păstorit comunitatea de-a lungul timpului sau care, pur şi simplu, au dorit să ia partea la această deosebită sărbătoare. În faţa altarului, la acest moment solemn, era şi micul sicriu cu rămăşiţele pământeşti ale părintelui Vasile Gabor. Figura lui, dar mai ales mărturia lui de viaţă a fost amintită în cadrul predicii de către PS Iosif Păuleţ, care a subliniat faptul că acesta este momentul în care părintele Vasile va fi purtat în mod demn, în trasul clopotelor, la cimitir, el care nu a avut parte, atunci când a murit, de o înmormântare sau de un preot care să se roage pentru el. Tot la cuvântul de învăţătură, PS Iosif a vorbit despre cum la Lourdes se experimentează bunătatea Sfintei Fecioare Maria, care a venit să actualizeze mesajul lui Cristos, chemarea la pocăinţă: Convertiţi-vă şi credeţi în evanghelie! Avem nevoie să facem pocăinţă, dar avem nevoie şi să o chemăm în ajutor pe Maria, în necazurile noastre, a fost îndemnul PS Păuleţ.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc prezentarea mult-aşteptatei monografii a satului Tămăşeni, "Catolicii din Tămăşeni - Credinţă şi tradiţie", publicată la Editura "Presa Bună", despre care a vorbit pr. Alois Moraru, unul dintre cei zece autori care au lucrat la ea. Monografia a fost coordonată de pr. Fabian Doboş, din grupul realizatorilor făcând parte şi specialiştii: Dănuţ Doboş, Daniela Butnaru, Luminiţa Botoşineanu, Georgeta Căliman, Mihai-Cristian Amăriuţei, Cătălin-George Fedor, Iulian Ghercă şi Silviu Văcaru. Imaginile deosebite care se găsesc în carte, dar şi mărturiile care pot fi citite, întregesc informaţiile deosebit de preţioase preluate din arhivele şi izvoarele care au fost consultate pentru realizarea lucrării.

Un cuvânt de cinste pentru tot ce a fost şi a făcut părintele Vasile Gabor a avut şi PS Petru Gherghel. Amintind de martiriul Fericitului Anton Durcovici, PS Petru a subliniat importanţa tuturor martirilor şi mărturisitorilor care au crezut în Cristos, indiferent de riscuri şi pericole, şi care s-au ghidat după cuvintele "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15), motoul episcopului martir Anton Durcovici. Exemplul şi jertfa lor au fost pământ fertil pentru atâtea vocaţii şi pentru întărirea în credinţă a poporului român.

După ce s-a cântat un recviem pentru sufletul părintelui Vasile Gabor, trupul acestuia a fost purtat în procesiune, în sunetul clopotelor, către cimitirul din Tămăşeni, unde aşteaptă învierea de apoi. La aceste momente a participat şi un grup de credincioşi din filiala Buruienişu de Sus a Parohiei Brusturoasa, însoţit de părintele paroh Florin Jitaru. În comunitatea din Buruienişu de Sus părintele Gabor a fost îngrijit de un grup de credincioşi în cei peste 5 ani în care a stat ascuns într-un bordei, fiind persecutat de Securitate, murind şi fiind îngropat în taină în locul pe care s-a ridicat ulterior sacristia bisericii din localitate. De aici, rămăşiţele părintelui Gabor au fost aduse la Tămăşeni, comunitatea în care crescuse, pentru a fi reînhumate în cimitirul satului. 

Cântările la ambele Liturghii au fost susţinute de corul parohiei, impecabil pregătit, care a înfrumuseţat celebrările, întărind rugăciunea celor prezenţi.

Momentele de sărbătoare din această zi specială de la Tămăşeni au fost transmise de ERCIS Media în direct pe canalele Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi: pe site-ul Episcopiei, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube. Astfel, au putut fi în comuniune cu cei din Tămăşeni mii de persoane din întreaga dieceză, ca şi cei plecaţi poate în străinătate sau din alte colţuri ale ţării.

Text scris de Alexandra Cojan ercis.ro

Foto+ VIDEO:ercis.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.