Evenimente speciale

VIDEO | Cum a fost la Centenarul Eroului Necunoscut, organizat la Mărășești

Ziarul de Vrancea
17 mai 2023 1690 vizualizări

La Mausoleul Eroilor din Mărășești a avut loc duminică 14 mai 2023, un ceremonial simbolic pentru a marca Centenarul Eroului Necunoscut, un eveniment dedicat împlinirii unui secol de la momentul alegerii Eroului Necunoscut, în mai 1923, la Mărășești.După Primul Război Mondial, statele beligerante au dorit să cinstească memoria eroilor căzuți în război și, astfel, mai multe țări au ales un simbol național care să întruchipeze vitejia și sacrificiul celor căzuți.România, alături de Anglia, Italia şi Belgia, a urmat exemplul Franţei și a fost printre primele state care a decis să cinstească memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.Astfel, în biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărăşeşti, elevul orfan de război cu media cea mai mare la învăţătură din liceele militare, Amilcar Săndulescu, a ales dintre cele 10 sicrie ale ostaşilor necunoscuţi căzuţi pe câmpurile de luptă aduse de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Poieni, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Ciucea şi Chişinău – Eroul Necunoscut al României. Apoi acesta a fost adus cu funeralii cu onoruri naționale în Capitală, unde a fost înhumat la 17 mai 1923 în Parcul Carol I.

VIDEO:vrancea atlastv

VIDEO:Consiliul Județean Vrancea

VIDEO:Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro 

 La evenimentul în care s-a onorat memoria tuturor eroilor români care s-au sacrificat în luptă pentru reîntregirea poporului român, au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, Ministrul Apărării Naționale Angel Tâlvăr, prefectul și subprefecții județului Vrancea, șeful Statului Major al Apărării, comandanți militari, parlamentari, consilieri județeni, primari.

 După intonarea imnului național, Managerul Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă, a prezentat semnificația evenimentului și itinerariul osemintelor Eroului Necunoscut între 1923-2023, concomitent cu depunerea în urnă a 10 săculeți tricolori cu pământ sfânt din locurile simbolice din România unde s-au purtat bătălii istorice.

 Ministrul Apărării Naționale și președintele Consiliului Județean Vrancea au dezvelit o placă comemorativă, apoi Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian a oficiat un serviciu religios.

 În alocuțiune sa, președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a spus: ”Pe 14 mai 1923 a început un exercițiu de recunoștință pentru cei care au făcut ca noi astăzi să fim aici, să vorbim despre o Românie în NATO, în Uniunea Europeană, un stat democratic. Pentru acest lucru trebuie să le mulțumim, cu toată recunoștința noastră, și noi, în calitate de autorități, să facem mai mult pentru cei care au făcut ca România astăzi să fie un stat de drept. Vă rog să facem un efort de a fi uniți, de a da încredere românilor, de a avea grijă de valorile noastre. Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!”.

VIDEO:Catalin Toma

 Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, predarea urnei pentru transportarea spre mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol din București și defilarea detașamentului de onoare din Garnizoana Focșani.

Text informații + foto:Consiliul Județean Vrancea

Citiți și:

Militarii Garnizoanei Focșani au participat astăzi, 14 mai 2023, la ceremonialul militar și religios organizat la Mausoleul Eroilor din Mărășești, pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la desemnarea Ostașului Necunoscut.

La activități au fost prezenți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, dar și ai Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică.

Înalt Preasfințitul Părinte Ciprian, alături de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de pomenire a celor care și-au dat viața pentru țară și neam, apoi a binecuvântat mai mulți săculeți tricolori, ce conțin pământ transportat la Mărășești din cele 10 localități de unde, în urmă cu un veac, au fost aduse sicriile ostașilor pentru desemnarea celui care avea să devină un simbol al curajului și spiritului de sacrificiu.

Cei 10 săculeți au fost depuși într-o urnă specială, care a fost transportată, apoi, cu un autovehicul blindat militar, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, București.

***

Ostașul Necunoscut a fost desemnat la data de 14 mai 1923, în semn de veșnică cinstire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de pe teritoriul țării noastre.

În mai 1923, au fost dezhumate osemintele a 10 eroi anonimi, care apoi au fost așezate în sicrie de stejar și au fost depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul erou Mărășești. Sicriul cu osemintele Ostașului Necunoscut a fost ales de un copil orfan de război, Amilcar Săndulescu, în prezența ministrului de Război de la acea vreme.

Osemintele Ostașului Necunoscut au fost transportate ulterior la București, în Parcul Carol I, unde a fost amenajat Mormântul Ostașului Necunoscut, celelalte sicrie fiind îngropate în Cimitirul Eroilor din Mărășești, cu onoruri militare.”-Brigada 282 Blindată "Unirea Principatelor"

Citiți și:Povestea alegerii Eroului Necunoscut întâmplată în urmă cu 100 de ani, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești;

Eveniment de excepție organizat duminică la Mărășești, de Muzeul Vrancei: Centenarul Eroului Necunoscut;

Conducerea MApN, prezentă la ceremonia de la Mausoleul Mărășești, organizată de Muzeul Vrancei: Centenarul Eroului Necunoscut


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.