Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Boboteaza sau Botezul Domnului prăznuit pe 6 ianuarie 2024, la Mănăstirea Mușunoaiele, din comuna Fitionești

Vasile Tarciniu
8 ian 2024 2019 vizualizări

La praznicul Bobotezei în fiecare an se începe înnoirea omului creştin.

 Sărbătoarea de Bobotează este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox și este prăznuită anual, pe 6 ianuarie, când este sărbătorit Botezul Domnului. A devenit zi liberă legală, alături de ziua de Sfântul Ion(7 ianuarie). Aceste zile au intrat pe lista sărbătorilor legale, legea a fost adoptată în anul 2023 și este aplicată începând cu 2024.

Sărbătoarea de Bobotează reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul,adică este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Boboteaza mai este numită și „ziua luminilor, sau a luminării". Botezul lui Isus Hristos a însemnat și o sfințire a lumii, o dată pentru totdeauna. La Iordan, Hristos a alungat răul din apă și, prin ea, din întreaga fire.

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza încheie ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Crăciun, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei. După botezul lui Hristos s-au deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”. E glasul lui Dumnezeu-Tatăl, Care proclamă şi consfinţeşte divinitatea lui Iisus, a lui Dumnezeu-Fiul.                                                                                                                                               Sărbătorind deci Boboteaza, nu cinstim numai pomenirea marelui, dumnezeiescului eveniment al botezului lui Iisus, ci totodată sărbătorim arătarea simultană a Sfintei Treimi, manifestarea ei în toată puterea şi strălucirea. Pentru a sublinia amploarea acestei slujbe, este obiceiul ca ea să se săvârșească în afara bisericii, lângă un izvor, un râu, sau fântână, indicându-se, astfel, dimensiunea cosmică a slujbei prin care Biserica vrea să sfințească toata firea, prin darul Sfântului Duh și stropirea cu „apa mântuirii”.

În această zi de 6 ianuarie, biserica  Mănăstirii Mușunoaiele, din comuna Fitionești a fost neâncăpătoare pentru mulțimea care a participat la luminarea lor. Credincioșii din apropiere, dar și din alte localități, au participat alături de preoții mănăstirii la Sfânta Liturghie,apoi la slujba de Sfințire Mare a Apei.

Părintele stareț Sofronie a oficiat Sfânta Liturghie,iar la final toată lumea a ieșit din biserică, în frunte cu cei 2 preoți și a urmat tradiționala procesiune de Bobotează, de la biserica din curtea mănăstirii, până la Izvorul de pe malul Râului Zăbrăuți(un curs de apă, afluent al râului Siret), cântând troparele care amintesc de Botezul Domnului. Ajunşi la izvor unde s-au pregătit din vreme vasele cu apa curată care va fi sfinţită, preoții au stat în faţa mesei, pe care erau puse icoana Botezului Domnului, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și mănunchiul de busuioc,iar în apropiere sfeşnice și vasele cu apă. Aici părintele Sofronie, împreună cu părintele Ștefan, a oficiat slujba de Sfințire Mare a Apei (Agheasma Mare) specifică Bobotezei. 

 

 

Apoi, preotul stareț a stropit cu busuiocul muiat în aghiasmă pe credincioșii prezenți,ce vin toţi  pe rând, după ce sărută Sfânta Cruce,Sfânta Evanghelie și icoana Botezului Domnului. Preotul îi botează, stropindu-i cu busuiocul pe frunte, cruciş. Toate acestea au rol de curățare și de îndepărtate a răului.  Cei care sunt stropiţi cu agheasmă sunt feriţi de rele şi boli. În tot timpul cât durează stropirea credincioşilor, se cântă troparul Bobotezei. 

Copiii, purtând entuziasmul specific vârstei lor, au fost martorii unui eveniment religios deosebit.

 

După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare credincios îşi ia apă sfinţită în vasele cu care a venit de acasă. Din ea, oamenii își stropesc casele și animalele. Iar restul apei sfințite o păstrează în sticle, pentru leac.Se spune că agheasma poartă harul Duhului Sfânt și a săvârșit adevărate minuni. Prin agheasmă se face nu numai sfinţirea caselor, ci şi a trupurilor şi a sufletelor omeneşti, se face curăţirea minţii, inimii şi a vieţii noastre.

La final părintele stareț Sofronie le-a spus credincioșilor prezenți, să primească cu bucurie agheasma mare şi să o păstreze cu cinste în casele lor și să ceară ajutor la Sfântul Duh ca să ne învețe să mergem pe calea mântuirii. Apoi părintele Sofronie a adăugat, un cuvânt de suflet pentru suflet și urare la frumoasa sărbătoare: „Vă doresc tuturor celor ce participați la aceasă sărbătoare să simțiți fiorul bucuriei duhului sfânt”.

Cu privire la agheasmă, apa sfințită de Bobotează, preoții spun că are proprietăți miraculoase, tămăduitoare și nu se strică. Agheasma mare se bea înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică. Opt zile, pentru că cifra opt simbolizează veșnicia. Doar în această perioadă se ia agheasma mare fără post și spovedanie. Au voie să o bea chiar și cei opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor. Se spune că persoanele care beau agheasmă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, vor fi ferite de boli tot anul. 

A fost o atmosferă de sărbătoare și la final, a avut loc o agapă frăţească ce a încheiat Ziua Bobotezei,pregătită cu multă dăruire pentru toți credincioșii prezenți. Mai întâi fiecare a gustat din aghiasmă şi apoi au luat anafură,apoi au servit bucatele pregătite. Astfel, cei prezenți au putut socializa bucurându-se de atmosfera de comuniune în iubire, un mare dar al Sfântului Duh. 

Cât de greu ne-a fost să ne desprindem din această atmosferă mirifică, să părăsim acest loc minunat de la mănăstirea Mușunoaiele din comuna Fitionești, care ne-a bucurat și cu o zi de iarna deosebit de caldă  și cu soare. În această zi, de obicei era foarte frig. De aici este cunoscută și expresia „gerul Bobotezei”, care, potrivit tradiției, este un semn de bogăție pentru tot anul care urmează. Pentru acest moment se făcea o cruce mare de gheaţă și în jurul ei se desfăşura întregul ceremonial religios.

Botezul Domnului să vă aducă pace şi lumină în suflet! Să primiți harul lui Dumnezeu prin agheasma sfințită în acest an! Sărbători fericite în continuare!

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Video : Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.