Evenimente speciale

Omagiem Centenarul: Mausolee pe bicicletă în Vrancea

Janine VADISLAV
17 sep 2018 2507 vizualizări

Ciclişti din toată ţara au omagiat Centenarul pedalând în Vrancea, aproape 170 km, pe un traseu care uneşte cele 4 Mausolee, Focşani, Mărăşti, Soveja şi Mărăşeşti, în care îşi dorm somnul de veci Eroii Neamului, căzuţi în luptele crâncene din Primul Război Mondial. La start s-au aliniat 152 de participanţi, care au parcurs traseul în 10 ore, timp care a inclus pauzele de hidratare şi evenimentele culturale care au avut loc. Organizatorii evenimentului „Mausolee pe bicicletă” au fost Direcţia de Cultură Vrancea, în parteneriat cu Asociaţia Sportivă ”VeloPower” şi Consiliul Judeţean Vrancea.​

La evenimentul care a ajuns la cea de-a IV-a ediţie au ”pedalat eroic” 152 de ciclişti din judeţele Vrancea, Bacău, Iaşi, Galaţi, Vaslui, Braşov, Brăila şi Bucureştii. Organizatorii spun că numărul cicliştilor înscrişi este triplu faţă de prima ediţie, din 2015 şi cu 50 la sută mai mare faţă de ediţia anterioară.

Traseul propus a fost unul de dificultate medie.

„Traseul este unul dificil pentru că el uneşte cele 4 Mausolee ridicate în Vrancea. Tot acest tur ciclist este clădit ca un spectacol, pe de-o parte avem spectacolul oferit de cicliştii care merg la acest eveniment,  dar avem şi spectacolul prietenilor noştri motociclişti din cluburile din Vrancea, care ne vor însoţi pe tot parcursul evenimentului”, ne-a spus Traian Negulescu, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea

Vremea frumoasa, numai buna de pedalat  i-a entuziasmat pe participanţi.

- Care credeţi că va fi atmosfera?  întreb.

„Foarte plăcută! Gânduri bune, timp frumos, o să fie foarte, foarte frumos.” , ne-a spus un ciclist.

„În primul rând îi omagiem pe eroii căzuţi în timpul Primului Război Mondial, în al doilea rând socializăm foarte ca lumea, vin foarte mulţi oameni din toate colţurile ţării şi sper să ne simţim bine. E pedalare pentru plăcere”, spune un alt ciclist pregătindu-se de drum.

Prima oprire pentru hidratare s-a făcut la Vidra după care, cicliştii au continuat să pedaleze „eroic” până la Soveja unde au fost aşteptaţi cu tradiţionalele plăcinte „poale-n brâu”, limonadă şi struguri.

„Au mai fost pe la noi şi le-au plăcut foarte mult plăcintele noastre, spune  Elena Ţuţui, referent cultural la Centrul Cultural „Simion Mehedinţi din Soveja. Este o reţetă foarte simplă, aşa cum o făceau bunicile noastre”.

- Le-au plăcut plăcintele? întreb

„Le-au plăcut foarte mult”, spune Elena Ţuţui, atentă ca toată lumea să guste din delicatesele tradiţionale.

Obosiţi dar fericiţi că au ajuns la Soveja, cicliştii şi motocicliştii care i-au însoţit la drum, au vizitat Mausoleul unde au păstrat un moment de reculegere.

- Cum a fost? întreb.

„ A fost destul de greu, dar per ansamblu a fost foarte bine organizat şi chiar a fost frumos. Am pedalat pentru eroii care au luptat şi s-au jertfit pentru ţară spune tânărul ciclist de doar 16 ani.

Corul de copii din Parohia Ireşti i-a încântat pe oaspeţi cu frumoase cântece  de vitejie care le-a mers la suflet, iar la Mărăşti unul dintre coechipierii le-a pregătit un gulaş ca la mama acasă. Seara, după cei peste 160 de km parcurşi, cicliştii au ajuns la Mausoleul din Mărăşeşti  unde au fost răsplătiţi cu diplome şi daruri din  partea sponsorilor. 

- Când v-a fost mai greu? îl abordez pe unul dintre cicliştii care tocmai a primit diploma de participare.

„Pe căţărarea ultimă, Valea Câmpului”.

- Au avut colegii nevoie de ajutorul dumneavoastră?

„Da. Chiar am ajutat la 2 pene azi”, spune ciclistul amuzat.

- Ce vă leagă pe toţi care sunteţi aici?

„Plăcerea de a merge pe bicicletă”.

- Cât de mare e? întreb.

„Enormă!, spune râzând Dragoş Horhocea, din Focşani.

.Turul de ciclism s-a desfăşurat pe ruta Mausoleul Eroilor Focşani - Odobeşti -Ţifeşti - Vidra - Vizantea Livezi - Mausoleul Eroilor Soveja - Mausoleul Eroilor Mărăşti - Mausoleul Eroilor Mărăşeşti. Cea de-a IV-a ediţie a evenimentului „Mausolee pe bicicletă” a avut ca parteneri Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Salvamont Vrancea, Muzeul Vrancei, Primăria Focşani, Primăria Panciu, Primăria Soveja, Primăria Vidra şi Primăria Răcoasa. O mână de ajutor s-a primit de la cei 10 voluntari care i-au asistat pe ciclişti pe tot parcursul traseului.

Ziua s-a încheiat cu un concert extraordinar ”Dacika”, susţinut de compozitorul Mihai Toma.  ( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.