Evenimente speciale

Mănăstirea Mușinoaiele, din comuna Fitionești-Vrancea: Slujbă de pomenire la 3 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa

Vasile Tarciniu
25 ian 2024 3040 vizualizări

În urmă cu trei ani, în 19 ianuarie 2021, lua calea veșniciei părintele Cleopa,de atunci în fiecare an, la sfârșit de ianuarie, cei ce l-au cunoscut trăiesc bucuria amintirii și-l evocă pe duhovnic.

La împlinirea a 3 ani de la trecerea în veşnicie, părintele protosinghel Cleopa Nechita a fost comemorat la Mănăstirea Mușinoaiele. Aici a fost oficiată sâmbătă dimineată, 20 ianuarie 2024 Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru regretatul slujitor al altarului,părintele protosinghel Cleopa Nechita, fost stareţ al așezământului monahal.

S-au  înălțat rugăciuni de iertare și pentru odihna sufletului părintelui Cleopa, după trei decenii de vrednică slujire și 59 de ani de viață - o viaţă scurtă, dar densă în fapte bune spre veşnicie, lucrând cu râvnă şi pricepere pentru bunul mers al aşezământului, dovedindu-se un harnic chivernisitor în cele spirituale şi materiale.

Mormântul vrednicului stareț, aflat în cimitirul așezământului monahal. 

Nu mai este aici printre noi de trei ani, dar memoria lui este vie. De la înmormântare și până acum mulți preoți și credincioși vin și țin candela aprinsă permanent, iar florile nu s-au ofilit niciodată pe mormânt.

Aspecte ale vieţii și personalităţii protosinghelului pomenit, cel care vreme de trei decenii a depus o muncă jertfelnică pentru revigorarea materială și duhovnicească a Mănăstirii Mușinoaiele. În anul 1959, schitul de la Mușinoaiele a fost închis, de către comuniști. Începând cu anul 1980, starețul așezământului monahal a început repararea clădirilor rămase în picioare și refacerea obștii monahale. Imediat după anul 1989, el a pus bazele celui mai mare ansamblu monahal recent din Vrancea, unde va fi urmat și de fratele său, Părintele Sofronie. Mănăstirea Mușinoaiele a fost redeschisa oficial în anul 1990.

Monahul slujea la Mușinoaiele de la finalul anilor 1980 și sub îndrumarea sa mănăstirea din Fitionești a fost transformată în lăcașul cunoscut. După 1990 s-au construit cele două paraclise noi, s-au făcut chilii noi, precum și numeroase alte anexe. Mănăstirea Mușinoaiele a renăscut, după anul 1990, sub stăreția părintelui protosinghel Cleopa Nechita, construindu-se două paraclise noi, unul cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Acoperământul Maicii Domnului”, sfințit pe 8 septembrie 1996, iar al doilea cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, sfințit la 1 octombrie 2000. De asemenea, s-au ridicat chilii noi, două trapeze cu bucătării, precum și multe anexe gospodărești. Zidirea bisericii mănăstirii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a început în anul 2002, iar opt ani mai târziu a fost finalizată pictura lăcașului de cult. Rânduiala târnosirii lăcașului de rugăciune a avut loc în data de 10 iulie 2011. Era greu și de multe ori chiar imposibil de procurat materiale de construcție necesare restaurărilor așezământului, dar pentru părintele Cleopa nu era însă nicio opreliște.                                                                                                                                                                             Iar când toate s-au finalizat cu bine, când biserica era deja pictată și dotată cu toate cele de cuviință, când părintele Cleopa ar fi trebuit să culeagă roadele bucuriei venite din satisfacția unei munci și a unei vieți împlinite, peste noi toți a căzut un trăsnet ivit din senin: părintele a plecat la Domnul în data de 19 ianuarie 2021, chiar de sărbătoarea Sfântului Macarie Egipteanul. Cu toate acestea, Mănăstirea Mușinoaiele nu a rămas orfană, pentru că spiritul de seriozitate și jertfelnică duhovnicie a celui plecat prea repede la ceruri continuă astăzi prin vrednicul părinte Sofronie, ale cărui calități umane și duhovnicești sunt o garanție sigură că moștenirea spirituală a părintelui Cleopa a rămas pe mâini bune și va fi continuată așa cum însuși Sfinția Sa și-ar fi dorit.

Despre Părintele protosinghel Cleopa se poate spune cu adevărat că este omul care a sfințit locul. În pofida faptului că nu a fost originar din Vrancea, identitatea sa a ajuns să fie contopită cu cea a Mănăstirii Mușinoaiele, pe care a păstorit-o timp de peste 30 de ani,ca stareț până la adormirea sa întru Domnul. Mănăstirea, la vremea respectivă în ruine și aproape părăsită, a renăscut din toate punctele de vedere, iar părintele Cleopa este socotit de toți ca un nou ctitor al acesteia.

În cuvântul rostit, părintele stareț Sofronie a arătat că: trecerea din această viaţă,a părintelui Cleopa este o mare pierdere şi ne lasă cu o nemărginită durere sufletească. Părintele s-a mutat la Domnul după o viaţă în care s-a dăruit pe de-a-ntregul slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor. Îl regretăm toţi, cei ce l-am preţuit, l-am iubit şi am fost beneficiarii căldurii sale sufleteşti. A întărit sentimentul că, părintele Cleopa, „deși trecut în slujirea cerească, este prezent continuu în inimile noastre la fiecare jertfă euharistică celebrată în lăcaşul unde a slujit lui Dumnezeu mai bine de 30 de ani, iar această realitate se reliefează în fiecare colț, lucru şi obiect din mănăstire, prin  împodobirea cu o  slujire liturgică permanentă”.

Părintele stareț Sofronie.

Tristețea credincioșilor se transformă în bucurie știind că aici, la Mănăstirea Mușinoaiele lucrarea vrednicului de pomenire părintele Cleopa va continua,prin fratele lui părintele Sofronie,actualul stareț al mănăstirii. Părintele Sofronie este un om al bucuriei, al smereniei, al prieteniei, al Euharistiei, al Sfintei Scripturi, toate acestea vor rodi bogat în pământul sfințit de la Mușinoaiele.Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-l întărească în această lucrare Duhovnicească întru mulți și binecuvântați ani cu sănătate și pace.  

La final,credincioșii au fost invitați să participe la o mică agapă.

Veşnică să-i fie pomenirea părintelui Cleopa din neam în neam!

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea        


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.