Evenimente speciale

FOTO | Mărţişoare la Târgul Meşterilor Populari din Focşani

Janine VADISLAV
27 feb 2021 2592 vizualizări

S-a dat startul celei de-a 12-a ediţii a Târgului de Mărţişoare tradiţionale. Meşterii populari s-au întrecut pe ei înşişi uimindu-i pe focşăneni cu frumuseţea modelelor, a materialelor folosite şi măiestria de care dau dovadă. Delicatele mărţişoare, opere de artă în miniatură, din lemn, ceară de albine, flori uscate, piele, lână şi pănuşi de porumb, atrag ca un magnet. Curioşii se apropie, admiră, cumpără, doar o dată pe an e 1 Martie! Modelele sunt cele create şi folosite de moşii şi strămoşii noştri, pe care acum le-au preluat tinerele generaţii, din dorinţa de a le da mai departe.

Au venit meşterii populari din toată Vrancea. Croşetate, cusute, împletite, sculptate sau pirogravate, aceste adevărate bijuterii au fost etalate în inima oraşului. Curioşii nu s-au lăsat prea mult timp aşteptaţi şi au venit să cumpere, pentru a face o bucurie celor dragi. Ceea ce iese din mâinile lor măiestre este  „cartea noastră de identitate”, e tot ce înseamnă  trecut, prezent şi viitor legat cu cele două fire de aţă împletite, unul alb şi unul roşu... Oferta mare, face alegerea şi mai grea.

„Caut mărţişoare pentru doamne, spune o  mămică, chiar dacă legea  ne-a impus să nu dăm  nici un mărţişor. Fiul meu a insistat  să se ducă cu mărţişor în geanta  pentru doamna şi pentru colege ( între tip, legea a fost pusă pe pauză)

Gina Dumitraşcu este din localitatea Reghiu, din familie de meşteriţe populare renumite în ţară. 

„De mică am văzut lucrând pe bunica, pe mama...  Şi ele croşetau, strângeau plante, apoi le puneau la uscat. Noi suntem  a 3-a generaţie, sau chiar a patra, pot să spun. Eu am prins-o în viaţă  şi pe străbunica mea, care a ţesut până la 90 şi ceva de ani, spune meşteriţa cu mândrie.”

Pentru doamna Florentina Trifan mărţişoarele tradiţionale sunt mai frumoase decât cele din comerţ pentru că sunt mai dichisite, făcute din suflet.

„Mărţişoare fac din fragedă copilărie. E multă muncă, totdeauna lucrul manual e muncit, dar le fac cu bucurie, ele anunţă că vine un anotimp al renaşterii. În fiecare an venim aici, este un târg foarte frumos". 

Doamna Tudoriţa Lupaşc, din Nereju, face mărţişoare de 30 de ani. A fost prezentă la târg încă de la prima ediţie. Îi plac foarte mult mărţişoarele lucrate din lemn, motivele folosite fiind soarele şi crucea, vechi de când lumea.

„Am învăţat de la tatăl meu, Pavel Caba, care a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu. Vin dintr-o familie în care tradiţia este moştenită „din tată-n fiu”.  Eu am moştenit de la tatăl meu şi  am predat-o copiilor mei şi copiilor de la Şcoala Populară."

De pe Valea Râmnicului Sărat a venit şi meşteriţa Floarea Ţăpor, care lucrează, pe lângă ţesături şi cusături, minunatele mărţişoare, delicate, în cele doua culori tradiţionale, alb şi roşu. 

„Anul acesta am făcut tricolorul. Din copilărie făceam mărţişoare, pe care le duceam la  şcoală.”

- De la cine aţi învăţat? întreb. 

„De la mama mea şi de la bunica. Acum le învăţ pe fetele pe care le am ca eleve la Şcoala Populară, care aparţine de Centrul Cultural Vrancea. Ca şi meşter popular cunoscut lucrez de vreo 20 de ani”, mai spune doamna Floarea Ţăpor, din Jitia.

Pavel Lupaşc vine din Nereju. A participat la multe târguri la Muzeul Satului, La Muzeul  Ţăranului Român, dar cel mai drag îi este Târgul Tradiţional de Mărţişoare, din Focşani.

„Sunt ginerele lui Pavel Caba, de la Nereju, de la care am învăţat meserie. Împreună cu soţia mea, Tudoriţa Lupaşc (fiica meşterului Pavel Caba ), instruim doua grupe de copii, din Nereju, care vor duce tradiţia mai departe. Mărţişoarele le lucrăm împreună, partea de lemn o fac eu, soţia vine cu restul”.

La târg vin şi producătorii de miere de albine care, în timp, au ajuns să creeze mărţişoare foarte frumoase, din ceară de la albine. 

- Ce mărţişor recomandaţi celor care caută în aceste zile  un astfel de dar? întreb.

„Recomandăm un borcănel de miere însoţit de un fir de aţă alb cu roşu, sau chiar un mărţişor de ceară”, spune Andrei Zota, unul din reprezentanţii familiei Zota, din Mărăşeşti, cunoscuţi in toată ţara  pentru mierea lor cu totul specială. 

Din urmă vine un alt tânăr apicultor, Marian Trifan din Focşani care, plin de ambiţie şi de dorinţa de a reuşi, a dezvoltat o afacere în care mierea e pe primul loc. Şi pentru el, un borcănel de miere este mărţişorul ideal.

Amatorii de mărţişoare sunt fascinaţi de modelele prezentate, dar şi de frumuseţea costumelor populare.

„Foarte frumoase, spune o doamnă cu admiraţie, sunt  deosebite, lucrate splendid. Doamnele în costum popular vă reprezintă minunat.”

- V-au făcut o bucurie venind aşa? întreb.

„Mare, mare de tot, simt că vine Primăvara!” ( Janine VADISLAV )

Vizionați și VIDEO | Apicultorul  Liviu Zota din Mărășești Vrancea la Târgul de mărțișoare al meșterilor populari 2021 din Focșani-VIDEO:invrancea RO

Citiți și:Foto | Centrul Cultural Vrancea vă invită vineri, 26 februarie 2021, la Târgul Mărțișorului!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.