Evenimente speciale

FOTO | Hramul „Acoperământul Maicii Domnului” al Mănăstirii Muşinoaele din comuna Fitionești

Vasile Tarciniu
6 oct 2022 4556 vizualizări

Mănăstirea Mușinoaele și-a sărbătorit al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”. În fiecare an, pe 1 octombrie, în Biserica Ortodoxă Română se face pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. În Arhiepiscopia Buzaului și Vrancei este un așezământ monahal ce are ca hram această sărbătoare; acesta este cel de la Mănăstirea Muşinoaele din comuna Fitionești, județul Vrancea.  

Sărbătoarea ”Acoperământului Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie pentru obştea Mănăstirii şi pentru pelerinii din localităţile învecinate, dar și din alte zone ale țării. Biserica mare a aşezării monahale a îmbrăcat sâmbătă, 1 octombrie 2022, straie de sărbătoare.

Credincioșii s-au închinat în paraclisul ce şi-a serbat hramul, iar evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica mare din incinta aşezământului monastic, de către un sobor de preoţi de la parohii învecinate, în prezenţa părintelui Sofronie, stareţul Mănăstirii Muşinoaele. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte părintele Gherman Ion, preot la Capela „Sf. Pantelimon“, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Focșani.

Credincioșii din parohiile din toată zona aceasta, dar și din alte părți au participat cu mult drag și cu multă bucurie la sărbătoarea Maicii Domnului, când învăţăm în special că Maica Domnului apare la rugăciune rugătorilor din Biserică şi ne dă dreptul să ridicăm ochii cerându-i ajutor. Trei sunt darurile pe care ea le mijloceşte la Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi, ea ne ascultă pe toți, ne apără pe toţi ca o Mamă şi ne ajută pe toți așa cum mama şi bunica îşi ajută copiii în familie.

Aici a fost o atmosferă duhovnicească cu totul specială.

Sărbatoarea ”Acoperamantul Maicii Domnului” ne îndeamnă la rugăciune, la priveghere, dar și la fapte bune, pentru că Maica Domnului este mult milostivă. Ea este ocrotitoarea familiei, a monahilor, monahiilor, clerului pentru că Fiul ei Hristos, mijlocește pe langă Dumnezeu Tatăl ca să ne daruiască prin lucrarea Duhului Sfânt înfierea după har.

La eveniment a participat și domnul Marian Gîrleanu.

După Sfânta Liturghie, Părintele Gherman Ion a ţinut un cuvânt de învăţătură adresat celor prezenţi, în care a explicat semnificaţia sărbătorii, evidenţiind ajutorul pe care îl primim de la Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului. A făcut referire la importanţa sărbătorii ”Acoperământului Maicii Domnului” şi la evlavia pe care credincioșii o au faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Părintele a amintit că Biserica are numeroase sărbători închinate Maicii Domnului, pentru a arăta rolul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la mântuirea neamului omenesc. A mai afirmat că această sărbătoare are o semnificație sporită, pentru că avem nevoie de omoforul, de acoperământul Maicii Domnului, care să acopere și să protejeze lumea. În încheiere a făcut referire şi la lucrarea deosebită ce s-a desfăşurat în ultimele decenii la Mănăstirea Muşinoaele.

De asemenea,stareţul Mănăstirii Muşinoaele a vorbit despre sărbătoarea din 1 octombrie şi despre cinstirea deosebită pe care o aducem Maicii Domnului prin rugăciunile şi slujbele închinate ei. Orice rugăciune făcută către Maica Domnului este o binecuvântare pentru noi, deoarece Maica Domnului ne ajută pe toţi și va duce în faţa Fiului ei toate rugăciunile noastre. Şi cine poate fi mai ascultat de Fiul ei decât Mama care l-a purtat pe braţe? În predica ținută i-a îndemnat pe creştini să nădăjduiască în puterea lui Dumnezeu indiferent de greutăţile de zi cu zi și să fim cu toţii cinstitori ai Maicii Domnului. A spus că este o bucurie mare când o cinstim pe ajutătoarea noastră, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care ne poartă de grijă permanent, ne hrănește cu învățătura sa ascultătoare față de Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos și care ne binecuvântează și ne poartă de grijă permanent spre mântuire. A mai spus, să ne ajute Dumnezeu, ca noi toţi să fim acoperiţi cu Sfântul Acoperământ şi de necazuri şi de păcate, pentru că Maica Domnului chiar şi în încercări este permanent bucuria inclusiv a celor necăjiţi.

Părintele stareț Sofronie și-a manifestat recunoştinţa faţă de pelerinii care au înfrumuseţat prin prezenţa lor slujba de hram. A mulţumit soborului slujitorilor şi pelerinilor pentru prezenţa la hram și că s-au rugat împreună la acest moment de sărbătoare.

La finalul Liturghiei a fost oficiat un parastas pentru părintele protosinghel Cleopa și binefăcătorii lăcașului de cult trecuți la cele veşnice.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de credincioși și câțiva preoți, iar o credincioasă a interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului, reușind să încânte audienţa.

La final, credincioşii au primit anafură, după care s-au închinat la icoana Maicii Domnului şi la raclele cu moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe aflate în Biserica mare

Apoi au participat la o agapă frăţească.

Un articol scris de: prof Vasile Tarciniu

Foto: prof Vasile Tarciniu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.