Evenimente speciale

Foto | Bucurie duhovnicească la hramul „Pogorârea Sfântului Duh” de la Mănăstirea Mușunoaiele, din comuna Fitionești-Vrancea

Vasile Tarciniu
11 iun 2023 2404 vizualizări

Duminica Rusaliilor atunci când întreaga Biserică Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh și Întemeierea Bisericii Creștine, a fost una de aleasă bucurie duhovnicească dar și plină de har și binecuvântare pentru credincioșii,veniți într-un număr foarte mare la hramul Mănăstirii Mușunoaiele, din comuna Fitionești-Vrancea. Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbătorii ale verii. Este sărbătoarea cunoscută și sub denumirea de Duminica Mare sau Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, dar mai este cunoscută și sub denumirea de Cincizecime.Pogorârea Sfântului Duh este sărbătoarea care se celebrează în fiecare an la 50 de zile după Sfânta Înviere şi la 10 zile după Înălţare.

Semnificația Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, prăznuită încă din vremea sfinților apostoli. Se spune că în ziua când s-au împlinit cincizeci de zile de la Înălțare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată până la Ierusalim, iar Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc,pogorând din cer cu un vuiet mare de vânt,peste cei doisprezece apostoli, când toți erau adunați în rugăciune.Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat. După Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit pentru început marea putere de a grăi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.Au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înțeleagă între ei. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă cunoscută învăţătura Mântuitorului către neamuri în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi ca fiind evrei simpli. Deosebită și minunată a fost lucrarea Sfântului Duh asupra Apostolilor. Ei au devenit oameni noi. Din oameni fricoși, au devenit îndrăzneți și curajoși; din oameni simpli, au devenit plini de înțelepciune.Duhul sfânt este acela ce a venit peste Sfinții Apostoli și le-a dat puterea de a cuvânta.În aceeaşi zi Sfântului Apostol Petru, cel mai în vârstă dintre apostoli, a ţinut prima predică oamenilor adunaţi în Ierusalim pentru o mare sărbătoare iudaică. În fața mulțimii, SfântulPetru a propovăduit pentru prima dată Evanghelia, iar mesajul transmis a avut un impact mare.În urma cuvântării,mulți au crezut și s-au convertit la creştinism,aproximativ 3.000 de oameni.Ei au devenit ucenicii lui Iisus, chiar din ziua aceia. Aceștia au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii creștine de mai târziu. De atunci, Evanghelia s-a răspândit pretutindeni. Totul a început cu prima Duminică a Cincizecimii.

Duhul Sfânt a venit în chip de foc,semnificând puterea divină,căldură și în același timp lumină.Foc,ca să ardă păcatul,căldură ca să încălzească inimile și să le aprindă de dorul dumnezeiesc,și lumină ca să lumineze mințile.

Rusaliile – semnificația frunzelor de tei sau nuc

Caracteristica principală care deosebește Duminica Mare de alte sărbători, este obiceiul de a împodobi porțile casei, ferestrele, ușile și icoanele cu ramuri verzi de tei sau nuc. La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe tei sau nuc pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite, credincioșii vor împodobi casele și icoanele. Asta pentru că, în credința populară, ramurile au puterea de a alunga spiritele rele. Se pun frunzari și la porți pentru a proteja localitățile și oamenii de cele rele.Frunzele de teiși nuc au o semnificație aparte de Rusalii. Sunt alese ramurile de tei și nuc deoarece frunzele lor redau cel mai bine forma limbilor ca de foc,prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să bine-vestească Evanghelia Sa în toate limbile lumii.

Duminică de sărbătoarea hramului la Mănăstirea Mușunoaiele

Duminică de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh,Mănăstirea Mușunoaiele a  îmbracat haine de sărbătoare,iar ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii,la care a participat un sobor de preoți, alături de părintele stareț Sofronie,cu participarea a numeroși credincioși. Încă din primele ore ale dimineții, biserica s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru credincioșii care au venit special pentru acest înălțător eveniment. Credincioșii au trăit bucuria serbării hramului și au participat la momentele liturgice care au marcat  hramul lăcașului de cult.În cadrul Sfintei Liturghii mulți copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, conform rânduielii bisericești,a fost săvârșită o slujbă specială -  „Slujba plecării genunchilor”, numită așa deoarece atât slujitorii Bisericii, cât şi credincioşii, îngenunchează. Știm că plecarea genunchilor din ziua Rusaliilor arată starea de smerenie şi de rugăciune stăruitoare necesară pentru a fi vrednici de Pogorârea Sfântului Duh.  Ca să putem primi pe Duhul Sfânt,trebuie ca sufletele noastre să se curățească de patimi,de vicii,de pornirile cele rele și de toată răutatea.Iubirea lui Dumnezeu a venit peste cei prezenți,în ziua Sfântă de Rusalii,să aducă sănătate,bucurii și pace în suflet și în gând,dar și pentru cei dragi nouă.În buna desfășurare a evenimentului,au fost răspunsurile la strană,unde s-au interpretat mai multe pricesne.

În cadrul Sfintei Liturghii un bogat cuvânt de învățătură a fost rostit de unul din preoții invitați, explicând importanța acestei sărbători.La final,din cuvântul de învățătură, pe care părintele stareț Sofronie l-a adresat celor prezenți, a răzbătut nădejdea că oamenii atât de dezbinați, de rătăciți, nu sunt încă pierduți, câtă vreme există slujba Sfintei Liturghii și credincioșii încă cheamă Sfântul Duh în ajutorsă ne învețe să mergem pe calea mântuirii.Când avem necazuri și greutăți și noi suntem mângâiați de Duhul sfânt, așa cum au fost mângâiați apostolii, a mai spus în predica sa părintele Sofronie.Părintele stareț este foarte iubit de credincioși. Pe lângă lucrările administrative de care s-a îngrijit, de mare însemnătate este implicarea sa în viața duhovnicească, făcând din slujirea la Sfântul Altar o adevărată fântână cu Apă Vie care ține o mare parte dintre enoriași conectați la divinitate.

Ziua hramului s-a terminat printr-o agapă frățească,pregătită cu multă dăruire pentru toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. Astfel, cei prezenți au putut socializa bucurându-se de atmosfera de comuniune în iubire, un mare dar al Sfântului Duh.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.