Evenimente speciale

Cum a fost la Casa Memorială din Câmpuri, la lansarea biografiei lui Moș Ion Roată

Ziarul de Vrancea
23 mai 2023 1362 vizualizări

Casa Memorială ''Moş Ion Roată'' din comuna Câmpuri s-a însufleţit, joi, 18 mai 2023, prin prezenţa a zeci de copii şi profesori veniţi să asiste la lansarea biografiei celui mai cunoscut ţăran din istoria modernă a României.

Cartea "Ion Roată. Ţăranul care a votat Unirea în Divanul ad-hoc al Moldovei" lansată joi 18 mai 2023 prezintă povestea moşului din Câmpuri care a intrat în memoria colectivă datorită unei poveşti a lui Ion Creangă. Personajul a existat însă în realitate şi a jucat un rol important în geneza statului român modern, prin atitudinea sa pro-unionistă şi luările de cuvânt în Divanul Ad-hoc din 1857, al cărui membru a fost.

"Moş Ion Roată nu a fost o ficţiune literară. A existat cu adevărat, a fost un ţăran din Câmpuri care s-a remarcat încă din anii premergători Unirii Principatelor. Comunitatea în care a trăit l-a apreciat, l-a respectat şi l-a propulsat poate acolo unde îi era locul, în Divanul ad-hoc al Moldovei. Ajuns printre oamenii importanţi ai ţării, acesta s-a simţit dator faţă de putneni, faţă de clăcaşii din Câmpuri, să lupte pentru suferinţele lor şi pentru drepturile care considera că li se cuvin. Practic, Moş Ion Roată a fost vocea poporului, prin care un număr mare de ţărani îşi strigau suferinţele. Cele mai importante momente din Divanul ad-hoc au fost şedinţa din 7 octombrie 1857, când s-a votat Unirea, iar Moş Ion Roată a votat 'pentru', dar şi alte trei şedinţe, numărul 16 şi 28, în care s-a citit Jalba ţăranilor clăcaşi şi şedinţa numărul 29 în care această jalbă este supusă la vot şi respinsă, spre dezamăgirea lui Ion Roată, pentru că acesta susţinuse cu atâta tărie dorinţele ţăranilor vrânceni, încât s-a simţit trădat de un asemenea vot. Dorinţele ţăranilor au fost împlinite mai târziu, când este votată legea agrară", a spus muzeograful Laura Nicoleta Dinu, una dintre autoarele cărţii citată  de agerpres.ro.


Sfârşitul şedinţelor din Divanul ad-hoc din decembrie 1857 nu a fost unul fericit pentru Ion Roată, care a fost arestat la Iaşi şi întemniţat mai bine de o lună la Focşani.

Citiți întreg articolul pupblicat pe agerpres.ro despre lasarea la Câmpuri în  județul Vrancea a lansarea a biografiei celui mai cunoscut ţăran din istoria modernă a României accesând titlul alăturat:Reportaj/Vrancea:Biografia lui Moș Ion Roată, care a votat Unirea, lansată la Cas Memorială Câmpuri 

Citiți și: VIDEO + Foto | Pe urmele lui Moş Ion Roată în satul Gura-Văii, comuna Câmpuri. Ce spun urmaşii Moşului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.