Evenimente speciale

Bucuria de a fi cetățean de onoare al municipiului Focșani

Janine VADISLAV
8 iul 2018 2431 vizualizări

Teatrul „Maior Gh. Pastia”, din Focşani a găzduit  una dintre cele mai emoţionante manifestări generate de anul „Marii Uniri”. În faţa unui public numeros, pe scena pe care au urcat monştrii sacri ai teatrului românesc, s-au aflat de astă dată trăitori ai acestui loc minunat în care, acum aproape 160 de ani, s-au semnat documentele  Micii Uniri, în hotelul Cimbru, astăzi Muzeul Unirii.

Prima Gală a cetăţenilor de onoare ai municipiului a reunit reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, şefi de instituţii publice, oameni de afaceri, invitaţi, rude şi prieteni ai cetăţenilor de onoare. Gazda întâlnirii a fost Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal. În cei 25 de ani, 36 de persoane care au fost onorate cu acest titlu: veterani de război, sportivi de performanţă, actori, profesori, academicieni, militari, dar şi patrioţi din Republica Moldova care au avut de suferit din cauza regimului. Cel care a ţinut să mulţumească invitaţilor, dar şi celor care i-au însoţit, a fost Cristi Misăilă, primarul mun. Focşani.

„Pentru noi, evenimentul de astăzi are o mare importanţă, e cu totul special. Ştim cu toţii că  „Anul Centenar al Unirii”, este anul 2018. Este anul în care trebuie să ne aducem aminte de înaintaşii noştri, care s-au sacrificat  pentru a păstra nealterată, identitatea de neam şi de ţară. (...) Mă uit în sală şi vă mărturisesc că fiecare dintre dumneavoastră mă faceţi să fiu mândru că sunt focşănean. În această seară este vorba  despre cei care, prin faptele lor, s-au remarcat de-a lungul vieţii şi carierei lor făcând ca prin faptele lor să vorbească despre România în general şi Focşani în mod special”, a spus primarul mun. Focşani.

Numărul cetăţenilor de onoare a crescut cu 4, printre aceştia fiind şi profesorul Petre Abeaboeru, autor de romane istorice, dicţionare de scriitori, monografii şi reviste. Despre activitatea sa pedagogică şi culturală a vorbit prof. Lauriana Ailincuţei, inspector general al ISJ Vrancea după care, Cristi  Misăilă, primarul municipiului Focşani, i-a înmânat diploma şi placheta de cetăţean de onoare. Emoţionat, profesorul Petre Abeaboeru a mulţumit pentru onoarea ce i s-a făcut.

„Este adevărat, de la 20 de ani mi-am desfăşurat întreaga activitate, după ce mi-am terminat studiile aici, la Focşani. Aş putea spune că până în clipa de faţă, nu a existat domeniu de activitate din Focşani la care să nu fi participat, ca scriitor, ca autor de cărţi istorice, ca îndrumător al unor activităţi  care s-au desfăşurat aici. Pe linie sportivă am fost preşedintele Comisiei de Arbitri. Oraşul, oamenii, îi iubeşti dacă faci ceva pentru ei, ori eu aş putea spune că am fost implicat în toate activităţile acestea fără să mă gândesc că acum, la 70 de ani, municipalitatea Focşani se va gândi  la unul dintre miile de cetăţeni care a pus umărul la întreaga activitate desfăşurată, în special pe linie culturală. Aş vrea să le mulţumesc tuturor, pentru că este o onoare să fac parte din şirul lung al cetăţenilor de onoare ai acestui oraş pe care-l iubesc”, a spus profesorul Petre Abeaboeru.

Alături de domnia sa au fost onoraţi cu titlul de cetăţean de onoare pictoriţa Viorica Toporaş, cineastul Constantin Balaci şi sportivul Cătălin Paraschiveanu, boxer profesionist. (Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.