Brand voice

Psihologul originar din Focșani, acum profesând în Anglia, Bianca Slavu explică în ZdV: Abuzul organizațional sau abuzul la locul de muncă

Bianca Slavu
25 iun 2023 1604 vizualizări

Mulți dintre noi au avut parte ca și angajați de momente umilitoare din partea persoanelor aflate în poziții de conducere.Unii au știut sa gestioneze aceste situații în favoarea lor, alții nu.Dacă nu s-a luat nicio măsură împotriva abuzurilor, angajatul ajunge de obicei să-și dea demisia de la locul de muncă sau, mai grav să aibă probleme de sănătate.Stresul, depresia, tulburarile de somn și afecțiunile digestive pot apărea ca rezultat al abuzurilor la locul de muncă. Există cazuri în care abuzul de putere din partea unui manager a dus la sinucidere, motiv pentru care în multe state există legi aspre împotriva abuzului.Indiferent de atitudinea care am adoptat-o în fața unor astfel  de ”șefi” nu cred că știam că aceasta este o formă de abuz sau e denumit ca și abuz organizațional.

Abuzul este inacceptabil; oricine are dreptul de a fi tratat cu demnitate și respect și de a trăi fără abuz sau maltratare, indiferent de poziția pe care o ocupa intr-o instituție. 

Dar ce este abuzul organizațional ? 

Abuzul organizațional sau instituțional este maltratarea persoanelor de obicei la locul lor de muncă, cauzată de îngrijire sau sprijin necorespunzătoare sau inadecvat, sau de o practică sistematică defectuoasă care afectează întregul cadru organizațional . 

Care sunt semnele unui abuz organizațional? 

De asemenea abuzul organizațional cuprinde și abuzul de putere promovat de cel în poziție de conducere, cum ar fi: 

De cele mai multe ori, abuzul de putere sau bullying/mobbing este facilitat de un management defectuos, de manageri (în entitățile private) sau de șefi (în instituțiile publice) care nu au calitățile necesare unui bun manager/șef, respectiv: nu au abilități de comunicare, sunt lipsiți de organizare, au frustrări, nu sunt capabili să formeze o echipă sau să lucreze în echipă, sunt invidioși și prin urmare nu sunt capabili să creeze și să mențină un mediu de lucru adecvat.

Formele de abuz organizațional sunt extrem de complexe, îmbrăcând diferite forme, așa cum am văzut în rândurile de mai sus, motiv pentru care acestea sunt greu de depistat, mai ales de la început. Angajații își dau seama, de regulă, târziu de faptul că sunt torturați/abuzați/hărțuiți psihic la locul de muncă de superiorii lor. 

Primele semne ale abuzului sunt, de cele mai multe ori, trecute cu vederea motiv pentru care ele nu sunt luate în considerare și nu pot fi probate, cu atât mai mult cu cât multe din acțiunile specifice fenomenelor de bullying/mobbing pot părea firești, ele nedepășind limita legală. De aceea este foarte greu să dovedești  un abuz sau că te simți amenințat la locul de muncă.

 Cu toate acestea, există anumite indicii prin care îți poți da seamă ca exista un abuz asupra ta . 

 - În primul rând trebuie să știi faptul că o persoană supusa acestei forme de abuz  se poate simți rușinată, intimidată, furioasă, lipsită de apărare, respinsă de colectiv, lipsită de importanță, nevalorizată, jignită, desconsiderată, neapreciată, ignorată etc.

 Și dacă ai răspunsuri afirmative la aceste întrebări ești victima unui abuz organizațional. 

Unii oameni nu vor să spună altora că sunt abuzați. Acest lucru se poate datora faptului că nu vor ca persoana să intre în probleme. Ei pot prefera să ignore problema în speranța că va dispărea. Altor persoane le este rușine sau le este frică de ceea ce li se va întâmpla dacă vor spune. 

Sunt convinsă că există legislație care să te apere împotriva unui abuz dacă este dezvăluit.Important e să cunoști legislația în domeniu,  iar angajatorul sa aibă politici interne referitoare la abuz și sancționarea lui. 

 Dacă crezi că ești abuzat, fii sigur că nu este vina ta și că există modalități prin care poți obține ajutor. Nu ignora problema, probabil că nu va dispărea de la sine.Vorbește cu cineva care te ascultă și te poate ajuta.Adresează-te autorităților competente și cere ajutorul departamentului juridic. 

Sunt Bianca Slavu , psiholog clinician și cu empatie și caldură sunt alături de cei care sunt în căutarea unui suport 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.