Brand voice

Psihologul originar din Focșani, Bianca Slavu scrie-n ZdV despre: Cum ne influențează viața mentalitățile

Bianca Slavu
3 apr 2024 679 vizualizări
Bianca Slavu( foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia. Funcționeză ca psiholog, dar face și ședințe online.Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea
Bianca Slavu( foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia. Funcționeză ca psiholog, dar face și ședințe online.Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Când vorbim de mentalități ne referim la un mod comportamental însușit din modele parentale / sociale pe care-l cărăm în viața adultă și-l transmitem generațiilor următoare.  E ca o moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri cu cerința de a o duce și ei mai departe.

Îmi aduc aminte că atunci când eram în școala generală, întârzierea era aspru pedepsită de către dascăli. Erai ținut în fața clasei și restul colegilor trebuiau să fredoneze un cântecel batjocoritor la adresa ta sau erai bătut cu linia peste mâini.  

O perioadă în care umilirea, batjocorirea, bătaia  erau valori educaționale și nimeni nu se sesiza, crezand ca nu e ceva rău. Ca adulți am dus mai departe acest tip de gândire și comportament ca fiind ceva normal, deși simțim că nu suntem într-un echilibru . 

Mentalitățile  joacă un rol semnificativ în formarea personalității noastre. Ele sunt adesea internalizate în timpul copilăriei și adolescenței și influențează modul în care percepem lumea, pe noi înșine și pe ceilalți. Impactul lor asupra formării personalității noastre poate fi profund și poate afecta multiple aspecte ale vieții noastre, inclusiv gândirea, emoțiile, comportamentul și relațiile noastre interpersonale.

Există  o legătură între mentalitate și zona de confort din punct de vedere psihologic. Mentalitatea unei persoane poate influența modul în care percepe și reacționează la conceptul de zonă de confort.

Mentalitățile devin adesea parte din identitatea noastră și pot fi greu de schimbat. Chiar și atunci când suntem conștienți de mentalitățile noastre negative și dăunătoare, poate fi dificil să le schimbăm din cauza rezistenței interne și a presiunii sociale.

O persoană cu o mentalitate fixă poate fi mai predispusă să se simtă confortabil în zona sa de confort și să evite riscul și schimbarea. Aceasta se datorează faptului că ea crede că abilitățile și talentul său sunt statice și imutabile, ceea ce îl poate face să evite provocările care ar putea să îi pună în discuție aceste convingeri. Pe de altă parte, o persoană cu o mentalitate de creștere poate fi mai dispusă să iasă din zona de confort și să se angajeze în experiențe noi și provocatoare, deoarece vede aceste experiențe ca oportunități de învățare și dezvoltare 

Mentalitatea unei persoane poate influența modul în care percepe schimbarea și incertitudinea asociată cu părăsirea zonei de confort. Persoanele cu o mentalitate de creștere pot vedea schimbarea ca pe un proces natural și necesar pentru creștere și dezvoltare personală, în timp ce persoanele cu o mentalitate fixă pot privi schimbarea ca pe ceva amenințător.  

Mentalitatea poate, de asemenea, influența modul în care o persoană gestionează stresul asociat cu ieșirea din zona de confort. Persoanele cu o mentalitate de creștere pot fi mai reziliente și mai dispuse să își asume riscuri, în timp ce persoanele cu o mentalitate fixă pot fi mai predispuse la anxietate și evitare în comportament.

Crearea schemelor cognitive: Mentalitățile sunt adesea integrate în ceea ce psihologii numesc "scheme cognitive" - structuri cognitive care ne ajută să interpretăm și să procesăm informația din mediul nostru. Aceste scheme cognitive devin parte din modul nostru de a gândi și de a înțelege lumea și ne pot influența modul în care interpretăm și reacționăm la diverse 

Mentalitățile ne pot influența comportamentul prin determinarea modului în care reacționăm la diverse situații și provocări. De exemplu, dacă am crescut într-un mediu în care succesul financiar a fost considerat cel mai important, putem fi motivați să urmărim cariere care ne aduc venituri mari, chiar dacă aceasta nu corespunde pasiunilor noastre sau valorilor noastre personale.Impactul emoțional: Mentalitățile pot avea un impact puternic asupra emoțiilor noastre. Dacă internalizăm mentalități sau credințe negative despre noi înșine sau despre lume, putem dezvolta stime de sine scăzute sau putem experimenta anxietate sau depresie. Pe de altă parte, mentalitățile pozitive și încurajatoare pot contribui la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și a unei stări emoționale pozitive.Influența relațiilor interpersonale: Mentalitățile pe care le-am internalizat pot influența, de asemenea, modul în care ne formăm relațiile interpersonale. De exemplu, dacă am crescut într-un mediu în care existau mentalități discriminatorii sau prejudecăți față de anumite grupuri de oameni, putem fi mai predispuși să dezvoltăm stereotipuri și să ne comportăm în moduri care reflectă aceste mentalități.

Aceste mentalități și prejudecăți pot deveni parte integrantă a identității noastre și pot afecta modul în care ne percepem pe noi înșine și pe ceilalți. Ele pot influența alegerile noastre în carieră, relațiile noastre interpersonale și chiar modul în care ne gestionăm stresul și fericirea în viață. Mentalitățile și prejudecățile sunt construcții complexe care pot avea un impact semnificativ asupra vieții noastre ca adulți.

Sunt Bianca Slavu, psiholog și sunt la un mesaj distanță de voi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.